Mit keresnek még a telefonfülkék az utcákon? És hány van belőlük Szombathelyen?

A letűnt világ követei szerényen meghúzzák magukat a köztereken.

A közelmúltban ez az üzenet érkezett egy olvasónktól:

„Le a kalappal. A szombathelyi állomáson a látható ez a két pénzérmés telefonfülke. Nem csak itt maradt, hanem korszerű megoldást alkalmazva használható is. Az egész városban meg országosan is felszámolták őket, mert ugye mobilos világban minek. Pedig vannak alkalmak, amikor bizony jó lenne, ha épp ott lenne egy. Csak mutatóban találni egy-egy darabot.”

Olvasónk ezzel a fotóval illusztrálta az üzenetét
Olvasó

Amikor előkerült a téma a szerkesztőségben, arra a következtetésre jutottunk, hogy talán nem is olyan kevés a telefonfülke a városban, merthogy egy darabig soroltuk, hogy ki hol találkozott velük mostanában.

„A Magyar Telekom Szombathelyen 26, Vas vármegyében pedig 194 darab nyilvános távbeszélő-készüléket üzemeltet” – közölte megkeresésünkre a cég. Ehhez még hozzájön az a néhány darab, amiket a Digi (az Invitel jogutódja) üzemeltet Sárváron.

Tele
Fülke a szombathelyi Domusnál. Átlagosan 40-szer használják őket egy hónapban.
Mészáros D. Zsolt

„A Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen” – tudtuk meg a jogszabályi hátteret.

Arról viszont, hogy pontosan hol találhatók ezek a telefonállomások, nincs nyilvános lista vagy térkép.

Tele
Szerényen meghúzzák magukat az utcákon. Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Érdekes, hogy egy-egy készülékről havonta átlagosan valamivel több mint 40 hívást kezdeményeznek, azaz nem mondható, hogy teljesen kihasználatlanok lennének, ugyanakkor használati idejük még havi szinten sem éri el a fél órát.

Annak ellenére, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig érkezik - havonta átlagosan egy - hívás az ingyenesen hívható segélyhívó számokra is.

Lapunk felkeresett néhány szombathelyi fülkét, és azt tapasztalta, hogy a készülékek kivétel nélkül működőképes állapotúak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech