Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most akkor mégis hogyan van ez az ingázás Ausztria és Magyarország között?

Olvasónk próbálja megtalálni benne a logikát, de mindhiába. Szerinte olyan a jelenlegi helyzet, mintha az Ausztriában dolgozó magyarokkal kivételezne a vírus, míg azokat, akiknek más dolga lenne, kipécézi magának.

Érdekes történet ez, bevalljuk, tényleg elgondolkoztatott bennünket is olvasónk gondolatmenete és felvetése. Történt ugyanis, hogy olvasónk – nevezzük Károlynak – most hogy lazultak a koronavírus-járvány miatti szigorítások, ki szeretett volna menni Ausztriába, hogy pénzt vegyen fel, mivelhogy ott bankol.

Károly tehát indult ki Ausztriába, hogy készpénzt vegyen fel, de még mielőtt átlépett volna a határon, megfordult a bucsui átkelőnél, hogy megkérdezze a határőröktől, most akkor pontosan mi is lenne ennek a kis elintéznivalónak a következménye. A határőrök pedig azt mondták, hogy ha kiment volna, akkor bizony két hétre karanténba kellett volna vonulnia. Károly erre megkérdezte, hogy akkor azoknak, akik ingáznak, nem kell-e karanténba vonulniuk. A válasz pedig nem volt, mivel nekik van erre engedélyük.

„Nekem kint van Ausztriában a bankszámlám. Ha én kimegyek Rohoncra a bankba, hogy levegyem a számláról a pénzemet, utána pedig visszajövök Magyarországra és mivel nem kint dolgozom, nem vagyok ingázó, ezért nincs munkavállalási engedélyem se, engem a rendőrség ezért 15 napra karanténba zárna” – panaszolta.

A koronavírus nem válogat

Olvasónk aztán feltette a nagy kérdést: Mire jó ez az engedély? Megvédi az ingázókat a vírustól? Ha felmutatják ezt, akkor őket nem fertőzi meg? De azokat, akik engedély nélkül mennének ki, megfertőzi? Hol a logika?

„Kicsit úgy érzem, hogy ezekkel a rendeletekkel a személyi szabadságomat korlátozza a kormány. Igaz, hogy meg akar védeni a koronavírustól, de hogyan véd meg, ha a másik részről meg engedi? Szerintem a koronavírus nem válogat, teljesen mindegy, hogy valakinek van-e munkavállalási engedélye vagy nincs” – mondta.

Azt mondja, kérdéseivel felkereste az operatív törzset is, a telefon másik végén lévő illető pedig nem tudott magyarázattal szolgálni. Egyetértett Károllyal, de mondta, hogy ő sajnos nem tud semmit sem tenni ez ügyben.

Osztrák magyar határ
MTI/Filep István

Majd hozott egy példát is. Szombathelyen az utcában, ahol lakik, él egy úriember, aki kint dolgozik Ausztriában egy csomagszállítással foglalkozó cégnél. Károly azt mondja, az úriember mindig hajnalban megy dolgozni. Így volt ez a járvány előtt és alatta is végig, tehát egyszer sem maradt otthon, az ő munkája nem sínyli meg a koronavírust. Munkája során ő bizony temérdek emberrel találkozik naponta, de neki van engedélye, ezért nem kell karanténba vonulnia.

„Én, mint magyar állampolgár úgy gondolom, hogy aki Ausztriában dolgozik, ott keresi a jövedelmét, ott adózik és ott fizeti a társadalombiztosítást, akkor most már maradjon kint Ausztriában, béreljen lakást. Ha pedig a munkavállaló nem tud neki lakást biztosítani, akkor meg 15 napra ő is menjen karanténba. Mi annak a biztosítéka, hogy ő nem kapja el a vírust és adja tovább?” – kérdezi.

Azt mondja, ez természetesen nemcsak az imént említett úriembert érinti, hanem azokat is, akik például az építőiparban dolgoznak, úgy tudja ugyanis, hogy most az építőipar is beindult Ausztriában. Ismer olyan szombathelyieket, akik Bécsbe járnak dolgozni még most is és folyamatosan jönnek haza, közben pedig rengeteg emberrel találkoznak. Rájuk persze nem vonatkozik semmi, ők ugyanúgy ingázhatnak, mert van nekik hivatalos munkavállalási engedélyük és magyarországi lakcímük.

„Tehát én nem értem, hogy ezt miért vezette be a kormány. Gondolom, hogy a két állam megegyezett, mert az osztrák gazdaság bedőlne, ha ezek az emberek nem mennének dolgozni, de ezért az osztrák állam tegye meg azt, hogy ezeknek az embereknek biztosít lakhatást. Ha pedig ezt nem tudják megtenni, akkor dolgozzanak az osztrákok. De lehet, hogy én gondolom rosszul” – zárta mondandóját.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra