Müller Cecília szerint 2,5 liter vizet kell innunk naponta, de ezzel nem mindenki ért egyet

Régi téma új megvilágításban.

A vezetékes ivóvíz kiváló Magyarországon, folyamatos a víz minőségének mérése, ellenőrzése - erről az országos tisztifőorvos beszélt a vízfogyasztást népszerűsítő Happy hét kampány nyereményátadóján pénteken Budapesten.

Az MTI szerint Müller Cecília elmondta, mind a szolgáltatók, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszeresen vizsgálja az ivóvizet, és az évente több tízezer mintán nagyjából 900 ezer vizsgálatot végez.

Jelezte, Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen a csapból egészséges, jó minőségű víz folyik.

Müller Cecília
MTI/Szigetváry Zsolt

Kitért arra: az ivóvizet vizsgálják mikroműanyagokra és hormonokra is, és az eredmények szerint ezek az anyagok csak "nyomokban fedezhetők fel" a felszíni vizekben, az ivóvízben még nem, hiszen a parti szűrésű kutak megszűrik ezeket a szennyeződéseket.

A szakember hozzátette: az emberi szervezet anyacsere-folyamataihoz szükség van a vízre, és nem szabadna feltétlenül csak a szomjúságérzetre hagyatkozni.

Egy felnőtt átlagos napi vízfogyasztása 2-2,5 liter, ami természetesen több lehet hőség idején, testmozgás vagy erős fizikai munka miatt.

Az elegendő vízfogyasztásnál is fontos odafigyelni az idősekre és a gyerekekre - tette hozzá.

Müller Cecília szerint a környezetterhelés szempontjából is előnyös a vezetékes vizet választani a palackozott helyett, a cukros üdítők pedig negatívan befolyásolják a szervezet működését.

Miért kellene ilyen sok vizet innunk?

Az országos tisztifőorvosnak minden bizonnyal igaza van abban, hogy a palackos víznél sokkal jobb választás a csapvíz, a megjelölt 2-2,5 liter napi vízbevitel szükségességét azonban sokan vitatják.

Még korábban mi is foglalkoztunk azzal BBC-írással Közel sem biztos, hogy naponta két liter vizet kellene vedelnünk 2020. January 11. 11:51 , amely alaposan körüljárta ezt a témát és azt állapította meg: a szakértők többsége egyetért, hogy a testnek nincs szüksége több vízre, mint amennyit az természetesen jelez.

Pixabay.com

„A hidratációnk szintjének fenntartására a legkifinomultabb technikákat fejlesztette ki testünk, amióta őseink kiléptek a tengerből” – nyilatkozta a BBC-nek egy amerikai kutató, ezzel nagyjából össze is foglalta a teendőnket a vízivással kapcsolatban.

Agyunk képes kinyomozni a testünkben a vízhiányt, arra utasítva minket, hogy igyunk, és a vesénk is parancsot kap a takarékosságra.

A teljes cikk itt olvasható Közel sem biztos, hogy naponta két liter vizet kellene vedelnünk 2020. January 11. 11:51 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód