Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

40 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma áprilisban Vas megyében

11 éve nem volt ekkora leépítés Magyarországon, mint most.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Áprilisban 50 ezer fővel nőtt a bejelentett munkanélküliek száma Magyarországon - írja legfrissebb jelentésében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, amit az mfor.hu szemlézett.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Áprilisban 330 734 nyilvántartott álláskereső volt Magyarországon, abban a hónapban 72 ezren jelentkeztek a munkaügyi hivataloknál és kérték regisztrációjukat álláskeresőként. A szerdán közölt adat egyébként hároméves csúcsnak felel meg, utoljára ennél több álláskereső 2017 márciusában volt Magyarországon, számuk meghaladta akkor a 350 ezret .

Vas megyében 40 százalékkal 7335-re nőtt az álláskeresők száma áprilisban , Győr-Moson-Sopron megyében a duplájára, 8686-ra nőtt. Nagyjából harmadával ugrott meg az álláskeresők száma Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala és Csongrád megyékben.

A legfeljebb általános iskolát végzettek 129,5 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 39,2 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 180,6 ezer fő (54,6 százalék), felsőfokú végzettséggel 20,6 ezer fő (6,2 százalék) rendelkezett.

25 ezerrel nőtt az ellátás nélküliek száma

Az álláskeresőkön belül nagyot ugrott az ellátás nélküliek száma, a márciusi 130 ezer után 152 ezren éltek gyakorlatilag a semmiből . Külön említésre méltó, hogy ezzel párhuzamosan a szociális ellátásra jogosultak száma gyakorlatilag stagnál az előző havi 68 ezres szinten. Az álláskeresési járadékra jogosultak száma 28 ezer fővel 110 ezer fölé emelkedett.

11 éve nem volt ekkora leépítés Magyarországon

Áprilisban a rég nem látott mértékű leépítési hullámot visszaigazolják a számok. Az NFSZ adatai szerint 5254 fő volt érintett csoportos létszám-leépítésben, aminél magasabb havi számra a válság idején, 2009 márciusában volt példa (több mint 5800 dolgozótól váltak meg a cégek ilyen formában), vagyis a mostani adat 11 éves negatív rekordnak felel meg.

A tájékoztatás szerint a leépítések elsősorban

 • a szállodai szolgáltatás,
 • az egyéb villamos berendezés gyártása,
 • a lábbeligyártás,
 • a közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása,
 • a légi személyszállítás,
 • a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység,
 • a könnyűfémöntés,
 • az egyéb elektronikus, villamos vezeték, kábel gyártása ágazatokat érintette.
 • Területi bontás alapján a leépítések főként

 • Budapesten,
 • Jász-Nagykun-Szolnok,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Somogy
 • és Pest megyében történtek.
 • Mélyponton a munkaerőpiac

  A csoportos leépítések mellett más területen is elképesztő, 11 éves mélypontról árulkodik a statisztika. A munkaügyi hivatalokhoz áprilisban kicsivel több mint 15 ezer új munkaerőigényt jelentettek be, amiből közel 9300 államilag támogatott pozíciót jelent, tehát valamilyen bérgarancia- vagy közmunka-programhoz kötődő állást.

  Emellett, a piac önerejéből és saját szükségletei alapján alig több mint 6000 új munkaerőigényt jelentett a hivatalokhoz, aminél alacsonyabb volumenre 11 éve nem volt példa. Legutóbb 2009 januárjában, a válság idején szűkült be ennél jobban a cégek igénye, akkor alig több mint 2400 új állást jelentettek be.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés