Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

A nagy kérdés: etessük vagy ne etessük a vízimadarakat?

A szombathelyi közgyűlés megszavazott egy kacsaetetőt a Csónakázótóra. Ez aranyos, csak nem biztos, hogy a legjobb döntés.

Egy korábbi cikkünkben számoltunk be Kacsaeledel-automatákkal turbózzák fel a szombathelyi Csónakázótó környékét October 25. 18:47 arról, hogy az Élővizeinkért Alapítvány két darab kacsaeledel-automatát telepítene ki a szombathelyi Csónakázótó hídjára, melyek a szervezet szerint környezettudatos megoldást kínálnak és segítenek tisztán tartani a tó vizét is. Erről pedig kicsit talán naivan úgy gondoltuk, egy zöld megoldás is lehet.

Olvasóink azonban cikkünk alatt kommentben felhívták a figyelmünket, hogy ez nem ennyire egyszerű, hiszen a vízimadarak etetése számos problémát felvet. Olvasóink szerint ugyanis:

„A vadon élő állatok etetése a természetes szelekció ellen hat, így gyengíti az alkalmazkodóképességüket és a génállományukat.”
Életkép a szombathelyi Csónakázótónál.
Mészáros D. Zsolt

Valamint:

„Teljesen értelmezhetetlen amit olvasok, minden évben nyomatékosan felhívják a figyelmet a vízimadarak etetésének az elkerülésére.”

Egy olvasónk pedig azt írja, hogy az etetés egyenesen öngerjesztő problémaspirál, amit hosszan le is vezet.

Tanácstalanságunkban felkerestük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját, ahol nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy a vízimadarak etetése, különösen nyáron, tömegesen sodorja veszélybe, és betegíti meg az állatokat és teljesen felesleges, amit pontokba szedve meg is magyaráznak:

 • a növényevő vízimadarak (récék, „kacsák”, ludak, hattyúk) táplálékát alapvetően a parton legelt fű és egyéb lágyszárú növény képezi, ami gyakorlatilag korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt (ha pedig mégsem, a madarak nem telepednek meg ott vagy elvonulnak onnan);
 • éppen ezért az etetőhelyeken a madaraknak bedobált és hosszú ideje (hónapok, évek óta) fogyasztott, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” diéta megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van („angyalszárny-betegség”);
 • az etetőhelyek mesterséges táplálékkínálata (még ha ez a madaraknak megfelelőbb élelemmel is történik!) kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést;
 • növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt;
 • önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz;
 • elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot;
 • szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő eutrofizációt („elmocsarasodás”);
 • növeli a fajok közötti hibridizációt;
 • helyi patkányinváziót generál;
 • rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. (Ez a pont különösen aktuális, hiszen épp májusban számoltunk be Agyondobtak kővel egy anyakacsát Szombathelyen, egy fióka is elpusztult May 10. 10:40 egy nagy felháborodást keltő esetről, amikor fiatalok egy csapata kővel agyondobott egy anyakacsát a szombathelyi csónakázó-tavon, melynek egy fiókája is elpusztult. – a szerk.)
 • a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelenthet.
 • Az egyesület álláspontja szerint elég egyértelmű a válasz: Ne etessünk semmivel!

  Igen, de a helyzetet továbbárnyalja az, hogy szabályzás nélkül mindig lesz olyan ember, aki kenyérrel etet majd, ami talán még veszélyesebb. Felmerül a kérdés, hogy az automata ilyesformán az állatokra nézve több haszonnal kecsegtet-e? Vagy a fent felsorolt okok miatt eltörpül a hasznosság az okozott károk mellett?

  A természetes ösztön életben tart.
  Mészáros D. Zsolt

  Lapunk megkereste az ügyben Kelemen Tibor szakértőt is, aki 1979 óta tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, a Gothard Jenő Általános Iskola tanára és egyben az ottani Madarász suli vezetője is. Ezek a szombathelyi gyerekek nagyon jóban vannak a madarakkal October 21. 14:04

  Ő szintén megerősítette, hogy a vízimadaraknak semmilyen formában nincs szükségük az etetésre. Ez csupán az embereknek ad egy jó érzést, hogy gondoskodhatnak egy látszólag kiszolgáltatott állatról. Hozzátette: a mesterséges kacsaeledel sem a madarak természetes tápláléka, így végső soron ez sem jobb megoldás, mint a kenyér.

  A szomorú igazság az, hogy a mesterséges etetéssel megváltoztatjuk a madarak természetes táplálékszerzési és vonulási szokásait, aminek komoly következményei lehetnek. Tehát alapvetően beleszólunk a madarak természetes életfolyamatába, amiből az emberek csak az élvezeti részét látják, de a madarakra gyakorolt hatását nem.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód