Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagy szó volt az első „Önki” Szombathelyen

Szombathelyen 55 éve nyílott az első önkiszolgáló bolt, s 50 éve az első ABC-áruház, ami annak idején még igazi újdonságnak számított. A köznyelvben Önkinek vagy ÁBC-nek nevezték a mai szupermarketek elődjeit.

A rendszerváltásig Vas megye élelmiszerellátásában oroszlánrészt vállaló Vas Megyei Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat nyitotta meg 1959 áprilisában, azaz 55 éve Szombathelyen az akkor még Bajcsy-Zsilinszky, ma Király utcában az első önkiszolgáló boltot, amelyet természetesen óriási érdeklődés kísért, hiszen a vásárlók döntő többsége számára újdonságnak számított. Az avatóünnepségtől kezdve az újonnan átadott, légfűtéssel, hűtőszekrénnyel ellátott üzletben – nem tévedés - 13 dolgozó várta a vevőket reggel 6 órától este 8-ig.

Úgy tudjuk, itt nyílt az első önkiszolgáló bolt Szombathelyen. Önök emlékeznek még rá?
Mészáros Zsolt

Az önkiszolgálás módszerét is meg kellett ismertetni a vevőkkel, amely szerint:

a vásárló a bejárati ajtónál magához vesz egy kosarat, majd a bolt középső polcait megkerülve az általa kiválasztott árukat a kosárba helyezi. Amennyiben szeletelt, vagy olyan árut kíván vásárolni, amit nehéz becsomagolni, azt a csemegerészlegnél kérheti a vásárló. Az árut a kijárati ajtó előtt elhelyezett pénztárnál kell fizetni.

Ötven éve nyitott Szombathelyen az első ABC-áruház
(A Berzsenyi Dániel Könyvtár gyűjteményéből)

Ma már ez megmosolyogtató, de akkor ez az ismertető természetes volt. Ezt követően már sorra nyíltak a kisebb-nagyobb Önkiszolgáló, Csemege és ABC-áruház (elsősorban a fővárosban főként Közért) néven futó üzletek Vas megyében is, s egy idő után olyan megszokottá vált az önkiszolgálóban történő vásárlás, mint napjainkban.

Idén éppen 50 éve annak, hogy 1964-ben az Ady Endre téren megnyílt a megyeszékhely első ABC-áruháza is, ami jelenleg is megtalálható itt, igaz már régóta privatizálva. Bár az önkiszolgáló élelmiszer, és élelmiszer-jellegű boltok választéka a hiánygazdaságban meg sem közelítette a piacgazdaság árubőségét, de az úgynevezett „gulyáskommunizmushoz” méltó volt a kínálatuk.

ABC Szombathelyen az Ady Endre téren most
Garai Antal Atom

Az 1970-es évektől kezdve pedig sok mindent lehetett kapni ezekben, amit a fejlett nyugati országokban. Néhány környező ország polgárai pedig csak álmodhattak a magyar önkiszolgáló boltok árukészletéről. Jó példa erre, hogy az 1980-as évek közepén egy fiatal erdélyi rokont láttunk vendégül. Amikor magunkkal vittük bevásárolni a Domus üzletközpont ABC-áruházába, a szó szoros értelmében elszédült a látványtól.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző

Tovább az oldalra