Nagyon kell a fekete gólyát védeni Csepregen

Nem is gondolnánk, mennyire érzékeny arra, hogy kik és mit csinálnak a fészke közelében.

Gyönyörű szép madár a fekete gólya. A tolla fekete – néhány vibráló kék és lila folttal - , a csőre és szeme környéke élénk piros, a hasa fehér.

pixabay

A fekete gólya, akárcsak a fehér, a gázlómadarak rendjébe tartozik. Ám a fekete gólya a fehér gólyával ellentétben nem húzódott be az emberi településekre, inkább háborítatlan erdők mélyén fészkel. Általában természetszerű, gazdag és változatos élővilágú öreg erdőket választ, melyek rendkívül sok természeti értéket hordoznak. Életmódja sokkal inkább vízhez kötött, mint fehér rokonáé.

Egy-egy megfelelő erdőfoltban folyamatosan - akár több mint húsz éven át - fészkel fekete gólya. Előfordul, hogy egy-egy párnak csak egy fészke van, de ismertek olyan élőhelyek, ahol több fészket is épít, és azokat felváltva használja. Több helyen megfigyelhető, hogy az adott évben költésre nem használt fészkeit is javítgatja. Szóval nagyon ragaszkodik a fészkéhez és mivel Magyarországon kevés van belőlük, kiemelten védett madár – védeni kell tehát a fészkét is. Akár különleges intézkedésekkel.

Eddig csak azt tudtuk, hogy az egyetlen jeladós magyar fekete gólya Zoltán, akinek Afrikáig tartó útjáról részletesen beszámoltunk Zoltán, a fekete gólya megérkezett Afrikába 2018. September 29. 17:04 . Most kiderült, hogy Csepreg közelében, a Fenyves patakhoz közel is található egy fekete gólyafészek. A csepregi önkormányzat jegyzője ezért ki is adott egy rendelete, amely az önkormányzat honlapján is olvasható. E szerint

 • A fészektől számított 100 m sugarú körben semmilyen erdészeti beavatkozás nem végezhető 2019. december 31-ig!
 • A többi, fentiekben nevesített erdőrészlet és földrészletek érintett területén (a fészektől számított 400 m sugarú körben) semmilyen erdőgazdálkodási jellegű tevékenység nem végezhető – ide értve a fakitermelést, ágfagyűjtést, faanyag kiszállítást, ültetést, ápolást is – 2019. március 1 és augusztus 15 között!
 • A fakivágást, cserjeirtást egyéb karbantartási és fenntartási munkálatokat kizárólag a fészkelési és fiókanevelési időn kívül lehet végezni (2019. augusztus 31. után).
 • Milyen jó, hogy végre van egy értékünk, amire ennyire vigyázunk! A fekete gólya természetvédelmi értéke egyébként 500 ezer forint.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Életmód