A Napelem Szövetség szerint az új szabályokkal értelmetlen napelemeket tenni a tetőre

A kormány most az akkumulátorokban és az uniós pénzekben bízik.

„Én bízom benne, hogy egy félreértés volt a tegnapi kormánybejelentés, és esetleg lesz valami korrekció, mert az lehetetlen, hogy hazánk ellen dolgozzunk, nem használjuk ki a lehetőséget, és helyette inkább a drága importot ösztönözzük”

- így nyilatkozott az ATV-nek Kiss Ernő, a Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Az előzmény az, hogy Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón Kormányinfó: januárban 20 százalékos pedagógus-béremelés lesz – feltéve, ha lesz EU-s megállapodás 2022. October 13. 14:06 bejelentette: a betáplálást felfüggesztik azokra, akik ezután akarnak zöldenergiát, napelemet felszerelni.

Önmagában teljesen értelmetlen lesz napelemeket a tetőre szerelni
Kormany.hu

Így aki napelemet telepít, az a saját háztartásában tudja felhasználni az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye, így kevesebb lesz a bürokrácia – tette hozzá.

Ez utóbbi akár jól is hangzik elsőre, de ha csak egy picit is átgondoljuk, már nem annyira. Merthogy innentől fogva gyakorlatilag teljesen értelmetlenné válik a napelemes rendszer kiépítése, hiszen soha nem térül meg a beruházás.

Ha nincs visszatáplálás, szaldóelszámolás, akkor a nyáron megtermelt energiafölösleget nem tudják majd télen felhasználni, hiszen a visszatermelés nélkül nem lehet elszámolni a felesleget, és télen gyakorlatilag majdnem ugyanannyit fizetnek, mintha nem lenne napelemük.

Lehetőségként felmerül ugyan egy 3 millió forintba kerülő akkumulátor, de azzal csak rövid időre lehet áramot tárolni, és mivel élettartama 10 év körül van, gyakorlatilag soha nem térül meg.

Uniós pénzekben bízik a kormány

Ezzel kapcsolatban a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán egy pénteki bejegyzésében azt írja, hogy az akkumulátorok telepítését a kormány ösztönözni fogja egy energiatárolói támogatási program indításával, "amint az európai uniós források elérhetővé válnak".

Közlése szerint a betáplálás felfüggesztése várhatóan addig tart, amíg a hálózatfejlesztés és a kiegyenlítés utoléri a megújuló rendszerek növekedése miatti igényeket.

„A cél az, hogy a hálózat az eddiginél lényegesen több zöld energiát tudjon befogadni, ezért az Európai Unióval folytatott tárgyalások lezárulását követően az uniós pénzügyi források egy jelentős részét a zöld átállásra és a villamosenergia-hálózat fejlesztésére tervezik fordítani” - írja Steiner Attila.

Lapunk a közelmúltban egy podcast adásban Vas megyei mérnökök megnézték a jövő városát Bécsben, és most elmesélték, mit tanulhatunk belőle 2022. October 05. 19:11 foglalkozott energetikával, ahol a mérnökök már jelezték, hogy a magyar elektromos hálózat befogadókapacitása a végéhez közeledik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech