"Fantasztikus és nagy dolog, hogy vannak könyvek" - Szombathelyen is elstartolt a könyvhét

Bár a rossz idő miatt a szombathelyi Berzsenyi könyvtár előterében, de megtartották a 93. Ünnepi könyvhét megnyitóját.

„Hiába triviális, mégis ki kell mondani, hogy vannak könyvek, és hogy ez milyen fantasztikus, és milyen nagy dolog" - hangzott az idézet Esterházy Péter 2016-os könyvheti beszédéből. Dr. Baráthné Molnár Mónika, a könyvtár igazgatója azonban azt mondja, nem szeretne pesszimista lenni, és igazából nincs is rá teljes mértékben oka, ugyanis az elmúlt éveknek volt azért pozitív hozománya is. Bár sajnálatos, hogy az új könyvek árai is az egekbe emelkednek, de úgy tűnik mindez visszatereli az embereket a kölcsönzéshez.

Ünnepi könyvhét megnyitó a BDK-ban
Ünnepi könyvhét megnyitó a BDK-ban
lutorkatalin

A könyvhét pénteki napja az esős idő miatt a könyvtárba költözött, de mindennek helyet találtak az épületben: a földszinten könyvvásár, könyvturkáló, dedikálások sora, az emeleteken író-olvasó találkozók, kézműves foglalkozások, kvíz-játékok lesznek. A héten már több könyvhéthez tartozó előadásnak, beszélgetésnek otthont adott a könyvtár minden korosztály számára.

A könyv igazi orvosság, akinek sok van, annak pedig egy egész patikája van - ezt már Nemény András mondja ünnepi köszöntőjében. Ő is olvas minden este elalvás előtt, nagy kedvence a híres Márquez regény, A száz év magány. Az olvasás mindannak ellenére, hogy magányos tevékenység, az ember sosem érzi magát egyedül közben, hiszen egy egész világ befogadja. Az írók igazi utazásszervezők - mondja a polgármester, hiszen különös világokon vezetnek végig minket, olvasókat, avagy olvasáskor - ahogy ő mondja - utazókat.

Ünnepi könyvhét megnyitó a BDK-ban
Ünnepi könyvhét megnyitó a BDK-ban
lutorkatalin

A megnyitón a Paragvári Utcai Általános Iskola kórusa adott elő néhány dalt, természetesen irodalomhoz köthető is szerepelt a repertoárjukban: a Pál utcai fiúk híres színpadi változatából a Mi vagyunk a Grund című dal hangzott el. Emellett felcsendült a Legyetek jók, ha tudtok, Paulinától az Ajándék és az Oscar-díjas Mindenki című filmmel híressé vált Bodzavirág is.

Ünnepi könyvhét megnyitó a BDK-ban
A képre kattintva galéria nyílik!
lutorkatalin
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra