„Amíg tavaly 300-350 forint körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, idén az átlagos ár valahol 400-450 Ft körül van” – nyilatkozta a Pénzcentrumnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
Erdélyi Balázs szerint a rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése, a munkaerőhiány és az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra.
Közben a tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedett, sokszor nincs elég tejszín vagy vaj. Az energiaárak a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni.
És minderre rájön a 27 százalékos áfa, amit a jelenlegi szabályok szerint rá kell tenni a tölcséres fagylaltra.
A szakember szerint az említett 400-450 forintos gombóconkénti ár már nagyon közel van az eladhatóság lélektani határához.