Csupán négy évtizedet várt rám Szeged, de aztán csak odaértem

Sok minden más ott, mint Nyugat-Dunántúlon.

Szégyellem kicsit, de attól még tény: életemben most jártam először Szegeden. És még az is lehet, váratott volna magára a város, ha nem költöznek a környékére ismerőseim.

szegedi túra
A kanyargó Tisza a naplementében
Mészáros D. Zsolt

Azt megfigyeltem már előzetesen, hogy megosztó város. Amikor egyik, sokat utazó kollégámtól megkérdeztem, mit lehet ott megnézni, csak annyit mondott csendesen a telefonba, hogy „semmit”. Aztán nagy nehezen összevakart egy két dolgot, de nem volt túl meggyőző.

szegedi túra
Merre tovább?
Mészáros D. Zsolt

Mások szerint viszont az ország egyik legszebb és legbarátságosabb városa, különösen azok áradoztak a szegedi szellemiségről és hangulatról, akik az ottani egyetemre jártak.

szegedi túra
A Fekete ház egyike azon épületeknek, melyek túlélték a nagy árvizet
Mészáros D. Zsolt

Nézzük, szombathelyiként hogyan éltem meg az első találkozást!

Szombathelyen is sok, de Szegeden talán még több a körforgalom. Mire kiértem az egyikből, kis túlzással jött a másik, ráadásul több sávos. Izgatottan kacskaringóztam a szállásig. Mivel volt még időm, amíg a szállodai szobámat elkészíttették, és ott kanyargott mellettem a Tisza, le is mentem a partjára és elkészítettem az első fotót. De nem, nem a Tiszáról.

szegedi túra
Igen, ez az alagút fogott meg legelőször
Mészáros D. Zsolt

Mivel két éjszakát töltöttem itt, igyekeztem egy kis városnézést is belezsúfolni a programba. Szeged elsőre nagyon modernnek és tisztának tűnt. Egy rövid mondattal össze tudnám foglalni az első benyomásaimat: hatalmas, szép épületek.

szegedi túra
Tiszta, szép és modernnek hat
Mészáros D. Zsolt

Meg hatalmasak a terek. Minden nagy. A szállásomról gyalog indultam a városba a villamos vonalán, ami átfut a Hősök kapuján. Az ember csak áll és leesik az álla. A boltívet belülről freskók borítják, kívülről pedig a halott és az élő katona szobra.

szegedi túra
Itt elidőztem
Mészáros D. Zsolt

Aztán megláttam egy nagy fás koszorút, és embereket, akik sürögve töltögették kulacsaikat a közepén álló szobor alatti kút vizéből. Hamar kiderült, hogy ez egy olyan kút a város közepén, amiből valódi földalatti forrásvíz folyik.

szegedi túra
Egyesek szerint néhány galamb sokkal tovább élt miután ivott a vízből
Mészáros D. Zsolt

Az Öreg hölgyet mindenképp látni szerettem volna. Persze nem egy személyről van szó, hanem Szeged impozáns víztornyáról. Bár egy összehasonlításban Tudta, hogy hány hasonló víztorony van még Magyarországon, mint a szombathelyi? 2021. May 02. 15:24 már tettem említést arról, hogy létezik, de végre élőben is megnézhettem.

szegedi túra
Ez tényleg nagy
Mészáros D. Zsolt

A Dóm tér és maga a templom tényleg grandiózus és éppen karácsonyi díszekben pompázott. Áll itt egy óriáskerék is, amire este fel kellett ülnöm. Előbb azonban megnéztem a templom belsejét. Valamiért nagyon tetszenek a freskók, és bizony itt akad bőven. A festett üvegeken beszűrődő fény és a díszítés egészen szemkápráztató.

szegedi túra
Az emberek épp misére gyűltek, sietnem kellett a fotókkal
Mészáros D. Zsolt

Már szépen lement a nap, de még nem voltam fáradt, hajtott a kíváncsiság. Biztos önök is tudják, milyen ez.

szegedi túra
Mit nekem fáradtság
Mészáros D. Zsolt

Mikor már kisétáltam magam, visszatértem a Dóm térre. Meglepő módon már nem égtek a karácsonyi fények. Csak a lámpák, pavilonok és az óriáskerék fényei ragyogtak. Mivel Szombathelyen idén nem lehetett felülni a kerékre, gondoltam, itt bepótolom. Be is álltam a hosszú, kígyózó sorba.

szegedi túra
Nem túl kevés, nem túl sok
Mészáros D. Zsolt

Bár gyönyörű a város felülről, azért eszembe jutott, hogy korábban kellett volna kipróbálnom. Sötétben azért sokkal kevesebbet látni az épületekből, mint gondoltam.

szegedi túra
Hamar lezavarták a három kört
Mészáros D. Zsolt

Hamar lepörög a három kör, potom kétezerötszázért. Nem mintha megbántam volna. Sem az óriáskereket, sem Szegedet.

szegedi túra
Ha még több fotót szeretne látni, a képekre kattintva megnézheti galériánkat!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek