Negyedszerre tudták megölni kisfiukat – nem jogerős az ítélet

Négyféle módszerrel próbálták megölni egy éves kisfiukat saját öngyilkossági kísérletük előtt a P. szülők. A gyilkosságot korábban kitervelték, de azt is elhatározták, hogy még megünneplik előtte a kisfiú egy éves születésnapját. Gyomorszorító részletek az ítélethirdetésen.

Láncba verve

P. Szabolcs és P-né P. Mónika lehajtott fejjel, rabláncon érkezett a tárgyalóterembe csütörtökön délután. Nem látszott rajtuk, hogy nagyon megtörtek volna az ítélet hallatán, de Szabolcs kifelé menet a tárgyalóteremből felzokogott és sírva borult édesanyja vállára, amikor a bíró engedélyezett neki néhány perc beszélgetést.
A kifelé tartók vegyes érzelmekkel szemlélték a jelenetet, annak tudatában, mit tett a férfi és felesége az állítólag nagyon szeretett gyermekükkel.

Láncba verve
Láncba verve
Tánczos Mihály

Hitellel törlesztették a hitelt

A P. házaspár kívülről nézve mintapár volt, ezt a gyilkosság után mondták el nekünk a közelükben élők. Soha nem kértek segítséget senkitől és a kisfiúval is sokat foglalkoztak. Pedig a házaspárnak komoly anyagi gondjai voltak. Hitelt vettek fel a lakásra, amit később újabb hitelből törlesztettek, így több mint 10 millió forinttal adósodtak el. A helyzetüket kilátástalannak ítélték és május végén elhatározták, végeznek magukkal, ha elfogy minden pénzük.

Egyetlen dátum befolyásolta tettük elkövetésének idejét, a kisfiú születésnapja. Ezt még mindenképpen meg akarták ünnepelni. Pedig akkor már tudták, a gyerekkel is végeznek, mert nem akarták másra hagyni. P-ék elkezdték felélni a vagyonukat. Számlákat már nem fizettek be – az Internet és a kábeltévé kivételével – és hitelkártyát igényeltek, amelynek hitelkeretét szintén felélték. Június végére fogyott el a pénzük, az öngyilkosság és gyilkosság időpontját ekkor július 28-ra tűzték ki.

A neten nézett utána

P. Szabolcs az Interneten nézett utána a gyógyszerek hatásának. Július 28. előtt mindenkitől elbúcsúztak, mintha egy hosszabb útra mennének, de senkivel nem közölték, mit terveznek. A tragédia reggelén P. Mónika 10 szem gyógyszert tört össze és tejbe keverte, majd megpróbálta a mérget megitatni a kis Márkkal, akit P. Szabolcs fogott. A keserű löttyöt nem akarta meginni a kisfiú, ezért ezután szörpbe keverték a gyilkos keveréket, de ezzel sem jártak sikerrel. Ezután egy pipettával csepegtették a gyerek szájába a feloldott gyógyszereket, de a kis legény még mindig nem halt meg, sőt, keservesen sírt.

Ekkor az apa egy párnával próbálta megfojtani, majd mivel az anya nem tudta jól lefogni a védekező csöppséget, ezért cseréltek. P. Szabolcs lefogta a kicsit, az anyja pedig addig szorította a kisfiú szájára a párnát, amíg az el nem hallgatott. A gyerek halálát fulladás okozta, nem a gyógyszerektől halt meg. A gyilkosság részleteinek felidézését a vádlottak lehajtott fejjel hallgatták.

A szülők a gyilkossággal megvárták a kisfiú születésnapját
A szülők a gyilkossággal megvárták a kisfiú születésnapját
Tánczos Mihály

Nem tudtak meghalni

A P. házaspár 60-60 szem gyógyszert vett be, többek között Nurophent és Algoflexet. Búcsúlevelet is hagytak hátra, majd a gyógyszerek miatt elvesztették az eszméletüket. Az apa másnap ébredt fel és amikor bódultan felfogta, mi történt előző nap kivetette magát a második emeleti ablakon. Comb-, orsó- és arccsonttörést szenvedett. Az anya is magához tért, ő pedig bódultan bolyongott a lakásban, így szerzett hámsérüléseket. A bíró kitért arra, hogy akik ilyen cselekményláncolatot végre tudnak hajtani – eljutnak a tejtől a kispárnáig -, azok testi-lelki erejük teljében lehettek és nem bódult állapotban. Klasszikus, láncolatos elkövetési módról hallhattunk, ahol a tettesek egymást segítve követték el a bűncselekményt, a „kiterjesztett öngyilkosságot”.

Ítéletet hirdettek a Bolyai utcai gyerekgyilkos szülők perében
Ítéletet hirdettek a Bolyai utcai gyerekgyilkos szülők perében
Tánczos Mihály

Ítélet

P. Szabolcs elsőrendű és P-né P. Mónika másodrendű vádlottat társtettesként, előre kitervelten, 14. életévét be nem töltött személy elleni emberölés miatt ítélte el a bíróság. P. Szabolcs 14,5 év, míg P. Mónika 15 év börtönbüntetést kapott és 10 évre a közügyektől is eltiltották őket. A házaspárnak 15 napon belül több mint 1,6 millió forintnyi perköltséget is meg kellene téríteni. Súlyosbító körülmény volt, hogy társtettesként, egymást erősítve követték el a gyilkosságot a szülők, saját gyermekük sérelmére és hogy több alkalommal is elkezdték a gyilkosságot, nem hagyták abba az első sikertelen kísérlet után.

Enyhítő körülménynek számított a bűnösségre is kiterjedő beismerés, a látható megbánás és az apa esetében az, hogy a börtönben is öngyilkosságot kísérelt meg. Az asszony enyhítésért fellebbezett, a férfi három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A tanúvallomások során a nagyszülők elmondták, ők felnevelték volna a kisfiút, ha... De már nincs ha.

Megtörten
Megtörten
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hónapokig tervezték a gyerekgyilkosságot

Két-három hónapja tervezte már gyermekük megölését és öngyilkosságukat az a szombathelyi házaspár, akik júliusban előbb megmérgezték, majd megfojtották egy éves kisfiukat. Az ügy védemelési javaslattal került az ügyészséghez.

Bolyai utcai gyilkosság: letartóztatták a szülőket

A vasi rendőrkapitányság sajtóközleménye szerint a szülők kilátástalan anyagi helyzetük miatt döntöttek úgy, hogy halálra gyógyszerezik gyermeküket, majd magukkal is végeznek...

Tragédia Szombathelyen – Búcsúlevelet is találtak

Tompa puffanást hallottak a szombathelyi Bolyai utcában lakók a játszótér felől, majd egy gyerek sikított. Szokványos játék hangjai is lehetett volna, ám ezúttal egy szörnyű tragédiát kísértek...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló