Néhány gyakorlati tipp, hogyan spórolhatunk könnyen az otthoni villanyszámlánkon

Ha nem rendelkezünk kifejezetten energiatakarékos készülékekkel, akkor sincs veszve minden veszve.

Augusztus 1-től nagyon meg kell gondolni az áramhasználatunkat, hiszen évi 2523 kWh fogyasztása után az ára duplájára ugrik.

Így most mindenki lázasan számolgat, és sokan vannak olyanok, akiknél az jön ki, hogy valahol a határon vagy azon túl vannak, így minden megtakarított kilowatt kétszeresen számít.

Már eddig is akár több tízezer forintot spórolhattak évente a rezsiszámlán azok, akik igazán energiahatékony hűtőszekrényt és mosógépet használnak, az átlagos fogyasztás felett érvényes új energiaárak fényében pedig ennél is jóval magasabb lehet a megtakarított összeg.

Ha nem rendelkezünk kifejezetten energiatakarékos készülékekkel, akkor sincs veszve minden, hiszen a berendezések tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez.

Az LG szakértői összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, amelyekkel takarékosabban üzemeltethetjük gépeinket.

Hűtő

A hűtőt ne helyezzük sem sugárzó hőforrás (pl. tűzhely) közelébe, sem olyan helyre, ahol közvetlen napsugárzás éri. A készülék hátulján lévő kondenzátorrács jó szellőzést igényel, ezért helyezzük minimum 10 cm-re a faltól, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket évente kétszer olvasszuk le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást. Ha a hűtőnk rendelkezik energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmóddal, 1-2 napnál hosszabb távollét esetén kapcsoljuk át erre a készüléket.

Mosógép

A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő csak 30-40 fokon mosni. Ha a gépünk rendelkezik TurboWash™ 360° funkcióval, annak használatával nem csak energiát, de időt is spórolhatunk. Természetesen nem érdemes 1-2 ruhadarab miatt elindítani a mosást, de az sem jó, ha túlzottan megtömjük a gépet, mert ennek a mosás és az öblítés hatékonysága látja kárát – ha tehetjük, válasszunk nagyobb kapacitású mosógépet, így kevesebb programot kell elindítanunk.

Nyugat.hu

Mosogatógép

A magyarok mintegy negyede még ma is úgy gondolja, hogy a kézi mosogatás energia- és víztakarékosabb, mint a mosogatógép használata, ez azonban tévhit. Csakúgy, mint a mosógépek esetén, a mosogatógépeknél is fontos, hogy várjuk meg, amíg megtelik a készülék, illetve használjuk a megfelelő programot, hiszen a kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények számára elegendő az alacsonyabb hőfokú tisztítás. Vízpazarló kézi előmosogatásra, előöblítésre az esetek túlnyomó többségében nincs szükség, elegendő a maradékot az amúgy is használt papírszalvétával eltávolítani. Ügyeljünk arra is, hogy jól pakoljunk be a mosogatógépbe: a tányérok ne érjenek össze, a poharakat, edényeket pedig lefelé fordítva helyezzük be.

Tévé

A mai modern televíziók már számos beépített, energiatakarékos funkcióval rendelkeznek, így ezeket a készülékeket egyebek mellett a környezeti fénytől függő automatikus fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, a zene- vagy rádióhallgatás esetén képernyőkímélőt, valamint az időzített kikapcsolást használva működtethetjük tudatosabban. Ha netán ilyen funkciókkal nem rendelkezik a tévénk, magunk is lejjebb vehetjük a fényerőt és besötétíthetjük a szobát. Ha nem nézzük, kapcsoljuk ki – ezt akár sportközvetítések szünetében is megtehetjük. Ha igazán energiahatékonyak akarunk lenni, érdemes egy kapcsolóval ellátott elosztóra kötni a készüléket, így hosszabb távollét esetén könnyedén áramtalaníthatjuk, ezzel pedig elkerülhetjük a készenléti, vagyis stand-by üzemmód energiafogyasztását. Emellett érdemes rendszeresen portalanítani a tévét, hogy hosszú távon elkerüljük a túlmelegedést.

Légkondicionáló

Bár a nagy hőségben csábítónak tűnhet jéghidegre állítani a légkondit, ez sem az áramfogyasztásnak, sem az egészségünknek nem tesz jót. A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: a külső hőmérséklethez képest legfeljebb 8-10 fokkal állítsuk lejjebb a klímát, ennyit visel el az átlagos emberi szervezet biztonságosan, gond nélkül. Ez azt jelenti, hogy 35 fokos hőségben a lakásban 25-27 foknál ne legyen hidegebb. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként nem csak beltéri, de a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani kell, hiszen a túlzott porlerakódás itt is magasabb energiafogyasztást eredményezhet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech