Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem akar véletlenül űrhajós lenni?

Hamarosan kezdődik a toborzás, aztán irány a nemzetközi űrállomás.

Az elmúlt három évben az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlődését értük el a hazai űrkutatás és űrtevékenység terén, amióta a hazai űrszektor irányítása a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz került – jelentette ki az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.

Ferencz Orsolya az eredmények között említette, hogy az Európai Űrügynökségnél, ahová 2015-ben csatlakoztunk teljes jogú tagként, Magyarország megnégyszerezte a befizetéseit. Ezáltal magyar cégek és kutatóhelyek négyszer annyi forrásra pályázhatnak, és ennyivel több pénzt tudnak a kutatásaikhoz, fejlesztéseikhez felhasználni. a magyar szektor egyik jelentős programja egy új kutató űrhajós misszió elindítása, amelynek előkészületei az elmúlt három évben folyamatosak zajlottak.

Jelen állás szerint 2024-es céldátummal, de 2025-ben mindenképpen az amerikai Axiom Space céggel közösen 30–60 napra kutató misszióra küldenek fel egy magyar tudóst vagy mérnököt a Nemzetközi Űrállomásra. Hosszú ideje tárgyalnak az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel is, a velük való repülési terv 2025 utánra, az évtized második felére érhet célba.

Ferencz Orsolya kitért arra is, hogy a második magyar kutatóűrhajós toborzását várhatóan rövid időn belül el tudják indítani, és igyekeznek a jelentkezők előtt a lehető legnagyobbra nyitni a kaput, de a felsőfokú végzettség biztosan előírás lesz – idézi a Népszava .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra