Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ingatlanpiac - Nem biztos, hogy árcsökkenést hoz Szombathelyen az 5 százalékos áfa

Sok a bizonytalanság a rendszerben, de abban egyetértenek a szakértők, hogy a vasi megyeszékhelyen beindulnak az építkezések.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miközben a használt lakások tovább drágultak Szombathelyen, az új építésű ingatlanoknál fordított előjelű változások történtek. Az ingatlan.com elemzése szerint Vas megye székhelyén az új lakások és házak ára 491 ezer forintra csökkent a tavaly ugyanekkor tapasztalt 531 ezer forintos átlagárról. Ez 7,5 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a 2021-től alkalmazható ötszázalékos lakásáfa felpörgetheti a Vas megyei lakásépítéseket is.

Egyszer már bejött

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, és ez nem csak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott. 2015-ben ugyanis még csak 7612 új lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezer lakás épült. A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt.

Abban mindenki biztos, hogy Szombathelyen ismét elindulnak az építkezések. Az árcsökkenés viszont bizonytalan
Nagy Jácint

„Szombathelyen az elmúlt években nem épült sok új lakás. A kínálat az elmúlt években sem volt széles, jelenleg is csak bő tucatnyi eladó új lakás és ház közül válogathatnak az érdeklődők. Bár a koronavírus-járvány az új lakások piacán is okozott némi bizonytalanságot, inkább ez a szűkös kínálat magyarázhatja az árak csökkenését” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az új építésű ingatlanok terén alternatívát lehet a saját erős építkezés. Nemcsak az anyagiakat tekintve lehet előnyös, de így jobban érvényesülnek a saját igények a tervezés és a kivitelezés során.

Szombathelyen is elindulnak az építkezések, de az árcsökkenés bizonytalan

„Az 5 százalékos áfa mindenképpen jót tesz az ingatlanpiacnak, véget vet a bizonytalanságnak, így Szombathelyen is beindulhatnak az újabb építkezések” – mondta megkeresésünkre Konetsny Barnabás, Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője, aki egyben óvatosságra inti azokat, akik látványos áresést várnak a bejelentéstől:

„Mi úgy számolunk, a szombathelyi új építésű lakások piacán maximum 5-6 százalékos árcsökkenést hozhat a kedvezményes áfa, de lehet, ennyit sem. Azt tudni kell, hogy az utóbbi időben nagyon nyomottak voltak az árak, a beruházók – különböző okok miatt – kénytelenek voltak bevállalni a 27 százalékos áfa jó részét.”

A magánerős építkezéseknek – tudtuk meg - Szombathelyen erősen gátat szabnak a nagyon megemelkedett telekárak, és akinek nincs köze az iparághoz, az építkezés amúgy is ingoványos terület, és nem biztos, hogy anyagilag jól jön ki belőle a végére.

Konetsny Barnabás ugyanakkor jó döntésnek tartja, hogy a CSOK-osok visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát, mert azt biztos, hogy nem tudja benyelni a piac.

Ezenkívül számos egyéb bizonytalansági tényező lehet hatással az ingatlanárakra. Nem lehet tudni, hogyan alakulnak a munkaerőköltségek, az építkezések felfutásával pedig tovább emelkedhetnek az építőanyagárak. Szintén árfelhajtó tényező lehet, hogy 2021-től legalább 25% megújuló energiaforrás kell ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kapjon egy új ingatlan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés