Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, nem fog drágulni a tojás a húsvéti időszakban

A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
nerous.org

Ezt Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács tanácsadója mondta az MTI-nek. Hozzátette: átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon. A tojás általában a piacokon drágább. Emlékeztetett arra is, hogy a tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelent háztartásonként hetente.

Sőt, a húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma.

A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri - mondta. Megjegyezte azt is, hogy ilyenkor a kis (S) méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján a legdrágábbak.

Jómunkásemberek
MTI / Balázs Attila

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint körülbelül 60 millió tojást hoztak be az országba január és november között. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal 800 millió darab tojás érkezett Magyarországra. A tanácsadó megjegyezte, hogy

a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer a szakmai szervezet várakozásai szerint jelentősen visszaszorítja majd a tojás feketeimportját.

A főbb beszállító országok egyébként Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Németország. A magyar tojásexport tavaly 46 millió volt.

A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aktuál

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra