Valószínűleg nem kapnak évközi emelést a nyugdíjasok

A Pénzügyminisztérium szerint a KSH adatai "nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését".

Csak a törvényben előírt novemberi korrekcióval nőhet a nyugdíjasok ellátása idén, évközi emelés szinte biztosan nem lesz - mondta a Népszavának Juhász László , a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnöke.

Elmondta, április 17-én levelet küldött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, melyben azt kérte, a magas infláció miatt júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány a nyugdíjakat, legalább 3 százalékkal . Hozzátette, indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is.

A Nyuszet elnöke elmondta, levelében azt is kérte a kormánytól, hogy főleg az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást.

Levelére az államháztartásért felelős államtitkár, Banai Péter Benő azt válaszolta, a kormány fontosnak tartja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, és rámutatott, hogy 2010-től 2023-ig 90 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke. A Nyuszet elnöke szerint azonban ez a válasz már azért sem korrekt, mert nem a nominális-, hanem a vásárlóérték számít, ami pedig nemhogy nőtt, hanem csökkent.

A minisztérium ennek ellenére úgy véli, a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok kérését.

Juhász a lapnak elmondta, mivel a levelezéssel érdemben nem jutott előre, ezért most személyes egyeztetést kezdeményez a nyugdíjasok képviselői és a minisztérium között. Hozzátette, a találkozón szeretne beszélni arról is, hogy elengedhetetlennek tartja a 2023-ra tervezett 15 százalékos infláció, és az ehhez igazított nyugdíjemelés felülvizsgálatát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság