Nem, nem tilos fürdeni a Dunában – Leteszteltünk egy dunai szabadstrandot

Mindenképpen nagy élmény megmártózni a nagy folyóban. De mi van a körítéssel?

Ha valaki olvassa az országos sajtót, talán beleütközött a hírbe, hogy idén júliusban a Lágymányosi-öbölben megnyílt Budapest első természetes vízű strandja. A SHO Beach prémium szolgáltatásokkal, gasztronómiai különgességekkel és meglehetősen borsos árakkal várja vendégeit.

Aki nincs bent annyira a szabadtéri fürdőkultúrában, még azt is gondolhatja, hogy mindez kuriózum, alapszabály az, hogy a Dunában Magyarországon fürdeni tilos, és az új fővárosi Duna-strand valami hatalmas különlegesség.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Duna partján jó néhány szabadstrand üzemel. Főként a fővárostól északra tudunk belemerülni a folyóba, de van néhány helyszín a Duna alsó szakaszán is, ahol legálisan és kulturált körülmények között tudunk beleereszkedni a vízbe.

Dunai strand
A faddi szabadstrand
Józing Antal

A Fadd-Dombori strand úgy jutott eszembe, hogy hajdanában-danában egyszer itt voltam úttörőtáborban, és némi meglepetésre most azt találtam az interneten, hogy a fürdőtelep azóta is él és virul, és a vízbe is be lehet menni.

Pécsről Budapest felé autózva különösebb kerülőt sem jelentett a megközelítése: a 6-os főútról letérve kis kanyargás után viszonylag gyorsan megtaláljuk a Szekszárdhoz közeli helyszínt.

Az autót néhány utcával odább, az árnyas fák alatt tesszük le, aztán a balatoni nyaralóteleket időző épületek között sétálva érjük el a strandot.

Dunai strand
Néhány fokkal lehet, hogy hidegebb, mint a Balaton
Józing Antal

Belépő nincs, van viszont meglepően rendezett és kellemes környezet.

Gondozott fű a nagy fák alatt, játszótér a gyerekeknek, sportpályák a nagyoknak, vendéglátós sor mindenkinek. A mosdó tágas és tiszta, egy sátornál a rendőrség bűnmegelőzési csoportját látom.

Dunai strand
A büfésor
Józing Antal

A part betonozott, innen lépcsőkön lehet bemenni a folyóba. Ami a Duna, de mégsem teljesen az. Merthogy ez nem a főág, hanem az úgynevezett Faddi-Duna.

Hátránya, hogy nem látjuk a nagy hajókat jönni-menni, nincs meg az az igazi "nagy folyam élményünk" sem, cserében viszont gyorsabban felmelegszik és nem kell nagy sodrással számolni.

Minden bizonnyal biztonságosabb is, viszonylag lassan mélyül, így azok is bemerészkedhetnek, akik hadilábon állnak az úszással. A folyófenék aprókavicsos, az igazán mélyebb és veszélyesebb szakaszt bólyák jelzik. A víz kellemesen és borzongatóan simogató.

Dunai strand
Kattinson a képre a galériához!
Józing Antal

Akinek még ez sem lenne elég, egy víz melletti fabódéban egy külön „baywatch” őr pásztázza a vizet, de láthatóan sok izgalomra nincs oka, ahogy a vendégeknek sem.

Igaz, hogy ottjártunkkor nem volt makulátlan a napsütés, de a hőmérséklet közel 30 fok volt, ehhez képest igencsak ritkán voltunk a parton és a vízben. Ha leszámítjuk az edzésre érkezett fiatalokat, általában egy kézen meg tudtam számolni, hogy hányan voltunk a vízben.

Így aztán nem volt nehéz helyet keresni a büféknél sem, ahol átlagos áron átlagos minőséget kapunk, de valószínűleg senki nem a lángosért vagy a nagyfröccsért érkezik ide.

A faddi strand legnagyobb hátránya, hogy tőlünk viszonylag messze van (Szombathelytől 250 kilométer), de ha valaki szerelmes a Dunába, mint én, és éppen arrafelé jár, akkor érdemes számolni vele.

Mint ahogy tanulság az is, hogy érdemes számolni más helyszíneken is a dunai strandolás lehetőségével.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek