Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemény András: 19 fő van házi karanténban Szombathelyen, de nem tudnak fertőzöttről a városban

Szombathely polgármestere online fogadóórát tartott, azt is elmondta, ha lehet, hétköznapra is elrendeli a maszkok kötelező viselését a boltokban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb fogadóórát tartott Nemény András, Szombathely polgármestere pénteken, késő délután. Nemény már többször is tartott ilyen fogadóórát a kijárási korlátozás elrendelése óta, legutóbb április 10-én Nemény András: Szigorú korlátozások a Csónakázó-tónál és a Sportligetnél 2020. April 10. 14:33 .

A polgármester csütörtökön szerkesztőségünkben válaszolt élőben Podcast: Nemény András lassan enyhítene a járvány miatti korlátozásokon 2020. April 23. 16:38 lapunk és olvasóink kérdéseire, itt mondta el, hogy lassan enyhítene az óvintézkedéseken, és hogy ezen a hétvégén kötelező lesz Kötelező lesz a szombathelyi boltokban a szájmaszk viselése a hétvégén 2020. April 23. 13:08 a szájmaszk viselése a szombathelyi boltokban.

Forrás: Facebook / Szombathely MJV

Ma, péntek délelőtt, aztán Horváth Attila alpolgármester mutatta be a sajtónak Három pilléren álló programmal segíti a gazdaság újraindulását a szombathelyi önkormányzat 2020. April 24. 12:34 a városvezetés programját, ami a gazdaság újraindítását célozza. Ezek után érkeztünk el Nemény András online fogadóórájához, ahol dr. Stánitz Éva korábbi megyei tiszti főorvos volt a vendég.

A polgármester elmondta:

 • A hétvégén a fagylaltárusoknál másfél méter távolságot kell tartani a sorban állók között. A NÉBIH közben veszélyesnek nyilvánította a fagylaltárusítást - a távolság betartatása a fagylaltárusok feladata. A rendőrség és a közterület-felügyelet is ellenőrzi, 5 ezertől 500 ezer forintig lehet büntetni a megsértését.
 • Több esetben is büntettek már a sportpályáknál is.
 • Stánitz Éva hozzátette, hasznosabb a fagyit pohárban elhozni és kiskanállal enni, mert ez kevésbé veszélyes. A relatív kevés megbetegedésre utalva azt mondta, időben érkeztek az intézkedések, de nagyon sokat jelentett a szájmaszkok korai kiosztása. De ez sem érne semmit, ha a szombathelyiek, Vas megyeiek ne lennének fegyelmezettek. Látható a lazulás, azt javasolja, tartsák be a szabályokat továbbra is.
 • Nemény elmondta, volt egymilliós felajánlás is, 8,7 millió forint érkezett ennyi, a felhasználása átlátható. Két eszközt kap ebből a kórház, köztük egy mobil lélegeztetőgépet is.
 • Stánitz Éva szerint a lakosság nagyon fegyelmezetten áll át az alapellátásban a telefonos ügyintézésre, később, persze új terv is kell.
 • Lapunk kérdésére Nemény elmondta, ha az óvintézkedésekre szabad kezet kapnak a polgármesterek, akkor következetesnek kell lenni, sok esetben sötétben tapogatóznak, és ha változik a helyzet, akkor lehet hozzá alkalmazkodni. Fontos, hogy a zárt helyen viseljék a maszkot, ezért is rendelte el erre a hátvégére a boltokban a maszkok kötelező viselését. A hétvégére van erre felhatalmazása, ha egész hétre megkapják azt, akkor hétköznapra is bevezethetik.
 • Stánitz Éva szerint a járvány felénél vagyunk és mindenki kifáradt, de eddig nagyon jól vizsgáztak a szombathelyiek.
 • Jelenleg 19 fő van házi karanténban Szombathelyen, nem tudnak koronavírusos fertőzöttről - mondta Nemény.
 • Tudomásuk szerint a szombathelyi és Szombathely környéki idősotthonokban sincs fertőzött.
 • Figyelik azokat a betegeket, akiket hazaszállítottak a kórházból, ha kell, segítenek, ebben a Pálos Károly Családsegítő is részt vesz.
 • Nemény szerint a járvány tetőzése után vissza lehet lépni a kötelező maszkhasználattól a köztereken. Stánicz Éva szerint a tetőzés után legalább annyi ideig tart a járvány, mint amennyi a felfutása volt. Az lenne a legjobb megoldás, ha lenne ellenszer.
 • 1900 érettségiző van Szombathelyen, az okoz problémát, ha egyszerre érkeznek az iskolába, szerencsés lenne, ha be lehetne osztani az érkezést, erre tesznek majd javaslatot.
 • A tömegközlekedést külsős cég végzi, Nemény kérte már, hogy írják elő a maszkhasználatot, de eddig nem sikerült ezt bevezettetni.
 • 886 fő igényelt és kapott segélyt eddig, továbbra sem hagyják, hogy a szombathelyiek megélhetése komoly veszélybe kerüljön.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés
  Hirdetés
  Tovább az oldalra