Nemzeti Iskolai Fenyítő Gárda

A Belügyminisztérium iskolaőröket állítana az oktatási intézményekbe, mintha bármi keresnivalójuk is lenne ott.

Ismét súlyos kapcsolási zavar uralta el valamelyik dilettáns döntéshozói elmét. Két év alatt ehhez akár hozzá is szokhattunk volna, de nem megy, ilyen mértékű hibahalmozást még az elcseszett Gyurcsány-kormány sem volt képes produkálni. A hülyeségmétert kilengető újabb löket: iskolaőröket állítanának az iskolákba. Ezek az oda állított iskolaőrök pedig a tervezet szerint kipenderíthetnének bárkit az iskola területéről, aki nem oda való, megakadályozhatnák, hogy a diák a tanítási idő vége előtt elhagyja az intézmény falait, betartathatnák a házirendet, de ami a legszebb: "arányos mérvű" testi kényszert is alkalmazhatnának.

Hogy mindez hogyan nézne ki a gyakorlatban, arra inkább ne kössünk fogadásokat. Csupán ilyen egyszerű kérdések pattantak fel bennem: hogyan ellenőrzi az őr, hogy a kora délután lépcsőkön lecsörtető kisemberek közül kinek ért véget aznap ténylegesen is a tanítás? Egyenként előszedeti az órarendjüket, megágyazva ezzel az órarendhamisítás iparágának? Ha én egy szép, májusi napon visszatérek az Alma Materba tablókon merengeni, akkor a semmiből érkezhet a tarkómra a csicskalángos? Ha ráförmed az őr a női öntudatára ébredő hetedikesre a miniszoknyája miatt, merthogy az ósdi házirend azt tiltja, akkor hazaküldi? Tanítási időben? 22-es csapdája-e vagy?

Maci sem örülne
Bonyhádi Zoltán

És ha ezek közül senki sem akar rögvest engedelmeskedni, akkor kapja az ívet? Mi az arányos eljárás egy lógni készülő harmadikossal szemben? Kétvállra fektetés? Műanyag vipera? Kampóra akasztani az iskolatáskánál fogva?

És mit kezdenek a bizonyára minden aspektust tüzetesen megvizsgáló törvényhozók a köznevelési törvény azon passzusával, hogy "A gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erõszakkal szemben. A gyermek és a tanuló nem vethetõ alá testi és lelki fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak"? (Ja, bocsánat, megvan: módosítanák a tavaly elfogadott törvényt.)

De az, hogy a magyar jövő letéteményeseinek tankötelezettségéből rendvédelmi kérdést csinálnának, nem csak a felvetett kérdőjelek miatt aggályos. Azt is érdemes volna átgondolni, milyen üzenetet hordozna egy ilyen rendelkezés a gyerekek felé, mit fognak érezni ők, amikor meglátják majd a folyosón a harapós tekintetű, ugrásra váró egyenruhást? Valószínűleg nem azt, hogy a tudás, amit az iskolában kapnak, mily fenséges és csodálatos, hanem hogy valaki mindezt erőszakkal verné beléjük. Tehát lehet, hogy nem is annyira fenséges és csodálatos az a tudás. A lánccsörgetés árnyékában semmiképp sem az.

Őr ide, őr oda, parlamentbe, iskolába. Orbán Viktorról talán már a méreteket is levették egy vezérkari uniformishoz. De inkább arra lennék kíváncsi, mikor eszmélnek rá a Fideszben, hogy egy jól működő társadalomban el sem kell jutni a fenyítésig, mert van megelőzés, párbeszéd, koordináció. Erőszakpower helyett elsőként talán ezeket kéne megteremteni. Nem lenne jobb 2014-ben arra pezsgőt bontani, hogy nincs szükség vasöklű paragrafusokra, mert anélkül is boldogul Magyarország? Kedves Barátaim?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény