Nemzetközi sajtótájékoztató - Orbán Viktort felhívta Putyin

A miniszterelnök három okkal magyarázta a Fidesz elsöprő sikerét.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. Figyelemre méltó, hogy míg a magyar miniszterelnök nem hajlandó szóba állni a kormánykritikus médiával, és még kormánybarát közszolgálati sajtónak is csak szigorúan alákérdezős interjút ad, addig néhány hónapon belül ez már a második nemzetközi sajtótájékoztató, ahol a hazai újságírókon kívül a külföldiek is kérdezhetnek.

A korábbi a tavalyi év végén volt, amiből a magyar miniszterelnök megerősödve jött ki, ugyanis sikerült megerősítenie a tapasztalt, felelős országvezető képét, aki képes még a legrázósabb kérdésekre is megválaszolnia.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ekkor nem sokkal voltunk az őszi, akkor sikeresnek látszó ellenzéki előválasztás után, amikor is szükség volt arra, hogy Orbán megmutassa a választóknak, hogy egyelőre nagyon is a helyén van.

Most egy egészen megváltozott a helyzet.

A Fidesz minden korábbinál jobb eredményekkel tarolt a vasárnapi választáson Az országban és Vas megyében is tarolt a Fidesz April 03. 23:09 , újabb kétharmadot szerezve.

Ugyanakkor az ország nemzetközileg nehezebb környezetbe került. Egyrészt az ukrán háború és a lebegtetett orosz kapcsolatok miatt elszigetelődni látszik az EU-ban, másrészt tegnap bejelentették Most már biztos, hogy nagyon sokat fognak rólunk beszélni Brüsszelben April 05. 17:18 : Magyarország ellen elindul a jogállamisági mechanizmus, ami újabb brüsszeli konfliktusokat és az EU-s források megcsappanását jelentheti.

Ehhez jönnek még az ország előtt álló gazdasági nehézségek.

Ugyanakkor Orbánnak minden bizonnyal van minderre forgatókönyve, a kérdés az, hogy mennyire lesznek ezek használhatók.

A nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor az alábbiakról beszélt:

 • Orbán Viktor szerint három okkal lehet magyarázni a Fidesz választási sikerét
 • 1. A magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, akik ezt jobban tudták garantálni. Emlékeztetett az oroszországi békemisszióra.

  2. Magyarország egy sikeres ország. Ha levesszük a politika szemüveget, akkor azt lehet látni, hogy Magyarország és Lengyelország Európa legsikeresebb országa. Ezt mutatja a gazdaság növekedés és a munkanélküliség.

  3. Csak a hatalomért állt össze az ellenzék koalíció, ami tiszteletlenség a választókkal szemben. Erre példa, hogy az együttműködésben részt vettek a „fasiszták és a kommunisták”.

 • Olyan kormány alakul majd Magyarországon, amely hisz a nemzetállamban, és abban is, hogy ennek a gondolatnak reneszánsza van, mert a kihívások globálisak, de válaszok nemzetiek .
 • A víziónak másik pillére, hogy megerősíti a szövetségeit. Magyarország az Európai Uniónak és a NATO-nak a tagja akar maradni.
 • A legfontosabb most a béke. Orbán kedden beszélt a Donald Trump volt amerikai elnökkel, és ma beszélt Putyinnal. Az orosz elnök hívta. Azt javasolta Putyinnak, hogy azonnal hirdessen ki egy tűzszünetet.Egy újságírói kérdésre elmondta, hogy Putyin látja, hogy más oldalon állnak, és az oroszok ezt tudomásul veszik.
 • A miniszterelnök szerint a baloldal sms-kampánya a valaha volt legnagyobb választási csalás valósult meg. A baloldal ezekben az sms-ekben névre szóló üzenetekkel bombázta a választókat, hogy menjenek el szavazni. Tette mindezt olyan adatokkal, amiket az adott személyek nem adtak meg. Orbán Viktor szerint ezt az esetet ki kell vizsgálni.
 • MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 • Paks 2-ről Orbán Viktor elmondta, hogy egyelőre a nukleáris kérdéskörnek semmilyen elem sem szerepel semmilyen uniós szankciócsomagban – mondta a kormányfő. A beruházást nagyon sok támadás érte, belpolitikai és külpolitikai is. Ha ezek a támadások nem lettek volna, akkor 2023-ben ez az erőmű már működne, és nagyobb mozgásterünk lett volna az orosz gáztól való függetlenedésben.
 • Arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán konfliktusban hívná-e bármelyik oldalt agresszornak, Orbán Viktor kijelentette, hogy az Európai Unióval egységes álláspontot fejezett ki Magyarország, miszerint a háborút Oroszország indította, és ez egy agresszió. A miniszterelnök az ukrajnai események független kivizsgálását sürgette.
 • 2021 októberét követően a kormány lecsökkentette a költségvetési hiányt, valamint a választási kampány ideje alatt lecsökkentette az államadósságot is, ami ma 77 százalék környékén van. „Mi egy felelős kormány vagyunk, amely az ország stabilitását tartja szem előtt” – fogalmazott.
 • Az árstoppal kapcsolatban hozzátette, a kormány mindent meg fog tenni, hogy megvédje a családokat és segítse a magyarokat. Hogy milyen lesz a válság mértéke, az az európai válság mértékétől függ majd. Orbán Viktor hangsúlyozta, mindent meg fognak tenni, hogy tompítani tudják a válság hatásait. A családtámogatási rendszert tovább kell építeni.
 • A jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban elmondta, hogy még a levelet nem kapták meg. De akár mi van a levélben, mi nem fogunk fegyvereket szállítani Ukrajnába, és az is biztos, hogy az energiaszektorra kiterjesztett oroszországi szankciókat elutasítjuk, és nem engedünk a gender-kérdéseben sem, ami most unió legnagyobb problémája.
 • NATO-döntés nélkül a magyar hadsereg nem mozdul ki a NATO területéről. Ezt arra a kérdésre válaszolta a magyar kormányfő, hogy mit tesz Magyarország, ha a kárpátaljai magyarokat atrocitások érik a háborúban.
 • A győzteseknek van felelőssége abban, hogy egyesítse a nemzetet, azokat is, akik nem rájuk szavaznak. Ilyennek kérdéseknek tartja a genderkérdéseket és a családvédelmet. A kormány célja, hogy a kétharmados egyetértésen túli egyetértést hozzon létre. Ugyanakkor meg kell, tanulunk a békés egyet nem értés kultúráját.
 • A kormányfő szerint azt nem tartja jó ötletnek, hogy a választási eredmény miatt egyesek azt hangoztatják, hogy elhagyják Magyarországot. Magyarország jelenleg a legjobb hely Európában – fogalmazott. Hozzátette, hogy 16 évig volt ellenzékben, mégis itt tudott maradni.
 • Arról, hogy az árkorlátozó intézkedéseket meddig lehet fenntartani, elmondta, hogy minden árstopnak megvannak a határidejei, amelyeket minden esetben be fog tartani a kormány, sőt, arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben meghosszabbítsa azokat. Az üzemanyagárakkal kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások, hogy fenntartható legyen addig, amíg az európai környezetben ilyen magasak az árak. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy azt is fenn akarja tartani a kormány, és erre mutatkozik is esély.
 • Orbán Viktor nem zárta ki, hogy Lázár János visszatér a kormányba.
 • Orbán Viktor nem zárta ki azt sem, hogy kiszorítjuk a nemzetközi kiskereskedelmi áruházláncokat.
 • Orbán Viktor szerint Magyarországon nem észleltek orosz kémkedésre utaló tevékenységet, ezért nem fognak kiutasítani orosz diplomatákat. Vannak nemzetközi sztenderdek arra, hogy egy diplomatának mit szabad tennie és mit nem. Abban az esetben, ha ezt valaki megsérti, Magyarország megvédi az érdekeit, de politikai kampány mentén nem utasít ki senkit.
 • Orbán Viktor a jogállamisági mechanizmus elindításával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Bizottság és Európai Parlament döntéseit folyton baloldali politikai motivációk magyarázzák. Ezek nem fair, jogszerű, semleges politikai döntések, ami mögött az van, hogy mivel Magyarország a nemzetállamokban hisz, keresztény, konzervatív ország. Ezért a baloldali progresszív csoportosulások az unió minden intézményében segíteni próbálják a magyar elvtársaikat.
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek van egy rossz szokása: meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon. Erről le kell szoknia, különösen akkor, amikor segítséget kér.
 • A pedagógusok biztosan kapnak 10 százalékos béremelést ebben az évben. Ezt a tanárok keveslik, de nagyobb mértékű bérnövekedésről csak a gazdasági teljesítmény tekintetében tud majd döntést hozni a kormány.
 • A rezsicsökkentés megvédésének feltétele, hogy az Európai Unióban az ETS-rendszert függesszék föl, a bio hozzáadott anyagot az üzemanyag esetében vezessék ki, és az áram árának kiszámítását szakítsák el a gáz árától, és akkor sikerül megvédenünk a rezsicsökkentést.
 • A lengyel-magyar kapcsolatokat azonban nehezíti a két ország különböző álláspontja az orosz-ukrán háborúban. Az egyik ilyen a légtérzár, míg a másik, hogy Lengyelország szankcionálni akarja az orosz olaj és gázimportot. Magyarország egyiket sem tartja elfogadhatónak. A nézetkülönbség azonban nem jelent problémát, mert a lengyel-magyar együttműködés nem egy geopolitikai szövetség. A szövetség arra irányul, hogy az európai országok együtt, egymást erősítve álljanak ki az érdekeikért Brüsszelben. Ez a szövetség továbbra is erős és sértetlen.
 • Magyarországon marad a zéró tolerancia a kisebbségek ügyében – válaszolta a miniszterelnök a Mi Hazánk parlamentbe kerülésével kapcsolatban.
 • Az embereket terhelő adókat nem emelik. A multinacionális cégek adójának emelését nem zárta ki a miniszterelnök.
 • Cikkünk folyamatosan frissül.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet