Nézd, ide jártam! – A szombathelyi iskola, amelynek már három neve is volt a Szövőtől az Antalon át a Nyitráig

És most könyv jelent meg róla, mert épp hatvan éves lett. Mellesleg én is ide jártam.

Akkor éppen az Antal János Általános Iskola névre hallgatott. Nemesbődről körzetesítettek be bennünket ide, s a kis falusi iskolánk után hatalmas volt ez a hely. Ma pedig Szombathely egyik legcsaládiasabb oktatási intézménye, ahol mindenki ismerhet mindenkit.

A Nyitra utcai ÁMK
Bonyhádi Zoltán

Nem volt könnyű a beilleszkedés, de aztán jöttek a napközis rohangálások és susmogások a hatalmas udvaron, az első nagy szerelem – mikor kibicsaklott a bokám, Ő a karjaiban hozott le a lépcsőn! – a tájékozódási futás, amely örülten kemény és szép volt, s azóta is tartó barátságokat szült…

A keddi könyvbemutató előtt bolyongunk egykori osztálytársammal, Adéllal és testvérével a suliban, nézzük a mára oly kicsinek tűnő menzát – de jó volt itt a krumplifőzelék –, a ma is hatalmas tornatermet – hogy vagy Zsuzsa néni, akit olyan csodálva néztem, amikor gyakorolt a felemás korláton - meg mindent. Aztán találkozunk volt edzőnkkel, Sárközy Csabával, megölelgetjük egymás Rásóné Gabival, aki végleg megszerettette velem a könyvtárakat. Meg pletykálunk és rácsodálkozunk. Jé, a Stekovics Gazsi is ide járt?

A Szövőtől az Antalon át a Nyitráig - könyvbemutató, középen Kalocsai Péter szerzővel
Mészáros Zsolt

Rácsodálkozunk magára a könyvre is, amelynek teljes címe A Szövőtől az Antalon át a Nyitráig - Az alsófokú oktatás története Szombathely vasúton túli, keleti városrészén (1928-1956-2016). Puskás polgármester mutatja be – s még azt is felfedezi, hol van az én nevem benne -, hogy aztán az egykori diák, Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltárának igazgatója ismertesse a suli történetét, míg végül Kalocsai Péter, a kötet szerzője, Szombathely történetének megszállott kutatója, akit szintén sok minden köt ide, mondja el, hogy jött létre a könyv.

Nyitra utcai ÁMK tornaterem avató
Garai Antal Atom

Hát iszonyú sok munkával – a szeme még most is piros attól, hogy pénz hiányában maga lektorálta a könyvet, mert anyagi támogatók, azok nem jöttek. Ám segítettek a régi diákok, a tanárok… meg az ő megszállottsága.

Én nézem közben a könyvet: sok-sok adat, történet, s minden itt végzett osztály osztályképe és névsora. Mert persze, hogy vettem belőle. Most is itt van előttem.

Kösz mindenkinek, aki összehozta, kösz mindenkinek, aki miatt jól éreztem magam itt, borítsunk fátylat azokra, akiket utáltunk, s üdvözlet nektek osztálytársak, párhuzamos osztályba járok, Antalosok! 4596-os számú úttörőcsapat vigyázz, zászlónak tisztelegj! :)

Nézd, ide jártam - főszerkesztőnk és a nosztalgia
Nézd, ide jártam - főszerkesztőnk és a nosztalgia
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző