Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tavaszi kényszerszünet után a nyáron megint leállnak a magyarországi autógyárak

De mi lesz a dolgozókkal, biztosan lesznek nem fizetett időszakok egyes alkalmazottak számára.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyáltalán nem alakulnak még úgy a dolgok, mint tavaly novemberben. A műszakok általában csökkentett létszámmal mennek, a legtöbb helyen nem is indult újra az összes műszak. Bizonyos területek nem termelnek – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a G7-nek .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Pedig a tavaszi kényszerszünet utáni újrainduláskor sokan abban bíztak, hogy a járvány levonulása után a kiesett termelés jelentős része pótolható lesz, ám nem ez a helyzet. Továbbra sincs ugyanis kereslet az új autókra.

A nemrég véget ért második negyedévben az európai újautó-eladások 46 százalékkal zuhantak

– idézik az LMC Automotive elemzőcég megállapításait –, és arra lehet számítani, hogy az év egészében 24 százalék lesz a mínusz 2019-hez képest.

Forrás: g7.hu

A nyári leállások sem maradnak el, hiába használhatták ki a gyárak karbantartásra a tavaszt. A kecskeméti Mercedes augusztus 17-e és 23-a között tart előre tervezett termelési szünetet – írja a lap.

Az esztergomi Suzuki augusztus 10-től 21-ig tartja meg a szokásos leállását. A győri Audinál bizonyos motorgyártó területeken a 28-33. hét között lesz leállás, míg más szegmensekben csökkentett üzemmódban zajlik a termelés. Ami pedig a járműgyártást illeti, ott a 30. héten (július 20-26.) között nem lesz termelés.

A leállások és a termelés lassulása miatt a Vasas szakszervezet alelnöke szerint egészen biztosan lesznek nem fizetett időszakok egyes alkalmazottak számára, sokan pedig csak az alapbérüket fogják megkapni.

Nagyon sok helyen már cafeteriát váltottak át fizetett szabadságra – részletezte László –, illetve munkaidő-keretben tologatják a napokat. Azt is mondta, hogy:

nagyon sok helyen elkezdték újraértelmezni a magyar törvényeket, amelyek szerint állásidő esetén alapbért kell fizetni. Ennek csak a 70-75-80 százalékát fizetik ki, és magyarázatként legfeljebb annyit tesznek hozzá, hogy így tudják megőrizni a munkahelyeket. Pedig ez az esetek egy részében nem igaz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés