Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nyitnak az osztrák sípályák, újra kell a magyar munkaerő

Némi korlátozással ugyan, de kinyitnak az osztrák sípályák, mellettük pedig a vendéglátóegységek. Oda viszont ember kell.

Szigorú szabályok mellett, de lesz síszezon Ausztriában is. Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kijelentette, a síparadicsomok biztos nem kerülnek zárlat alá. A sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelező távolságtartás, viszont a jegyvásárlásnál elkérik majd a védettségi igazolásokat.

Az új szabályozás alapján a szállodák, hütték is nyitva lesznek, az elmúlt napokban meg is szaporodtak a magyar vendéglátósokat Ausztriába toborzó hirdetések a jellemzően erre specializálódott Facebook csoportokban, valamint a toborzóirodákon keresztül is – írja a Pénzcentrum .

Hosszú éveken keresztül folyamatosan nőtt a külföldön élő magyarok száma, 2020-ban azonban csak 2,6 százalékos lett a növekedés, azaz szinte megállt. A magyarok körében a legnépszerűbb célország továbbra is Németország, itt 192 ezer magyar állampolgár él. A második helyen az Egyesült Királyság van, ahol 2020-ban már 114 ezer magyar élt, és Ausztriában is rekordot döntött a mutató, ott már minden 98. lakos magyar, akiknek egy része csak a téli szezonra ment ki, „hüttézni” , azaz a síelők számára létesített vendéglátóhelyeken dolgozni.

Ők az utóbbi, Covid előtti időkben a tavaszi-nyári szezonra jellemzően hazajöttek, és vagy pihentek, vagy lementek a Balatonra, felszolgálni, főzni, mosogatni, hogy aztán szeptembertől-októbertől kezdődjön elölről az egész.

Ezt a rendszert semmisítette meg egy csapásra a Covid, amikor bezártak a sípályák és haza kellett költözniük, elhelyezkedtek gyárakban, a kiskereskedelemben. A munkaerő-piaci szakemberek egy része arra számított, hogy aki megtalálta itthon a számítását, az már nem is tér vissza, de a fizetés nagysága még mindig vonzó lehet.

A kezdő fizetés 1250 euró a mosogató, kisegítő munkakörökben, és ha jól dolgozik az ember, akkor van emelés a próbaidő után. Egy pincér 1500-1900 eurót kap képességektől függően. A munka viszont kemény, és nagyon sok helyen emberhiány van – írja az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra