Elkezdődik a Schrammel-gyűjteménynek helyt adó, egykori szombathelyi Éva-malom felújítása

Sikeres volt a közbeszerzési pályázat, a jelenlegi városvezetés ellenzékben még a felújítás ellen szavazott.

„A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2019.10.10-én megkötésre került a szerződés 179.358.855 Ft + Áfa értékben. A munkaterület átadásra került és a kivitelezési munkálatok megkezdődtek. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére a beruházás megvalósítására” – írja közleménye végén a szombathelyi városvezetés.

A létesítmény látványtervei
Forrás: szombathely.hu

Két éve vásárolta meg Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 – állami pénzből – a szombathelyi önkormányzat a városháza mögött, a Thököly út és a Rákóczi utca sarkán álló, hányattatott sorsú egykori Éva-malom épületét, hogy abban helyezzék el a Schrammel-hagyatékot. Az épületről tavalyelőtt tavasszal írtunk bővebben. Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00

A létesítmény látványtervei
Forrás: szombathely.hu

Az épület megvásárlása előtt Schrammel Imre képzőművész azzal a feltétellel adományozta a városnak életművét, hagyatékát, ha azt méltó helyen helyezik el, úgy, hogy megtekinthető legyen az érdeklődők számára. Az ajándékot a közgyűlés el is fogadta, Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot 2018. September 12. 16:11 tavaly decemberben már látványterveket is be tudtunk mutatni. Hozzuk a szombathelyi Schrammel-gyűjtemény látványterveit - Évi 40 millió forintba kerül majd a városnak 2018. December 06. 13:31

A létesítmény látványtervei
Forrás: szombathely.hu

Az is kiderült, hogy az új létesítményt a Savaria múzeum működteti majd, ami évi 40 millióba kerül, évente 15 millió forint bevételre számítanak, a többi pénzt ki kell valahol termelni.

A létesítmény látványtervei
Forrás: szombathely.hu

Az akkor még ellenzéki Éljen Szombathely képviselői egyébként a tavaly decemberi közgyűlésen Maradnak a régi buszok, életveszélyes a Savaria szálló, félmilliárd forint a hulladékszállításnak 2018. December 10. 08:30 tartózkodtak a tervek elfogadásánál, Nemény András akkori frakcióvezető a magas üzemeltetési költségeket említette.

A jelenlegi városvezetés most kiadott közleményében nem csak a 280 millió forintos uniós támogatást említik meg, de a felújítás részleteit is ismertetik.

Nyitó sajtóközlemény

Új kiállítótér Szombathelyen

A TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00004 számú, "Schrammel Imre életművének méltó elhelyezése Szombathelyen" című projektben a szombathelyi születésű, Kossuth-díjas keramikus által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése, turisztikai célú hasznosítása valósul meg. A 280 000 000 Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósuló beruházás várhatóan 2020. második felében készül el.

A projekt célja Schrammel Imre, szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikus által felajánlott képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése, turisztikai célú hasznosítása a bemutatás feltételeinek biztosításával. Az életmű elhelyezése – az alkotó és a későbbi üzemeltető, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeummal egyetértésben – az ún. Éva-malom jelenleg állami tulajdonban lévő épületében történne, amely önkormányzati vagyonkezelésben van.

A Képtár, ISEUM és a Schrammel gyűjtemény elhelyezését biztosító Éva-malom a fejlesztést követően mind egy intézményegységhez tartozó kultur-turisztikai funkciókat ellátó épületek lesznek. A beruházás keretében sor kerül az átjárhatóság megteremtésére az ISEUM és az Éva-malom között a kerítés megbontásával.

A Schrammel Gyűjteménybe érkező látogatók fogadása, a jegyek megváltása az ISEUM épületében történik, ahonnan az egykori Éva-malomba az ISEUM felőli oldalon kialakításra kerülő új főbejáraton keresztül érkeznek. Itt rögtön egy fogadó helyiségbe lépnek, ahol az információs pontnál egy alkalmazott várja a vendégeket és ismeretekkel szolgál a bemutatott műtárgyakról, alkotásokról.

Az épület homlokzatán a legszembetűnőbb változás az lesz, hogy a korábbi főbejárat műmárvány burkolata lekerül és helyette egyedi, kézzel készített darabokból épített téglafal kerül kialakításra. Az új homlokzat mind az eredeti műemléki épület stílusába, mind a városképbe jobban illeszkedik majd.

A fejlesztés az épület külső és belső felújításával, kiállítóterek létrehozásával teremti meg a feltételeket az életmű bemutatására. A kiállítási tereken túl, de ahhoz kapcsolódva kialakításra kerül még egy műhely és raktár helyiség is. A gyűjtemény bemutatását a nagyközönség számára kiállítási terek létrehozásával és új interpretatív bemutatási módot lehetővé tévő eszközökkel kívánjuk megteremteni. A posztamensekre helyezett kerámiák egy része üvegkubusok alá kerül és egyedi megvilágítást kap.

A megvilágítás változtatása különböző hangsúlyt és hangulatot eredményez a kiállítási terekben. Ez a bemutathatóságot szolgáló speciális világítási rendszer kialakításával válik lehetővé.

Schrammel Imre életművét bemutató kiállító terekben a művész ki nem állított műtárgyai két kijelzőn kerülnek bemutatásra. A bemutatás módja, a műtárgyak jellegéből adódóan, lehet videó, animáció vagy slideshow.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes vállalkozóval 2019.10.10-én megkötésre került a szerződés 179.358.855 Ft + Áfa értékben. A munkaterület átadásra került és a kivitelezési munkálatok megkezdődtek. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére a beruházás megvalósítására.

Projekt azonosítószám: TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00004
Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Megítélt támogatás: 280 000 000 forint
Támogatás mértéke: 100 százalék

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet