Nyugtalanító hírek Csernobilból: újra beindult a maghasadás

Az egykori atomerőmű egyik alagsori helyiségében kiugróan magas a sugárzás szintje, ami azt jelzi, hogy ismét beindult a maghasadás.

Ukrán kutatók nemrég szokatlanul magas neutronszintet mértek a romos épület egyik alagsori helyiségénél - számolt be a hvg.hu az IFLScience alapján. A lap szerint a maghasadás azért indulhatott be ismét, mert az eső beszivárog a kényes területre, a víz pedig lelassítja a neutronokat, megnő az ütközés, ezzel pedig a maghasadás esélye, ezáltal pedig még több neutron jelenik meg.

Azt egyébként az elmúlt években megfigyelték, hogy bár a sugárzás szintje viszonylag stabil volt, egy kiadós esőzés után jelentősen megugrik a neutronok száma. 2016-ban építettek egy új szarkofágot emiatt, ami eddig működött is, ennek ellenére most kiugróan magas neutronszintet mértek a kutatók az egyik teremben.

A kutatók szerint a jelenség aggasztó, és szorosan figyelemmel kell kísérni, ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy egy újabb katasztrófa következik be. Mindenesetre vannak tervek, az egyik az, hogy a megszilárdult anyagba lyukat fúrnak, majd bór-rudakat helyeznek bele, így csökkentve a szabadon mozgó neutronok számát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech