Az oknyomozással azt derítjük ki, amit el akarnak titkolni - Ezért is támogasd a Nyugat.hu-t!

Az oknyomozó, tényfeltáró cikkekkel az állampolgárokat szolgáljuk, mert feltárjuk a visszaéléseket, és ellenőrizzük a mindenkori hatalmat.

Több oknyomozó és tényfeltáró cikket szeretnénk! - ez volt olvasóink egyik kérése hozzánk, amikor egy kérdőíves felmérésben kértük ki a véleményeteket a Nyugat.hu-ról.

A válasznak mi is örültünk, hiszen szakmai szempontból is kihívás egy ilyen cikk elkészítése. Ráadásul ez a sajtó egyik legfontosabb feladata. Ellenőrizni a mindenkori hatalmat - legyen az helyi, országos vagy globális hatalom. Kideríteni, hogyan gazdálkodnak a közpénzzel, milyen közös vagy egyéni érdekek mozgatják a döntéshozókat, és egyáltalán: választott tisztségviselőink hogyan kufárkodnak a választások révén beléjük vetett bizalommal.

Az újságíró akkor ír oknyomozó cikket, ha olyan információkat derít ki, amelyeket valaki vagy valakik el akarnak titkolni, vagy egy bonyolult ügy hátterét szeretné megvilágítani. Most a 2023-as írásinkból válogattunk néhányat.

Évtizedekig voltak hűséges alkalmazottak, egyszer csak elmentek Ausztriába dolgozni

A munkaerő-elvándorlás pedig soha ennyire nem fojtogatta Nyugat-Magyarország gazdaságát - írta Józing Antal kollégánk az új fejleményről. Több, már kint dolgozó magyart is megkérdezett, miért választották a szomszéd országot. Persze, a magasabb fizetés okozta biztonságérzet a lényeg, és ezért akár a szakképzettségüknél alacsonyabb minőségű munkát is vállalnak. De közben sok itthoni fejlesztés marad a fiókban a munkaerőhiány miatt. Részletek a cikkben:

Miért jönnek a Fülöp-szigetekiek Szombathelyre?

Már egy éve, hogy Fülöp-szigeteki vendégmunkások élnek Szombathelyen. Azóta, hogy a kormány megkönnyítette a külföldiek munkavállalását. Szombathelyen tulajdonképpen észre sem vehetők, saját kis közösségükben töltik azt a két évet, amire szerződhetnek. Cikkünkben arról is beszélnek, mi motiválta őket a nagy utazásra, és mihez akarnak kezdeni, ha hazamennek.

Ausztriában vagy Angliában olcsóbb a kenyér, mint Magyarországon?

A tavaly kirobbant energiaválság feltornázta az inflációt, nem csak az energiahordozók, hanem minden más árucikk, köztük az élelmiszer is sokat drágult. Gyorsan terjedtek azok a hírek, miszerint a szomszédos Ausztriában már olcsóbb a kenyér, mint Magyarországon.

Józing Antal nem csak az ausztriai, hanem az angol élelmiszerárakat is összehasonlította a magyar árakkal. Kiderült, nem igaz, hogy a kenyér nálunk drágább, de az is, hogy cseppet sem megnyugtató az eredmény, ha a vásárlóerőt is figyelembe vesszük.

A MOL jött, látott, és vitte a hulladékgazdálkodást

Július 1-től a MOL erre a célra létrehozott leányvállalata, a MOHU Zrt. üzemelteti a hulladékgazdálkodást Magyarországon. Az állam tavaly döntött arról, hogy koncesszióba adja a hulladékgazdálkodást, miután néhány év szerencsétlenkedés és mintegy 200 milliárd forint közpénz elégetése után rájöttek, hogy óriási hiba volt belenyúlni a 2016-ig jól működő rendszerbe.

Az előzményekről és a várható fejleményekről írtunk cikket a nyár elején..

Mi lesz a Főkefével, mi lesz az ott dolgozó megváltozott munkaképességűekkel?

Az államnak láthatóan terhére vannak a megváltozott munkaképességűek, egy zalaegerszegi cég viszont lehetőséget lát bennük - írta cikksorozata (eddig) utolsó részében Józing kolléga. Az állami tulajdonú Főkefe azért jött létre, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztasson, és közben, persze, hasznot is hozzon.

Az utóbbi hónapokban aztán leépítések, megszorítások történtek a cégnél, amit csendesen, mintegy a háttérben intéztek. A cikksorozat viszont feltárta a folyamatot, Vas megyében pedig megoldási lehetőségek is körvonalazódnak.

Ki záratta be a kispostákat?

A Magyar Posta nagyon sok helyi kispostát zárt be tavaly, főleg a kistelepüléseken, nehéz helyzetbe hozva ezzel az amúgy is elnéptelenedő falvakban élő idős embereket. A Magyar Posta később az önkormányzatoktól akart pénzt kérni azzal, hogy akkor újranyitják a postákat, és egyre nyíltabban próbálták az önkormányzatokra tolni a postabezárások felelősségét. Pusztai Krisztina és Szilágyi József cikke ezt a folyamatot tárta fel.

Ki záratja be a magyar postákat? 2023. September 27. 06:58

A titkolózó tankerület és a bezárt iskola

Van, amikor egy ügy hátterére az világít rá, hogy milyen adatoktól akarnak elzárni minket. Ilyen volt egyik esetünk (több is van) a Szombathelyi Tankerületi Központtal. Az idén nyár végén váratlanul bezárták az alsóújlaki tagiskolát, annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések zajlottak le az iskolában. Az érdekes és tanulságos történet itt olvasható:

Ahol az igazgató sem tudja, hogyan tovább. Vége a nagy múltú Styl ruhagyárnak?

Mindössze 50 ezer forintot kaptak meg eddig az októberi fizetésükből a szombathelyi Styl dolgozói, és azt is két héttel később - írta Pusztai Kriszta, aki már hónapok óta figyeli a szombathelyi Styl-gyárnál történteket.

A vállalatnál nagy a baj, már az áramot is kikötötték náluk a tartozások miatt, közben az üzem egyik része még működik, aggregátorokról. A gyárban feszült a helyzet, sokan felmondtak, jelenleg 150 munkavállaló sorsa a tét. Cikksorozatunk - egyelőre - utolsó része:

Támogassatok, hogy még több oknyomozó cikket tudjunk írni!

Az oknyomozás nehéz, bonyolult, idő- és pénzigényes műfaj. De ez az újságírás veleje, igazi értelme, lényege. A mindenkori hatalom ellenőrzése, a közpénz védelme, a választópolgárok érdekeinek képviselete.

Ahol tudunk, mi segítünk Nektek. Most mi kérjük a segítségeteket, hogy folytatni, sőt, bővíteni tudjuk az oknyomozó, tényfeltáró cikkek írását. A Nyugat.hu támogatói oldala itt található.

Támogassátok a Nyugat.hu-t!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet