Ki záratja be a magyar postákat?

Az állam vagy az önkormányzat felelőssége, hogy van-e posta a településen? És kit kell hibáztatni, ha nincs posta? Oknyomozó írásunk.

"Azért nincs nyitva a posta, mert a polgármester bezáratta" - hangzott el egy meglepő mondat Szombathelyen, a Március 15. téren, ahol járókelők beszélgettek a volt 8-as posta előtt. "Neki nem volt fontos ez a posta" - tették hozzá.

Legyen az önkormányzat felelős a bezárt postákért!

Magyarországon a száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Posta Zrt. működteti a postákat és látja el a postai szolgáltatásokat. Az internetes levél- és üzenetküldő alkalmazások, az okostelefonok és a piaci alapon működő futár- és csomagküldő szolgáltatások elterjedésével a posta forgalma jelentősen visszaesett.

Emellett információink szerint tudatosan adták le és fogták vissza szolgáltatásaikat, hogy azok politikai érdekeket kiszolgáló magánkezekbe kerüljenek. Ilyen például a szórólap-terjesztés, erről később bővebben.

Egyre kevesebb feladatuk lesz a postásoknak
MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Posta Zrt. már évek óta takarékossági intézkedéseket hajt végre, az elmúlt két-három évben viszont komoly megszorításokat vezetett be. Létszámot építettek le, alkalmazottakat küldtek el és sorra zárják be a kisebb postahivatalokat. Ez a vidéki kistelepüléseket érinti a legrosszabbul, tovább növelve ezzel a vidéki Magyarország kiszolgáltatottságát, esélyegyenlőtlenségét.

Ezeket a lépéseket azonban a Magyar Posta a kormánypárti média segítségével úgy kommunikálja, mintha azokhoz semmi köze nem lenne az állami cégnek és a kormánynak. A postabezárásokat az önkormányzatok felelősségének állítják be. Mindez illeszkedik abba a folyamatba is, amellyel a kormány egyre inkább szeretné az önkormányzatokat elértékteleníteni.

A közösségi médiás kommentek és olvasói levelek alapján a közvélemény nagy része ma már úgy tartja, hogy az önkormányzat zárja be a postákat, sőt, a bezárásokért sokszor személyesen a polgármesterek a felelősek.

A meggyőzés hatása

Kíváncsiak voltunk, hogy a lakosság mennyire van tisztában a postabezárásokkal, mi a véleményük, és kit tartanak felelősnek. A szombathelyi utca emberét kerestük meg kamerával, mikrofonnal és kérdéseinkkel.

A videóban látszik, hogy az emberek nagyobb része szerint az önkormányzatoknak felelősségük van a posta működéséért, és kisebbségben vannak, akik úgy látják, a posta állami feladat, és állami felelősség.

Valószínű, hogy ebben szerepe van azoknak az üzeneteknek, amiket az állam és a Magyar Posta megfogalmazott, és amit elsősorban a kormánypárti, de adott esetben a független lapok is közöltek, és ezeknek magvolt a hatásuk a lakosságra.

Cikkünkben a valóságos történéseket, a manipulációs folyamatokat, és utóbbiak hatását mutatjuk be.

A Magyar Posta szolgáltatásainak visszaesése

A Magyar Posta nem is olyan régen még sok területen monopolhelyzetben volt, de ez a helyzet a digitalizáció és a kisebb, könnyebben alkalmazkodó vállalkozások megjelenésével megszűnt.

A levelet, képeslapot felváltotta az email, a kapcsolattartást a mobiltelefon tette valós idejűvé, a csomagszállításban megjelentek a gyors és rugalmas futárszolgálatok.

2021. április 30-án megszüntették a táviratot is, amire jelentősen csökkent már az igény. Harminc évvel ezelőtt évente mintegy nyolcmillió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. Idén júniustól már nyomtatott újságot sem árul Nem árul újságot a Magyar Posta júniustól 2023. April 26. 19:08 a posta.

A Posta 2018-ban száz embert küldött el Száz dolgozóját küldi el a Magyar Posta 2018. August 30. 18:04 , idén februárban 1200 fős leépítést 1200 alkalmazottat bocsát el a Magyar Posta 2023. February 28. 11:33 jelentettek be.

A Magyar Posta alkalmazotti létszámának alakulása
Forrás: Opten.hu

Közben azonban politikai jellegű döntéseket is hoztak. 2021 júliusában, a 2022-es országgyűlési választás kampányának indulása előtt jelentették be, hogy a Magyar Posta megszünteti a címezetlen reklámkiadványok terjesztését, vagyis a szórólapozást. Tették ezt úgy, hogy a Postának mintegy 25 százalékos részesedése volt ezen a piacon, és a kampányban még több megrendelés volt várható.

Így viszont önként átadták a 25 százalékos piaci részesedésüket azoknak a vállalkozásoknak, amelyek aztán nem vállalták, vagy csak nagyon drágán az ellenzéki pártok és jelöltek szóróanyagainak terjesztését. Így a kormánypárt ezen a reklámhordozón is sokkal nagyobb reklámfelületekhez jutott.

Stabil működés

A takarékosság és a létszámleépítés következtében viszont a Magyar Posta megőrizte működőképességét. Bevételei folyamatosan növekedtek, és árbevétele sem csökkent jelentősen.

2022. év 2021. év 2020. év 2019. év 2018. év
Értékesítés nettó árbevétele 230 266 000 220 417 000 199 602 000 203 990 000 200 874 000
Értékesítés nettó árbevétele 230 266 000 220 417 000 199 602 000 203 990 000 200 874 000
A Magyar Posta árbevételeinek változása

A táblázatból látható, hogy a Magyar Posta bevételei lassan, de biztosan nőnek, adózás utáni eredménye pedig megbízható szinten marad. De ehhez nagyon sok kispostát be kellett zárni.

A kistelepülések megoldhatatlan gondjai

Tavaly októberben 210 településen 366 kispostát zártak be a magas energiaárakra, és így a magas üzemeltetési költségekre hivatkozva az országban. Azt nem tudni, milyen szempontok alapján választottak, de többségében kistelepülések kispostáit zárták be, köztük olyanokat, ahol komoly problémát okozott a posta hiánya. Utóbbiak közé tartozik például a Vas megyei Acsád Megoldhatatlan nehézségeket okoz a kistelepüléseknek a kisposták bezárása 2022. November 11. 16:00 , ahol 340 nyugdíjas él, közülük 160-an a Máltai Szeretetszolgálat Időskorúak Otthonában.

Az Otthon - az önkormányzathoz hasonlóan – postafiókot bérelt az acsádi postán, a gondozottak küldeményeit az intézmény megbízottja hozta-vitte, és a nyugdíjak kifizetését is központilag intézték. Erre a posta bezárása után már nem volt mód.

Béry Annamária, az Idősek Otthona vezetője lapunknak akkor azt mondta, abban bíznak, hogy tényleg csak ideiglenes lesz a bezárás. Úgy készülnek, hogy tavasszal minden visszatér a normál kerékvágásba.

A bezárt acsádi kisposta
Forrás: googlemaps.com

A vasi megyeszékhelyen, Szombathelyen négy postát zártak be tavaly ősszel, Kőszegen egyet, és Vas megyében a kisebb településeken még 17-et.

Több hullámban zárták be a postákat

A Magyar Posta decemberben bejelentette, hogy január 1-vel újranyithatnak azok a posták, ahol az önkormányzat vállalja, hogy az adott posták üzemelésére vonatkozó szolgáltatásért előre meghatározott díjat fizet. Az országban az ősszel bezárt 2366 postából 45 nyitott ki Hétfőn újra kinyitott 45 posta 2023. January 02. 10:18 , Vas megyében egy sem.

Szombathelyen az önkormányzat nem vállalta át a bezárt posták működési költségeit, de még tavaly ősszel megszervezték Napi egy-két órát lesz nyitva az oladi „postapótló” Szombathelyen 2022. November 03. 11:30 , hogy az oladi városrészen önkéntesek segítsenek az időseknek, akiknek nehézséget jelentett, hogy távolabbi postához utazzanak. A szombathelyi postapótló azonban februárban bezárt Február 17-én bezár az oladi postapótló 2023. February 14. 10:00 .

Február közepén a Magyar Posta közölte Végleg zárva maradnak a tavaly ősszel bezárt kisposták 2023. February 13. 16:15 , hogy végleg zárva maradnak az ősszel bezárt posták. Több településen pedig rövidített nyitva tartással lesznek nyitva a kisposták.

Április elején a Magyar Posta közzétette Alig 30 posta maradhat Vas megyében az újabb kisposta-bezárási hullám után 2023. April 11. 16:44 , hogy újabb bezárásokra készülnek. Az 1500-nál kevesebb lakosú településeken lévő kispostákat akarták bezárni. Ami Vas megyében például azt jelentené, hogy alig 30 posta maradna. A megyében 216 település van, és mintegy 250 ezer ember él.

A megvalósított és a tervezett postabezárásokat térképre tettük, ezeket az alábbi videóban lehet megnézni.

Pár nappal később Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette Elég lenne két posta Szombathelynek? 2023. April 15. 06:55 , törvénymódosítást kezdeményeznek, amivel azt írnák elő, hogy 30 ezer lakosonként kellene egy postát működtetni. Ez azt jelenti, hogy Szombathelyen mindössze kettő, Vas megyében pedig ezeken kívül hat-hét postahivatal maradna.

Az önkormányzatokra hárították a feladatot

De a Magyar Posta - legalábbis szeptember közepéig - nem zárt be újabb postákat, a parlament júniusban szavazta meg Jelentős változások a postai szolgáltatásoknál - jönnek az automata posták 2023. June 23. 15:18 az ehhez szükséges törvénymódosítást.

De közben a cég és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is kijelentette, hogy az önkormányzatok megmenthetik a postákat akkor, ha vállalják a működési költségeket. És ezzel megfogalmazták a narratívát: Az önkormányzatok felelőssége a posták nyitva tartása.

A Magyar Posta február óta szorgalmazza az önkormányzatok szerepvállalását, februárban hivatalos oldalukon jelentették be, hogy megszületett az első megállapodás Füzér önkormányzatával. Májusban pedig együttműködési megállapodást kötöttek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével.

A lehetőség most is ott van a Magyar Posta oldalán, eddig közel ötven önkormányzat és közel száz vállalkozás kötött szerződést kisposták üzemeltetésére az országban. Júniustól van lehetőség Havi 265 ezer forintért keresnek a kispostákhoz helyi üzemeltetőket - Frissítve 2023. June 06. 15:38 utóbbira, a vállalkozások havi 265 ezer forintot kapnak ezért a Magyar Postától.

A kormánypárti sajtó azonnal átvette a narratívát

Az üzenettel az önkormányzatokat akarják felelőssé tenni a posták hiányáért. Ennek kommunikálása olyan feladat, amiben segített a kormánypárti sajtó is. Ebben a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) járt az élen, az Alapítványhoz több mint 500, erősen kormánypárti sajtótermék tartozik, köztük az összes megyei napilap.

Megjelenés helye: beol.hu, KESMA
Megjelenés ideje: január 3.

A KESMA-hoz tartozó beol.hu már tavaly decemberben azt írta a békéscsabai helyzetről, hogy az önkormányzat hat posta működtetését vállalta volna.

A polgármester a lapnak azt mondtam, a bezárások méltatlan helyzetbe hozták a békéscsabaiakat, városrészek maradtak postai szolgáltatás nélkül, ezt az önkormányzat nem hagyhatja, és tárgyalásokat kezdtek a szolgáltatóval.

Megjelenés helye: feol.hu, KESMA
Megjelenés ideje: január 3.

A szintén KESMA-s feol.hu arról tudósított, hogy a székesfehérvári önkormányzat öt postát szeretett volna újranyitni és üzemeltetni, de csak hármat sikerült. Pedig - mint írják - az önkormányzat hajlandó lett volna mind az öt posta üzemeltetési költségeit kifizetni, csak hogy megmaradjanak a postai szolgáltatások.

Megjelenés helye: sonline.hu, KESMA
Megjelenés ideje: február 2.

A KESMA-hoz tartozó sonline.hu februárban azt írta, hogy Végleg bezár a posta, ha nem találnak partnerre. A cikkben sikerként említik, hogy a Somogy megyei Gamás önkormányzata átvállalja a posta üzemeltetését, a közeli Somogyfajsz pedig mérlegeli a lehetőséget.

Gamás polgármesterét is idézik, aki azt mondja, a képviselő-testület döntött a költségek átvállalásáról, mert fontosnak tartják, hogy legyen posta a településen.

A cikkben előveszik a kormánypropagandát is, amikor ezt írták: "A háború és a szankciós energiaválság tartós elhúzódása miatt nincs lehetőség a postahivatalok újranyitására, csak a szerződéses üzemeltetésre, vagyis amikor a szerződő fél díjat fizet azért, hogy a társaság a munkavállalójával és eszközeivel végezze a szolgáltatásokat."

Megjelenés helye: ATV
Megjelenés ideje: augusztus 2.

Az ATV augusztus 13-i riportja, sikerként említi, "Újra kinyit a kisposta Kisvárdán", a tudósításban szerepel, hogy éves szinten több mint 46 millió forintjába kerül az önkormányzatnak a posta. De a cikkből az is kiderül, hogy a helyi politikusok is politikai haszonszerzésre használják a helyzetet.

A független lapok is segítették a narratívát

Még a kormánytól független lapok is átvették a Magyar Posta kommunikációját, mert hírértéket láttak benne. Viszont a narratíva olyan okosan volt felépítve, hogy a szakszerű, manipulációs szándék nélküli tudósítások is alátámasztották az üzenetet.

Megjelenés helye: 24.hu
Megjelenés ideje: augusztus 2.

A 24.hu április 6-án írta, hogy "Ha nem tudják átvenni az önkormányzatok az üzemeltetést, akkor bezárják a kispostákat".

Mint írják, a Magyar Posta felajánlotta az önkormányzatoknak az üzemeltetést, ha nem vállalják, nem lesz posta a településen.

Megjelenés helye: telex.hu
Megjelenés ideje: augusztus 2.

A telex.hu április 6-i cikklének címe: "Ha az önkormányzatok nem veszik át az üzemeltetést, májustól bezárhatják az 1500 fő alatti települések postáit,", hacsak az önkormányzatok nem lépnek közbe.

A tudósítások egyhangúlag hangsúlyozzák, hogy ha az önkormányzat nem lép közbe, akkor zárva maradnak a posták, és azt is, hogy az önkormányzatoknak felelőssége van abban, hogy a lakosság hozzájut-e a postai szolgáltatásokhoz.

Az önkormányzatok reálisabban látják a helyzetet

Megnéztük és kikértük néhány önkormányzat véleményét. Sajnos, kevesen válaszoltak, pedig kerestük megyejogú városok, megyeszékhelyek és kistelepülések vezetőit is.

Szombathely

A szombathelyi önkormányzat reakcióiról már írtunk. Először segítettek postapótló szolgáltatást nyújtani, majd amikor kiderült, hogy nem csak ideiglenes bezárásokról van szó, közgyűlési határozatot hoztak Ne zárjanak be több postát Szombathelyen! - A közgyűlés határozatot hozott a posták megmaradásáért 2023. April 28. 12:13 , amiben arra kérik a szolgáltatót, hogy ne zárjanak be több postát Szombathelyen, mert az már veszélyeztetné az emberek ellátását. A szombathelyi közgyűlés érdemben nem foglalkozott posták üzemeltetésével, hiszen évek óta nehéz anyagi helyzetben vannak.

Kőszeg

Kőszegen egy posta maradt a bezárások után a korábbi kettőből. Básthy Béla polgármester szerint meglepetésként érte őket a 2-es posta bezárása, mert a lakótelepi posta jelentős forgalmat bonyolított. Mint írta, tárgyalt a magyar Posta vezetőivel az újranyitásról, de ez nem vezetett eredményre. Közölte, hogy a szolgáltató által ajánlott pénzügyi feltételeket az önkormányzat nem tudta vállalni, a lehetőségre felhívták a helyi vállalkozók figyelmét is, de nem akadt jelentkező.

Acsád

Említettük már, hogy a Vas megyei, 690 lakosú Acsádon különösen komoly problémát okozott a posta bezárása, főleg a faluban működő idősek otthona miatt. Az önkormányzat kérdésünkre azt írta, hogy a Magyar Posta 10 millió forintot kért azért, hogy nyitva maradjon a posta, ezt a település nem tudta kifizetni.

A manipuláció sikere

Mint láthattuk, az emberek nagyobb részét sikerült meggyőzni a manipulációval, így sikeres az akció, hiszen a közvéleményben megjelent a narratíva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet