Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így kopogtat a 21. század: okoseszközök és felhőalapú tudásmegosztás a SEK-en

Éppen egy éve csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez a Savaria Egyetemi Központ, így lehetne ez is az apropója, hogy Németh Istvánnal beszéltünk. Az évfordulónál azonban sokkal érdekesebb dolgok zajlanak most az egyetemen.

Múlt héten a SEK koordinációs rektorhelyettese bejelentette, bevezetik a középiskolai tanári képzést Szombathelyen.

Fontosságát tekintve mérhető a gépészképzés bevezetéséhez Aláírtak az első szombathelyi gépészmérnök-hallgatók 2015. September 03. 18:44 és az ELTE-csatlakozáshoz „Kiderült, hogy az ELTE ugyanazokat a célokat fogalmazta meg, mint Szombathely” 2017. January 16. 10:56 a múlt heti bejelentés?

Határozottan igen. Fontos tárgyalásokat folytattunk a szakstruktúránk modernizálásával kapcsolatban, az egyik fókuszpont a műszaki, mérnöki képzések további fejlesztése volt. Az ipar 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom idején nagyon fontos terület ez és Magyarország legjobb informatika karának megjelenésével új lehetőségek nyílnak Szombathelyen.

A gépész- és informatikusképzés fejlesztése mellett nem titkolt vágyunk, hogy szeretnénk a régi berzsenyis tanárképző hagyományokat újra felépíteni. A régióban a 80-as, 90-es években rangja volt annak, ha valaki berzsenyis pedagógusnak mondhatta magát.

Állandóan visszatérő téma, hogy a magyar tanárképzés elavult, a felgyorsult fejlődéssel nem tudja felvenni a versenyt még egy frissen végzett tanár sem. Hogy készül fel az új kihívásokra Szombathely?

A SEK még a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként elkészített Intézményfejlesztési Tervében meghatározta a prioritásait egészen 2020-ig. Láttuk a problémát, hogy a 21. század pedagógusainak egészen más kihívásoknak kell megfelelniük. A probléma megoldására a mostani európai uniós pályázati ciklusban módszertani fejlesztési pályázatot készítettünk. A Savaria Egyetemi Központban sikeres pályázatai révén 2,8 milliárd forint értékű fejlesztések valósulnak meg a következő 48 hónapban, melynek részét képzik az említett módszertani kutatások. A kutatási eredményeket közvetlenül beépítjük a képzésbe: a tanárainknak olyan módszertant adunk át, ami megtanítja őket arra, hogyan hidalják át azt a szakadékot, ami az új generációk és a saját korosztályuk között található. A tanárok esetében hatványozottan igaz, hogy folyamatosan képezniük kell önmagukat, hogy a tudásukat és oktatási módszereiket megújíthassák.

Németh István
Vágvölgyi Bálint

Többkörös tárgyalássorozat eredményeként jelentették be a SEK nyílt napján, hogy Szombathelyen középiskolai tanárképzés indul szeptembertől. A felvételi tájékoztató kiadásakor ez még nem dőlt el, a héten megjelenő pótkötetbe azonban már bekerült, tehát már a mostani felvételi eljárás során is lehet jelentkezni a SEK-re középiskolai tanári szakokra. Ez egyelőre csak a legfontosabb szakokon érhető el, azok viszont szinte bárhogy kombinálhatóak egymással.

Természettudományi szakokon lehetőség lesz matematika, fizika, biológia és földrajzra jelentkezni, illetve ezeket szakpárként felvenni, a bölcsész szakokon pedig magyar, történelem és angol, a sporttudományi területen pedig testnevelőtanári szak indul. Németh István elmondta, jövőre várhatóan már a német szak is elérhető lesz.

A jelenlegi tanárképzési rendszerben egyértelmű, hogy a hallgatók inkább a középiskolai tanári képzésekre jelentkeznek, mivel ebben megvan a lehetőség, hogy általános iskolában és középiskolában is egyaránt tanítsanak. (Osztatlan képzésű általános iskolai diplomával rendelkező tanár taníthat ugyan középiskolában, de nem érettségiztethet.)

Nemcsak a most érettségizőkre gondolt. Aki rendelkezik már tanári diplomával, az rövid ciklusú, 4 féléves képzésekkel új oklevelet tud szerezni. Például így szerezhet egy magyar-angol szakos tanár történelemből is tanári diplomát. Általános iskolai tanároknak pedig szintemelő képzéssel lesz lehetőségük középiskolai képesítést szerezni.

A rektorhelyettes szerint aki elvégez egy rövid ciklusú képzést, annak, jelentősen megnőnek a lehetőségei abban az intézményben, ahol tanít, mivel olyan portfóliót alakíthat ki, amellyel az intézménye érdekeit maximálisan tudja szolgálni.

Egy okoseszközökre épülő módszertani pályázatot már nyert az egyetemi központ, ennek keretében a felhőalapú tudásmegosztás alapjait teszik le. A cél az, hogy az új technológiák oktatása a tantervekben is megjelenjenek.

Fontos, hogy a XXI. században olyan módon tanítsunk, hogy az emlékezetes legyen. Példaként említhetem Öveges professzort, aki kora technológiáját felhasználva a gyermekeket a képernyők elé ragasztotta, figyelmüket pedig a fizika felé fordította. A mi feladatunk is hasonló a mai fiatalok nyelvére "lefordítani" a tudományt, hogy az akár a közösségi felületeken is megjelenve számukra könnyen fogyasztható minőségi termék legyen. Véleményem szerint a fiatalok azért fordulnak el a tanulástól, mert ezt eddig nem tettük meg.

Bonyhádi Zoltán

Azért a szép csomagolás még nem elég a fejlődéshez

Az okoseszközök - és itt nem a közoktatásból ismert digitális táblákra gondolok - használata nem csak a tudománynépszerűsítés miatt szükséges, hanem célunk az is, hogy az egyetemi oktatás módszereit fejlesszük, akár egyetemi előadások interaktív közvetítésével Budapest és Szombathely között.

Olyan fejlesztést kívánunk megvalósítani Szombathelyen, amely a pedagógusképzést XXI. század szintjére emeli. Amin most dolgozunk, arról az emberek még csak álmodnak, de a technológia nálunk rendelkezésre fog állni.

Lesz ehhez elég hallgató?

2006-ban 5800 hallgató tanult a Savaria Egyetemi Központban, ez a szám sajnos NymE ideje alatt 1800-ra esett vissza. Tudtuk, hogy a hallgatók minőségét és mennyiségét is javítanunk kellett.

Előbbi esetében nagyon jó úton járunk a Savaria Kiválósági Ösztöndíjjal Az ELTE elismerte a legkiválóbb szombathelyi elsőéves hallgatóit 2017. October 18. 23:54 (400, illetve 450 felvételi pont felett 40 illetve 80 ezer forint ösztöndíj jár a felvett hallgatóknak az első évben), mivel az idén minden hatodik felvett hallgatónk 400 pont feletti eredménnyel érkezett.

Jelen felvételi időszakban a minőség megtartása mellett a felvett hallgatók létszámának növelésnek van itt az ideje: az ország szegényebb sorsú vidékeire is eljuttatjuk üzenetünket. A Savaria Kiválósági ösztöndíj párosulva a duális képzéshez kapcsolódó ösztöndíjjal és kiegészülve egy jó tanulmányi ösztöndíjjal kiváló lehetőséget teremt a kevésbé szerencsés anyagi körülmények közül jövő hallgatóknak is, akik a magas költségek miatt Budapesten nem tudnának továbbtanulni. Kollégiumi helyek nálunk bőven rendelkezésre állnak. Nyitott karokkal várjuk a kevésbé szerencsés anyagi körülmények közül induló tehetséges fiatalokat, elindítjuk őket pályájukon, mert azt valljuk, hogy mindenki számára, aki szeretne tanulni és képes is rá, a felsőoktatásnak elérhetőnek kell lenni.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet