Három újabb okoszebra készült el Szombathelyen

Az Írországban adózó Aptiv támogatásával.

Újabb három okoszebra készült el Szombathelyen, ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót hétfőn Bokányi Adrienn tanácsnok a Hollán Ernő utcában az egyik „felokosított” gyalogátkelőhely mellett.

Még márciusban írtunk Hamarosan öt okoszebrája is lesz Szombathelynek March 29. 09:16 arról, hogy a város 10,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a 11-es Huszár úti prototípus után további új okoszebrák létesítésére az Aptiv Services Hungary Kft.-től.

Attól a cégtől, amely Szombathely egyik jelentős munkaadója, az egyik legnagyobb árbevétellel a városban.

És amelyről tavaly januárban írtuk Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 meg, hogy „adóoptimalizálás” címszó alatt Írországba telepítette központját, beszállítói oda számláznak, adózásának jelentős részét ott – és nem a valódi munkavégzés szerinti országban – bonyolítja.

A szigetország Magyarország mellett az EU másik jelentős adóparadicsoma, a társasági adó mértéke 12,5 százalék, azonban a különféle kedvezmények rendszerének köszönhetően lényegesen kevesebb is lehet. Összevetésképpen Magyarországon a TAO 9 százalék, ezen felül Szombathelyen a helyi iparűzési adó 2 százalék.

A cég „költözése” következtében Szombathely vélhetően jelentős tételektől esett el ebben az adónemben.

Bokányi Adrienn elmondta, örömteli esemény, hogy a város több pontján elindultak az útfelújítások, és üdvözlendő a három új okoszebra elkészülte is, majd megköszönte a támogatást az Aptivnak.

Hangsúlyozta: a múlt hét óta használható okos gyalogátkelők kialakításánál olyan helyszíneket kerestek, amelyek forgalmasak, balesetveszélyesek és a közelükben közoktatási intézmény található.

Átkelés az okoszebrán.
Fűzfa B. Mihály

Hozzátette, az okoszebrák átadása a villamosenergia-hálózatra való csatlakoztatás miatt késett három hetet az eredetileg tervezett időponthoz képest. A három új zebra ugyanahhoz a típushoz tartozik, mint a korábbi, 11-es huszár úti darab.

A technológia lényege, hogy a gyalogátkelő két szélén mozgáshiány-érzékelő kamerákat helyeznek el, így az aszfaltburkolatba süllyesztett LED-elemek csak akkor kezdenek villogni, amikor „tényleges áthaladási szándékot érzékel” a rendszer – hallhattuk.

A tanácsnok kitért arra is, hogy Szombathelyen nem áll meg az okoszebra-projekt, a város tervez továbbiakat telepíteni hasonlóan forgalmas, balesetveszélyes helyszínekre.

Fűzfa B. Mihály

Lapunk kérdésére, hogy a további okoszebrák is az Aptiv közreműködésével készülnek-e majd, Bokányi azt felelte, egyelőre „nincs ilyen szándék”, a cég adott költségkerettel kereste meg a városvezetést, amely erre a három helyszínre volt elegendő. Hozzátette, más vállalatoktól is érkeznek hasonló megkeresések, de „nem akar poénokat lelőni”.

Rákérdeztünk a cikkünk elején ismertetett Aptiv-ügyre is. Azt szerettük volna megtudni, vajon várható-e bármilyen esetleges visszarendeződés a cég adózásával kapcsolatban, visszatérhet-e a központ Magyarországra. Bokányi nem tud ilyen szándékról, bár „a városnak nyilván ez lenne a legelőnyösebb”.

Hogy pontosan mekkora kiesést okoz a városnak a vállalat adópolitikája, arra a tanácsnok nem adott egyértelmű választ, mondván, nem ő a kérdés illetékese, és „nem szeretne becslésekbe bocsátkozni”, de mivel az Aptiv volt a legnagyobb helyi iparűzésiadó-befizető, távozásuk „mindenképpen érzékelhető változást” jelentett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet