Olyan jó évet zárt a Schaeffler, hogy megduplázták az osztalékot

De már is látszik, hogy 2022 nem lesz könnyű.

A Schaeffler közgyűlése megszavazta az osztalék összegének megduplázását – olvasható a cég hétfőn kiadott sajtóközleményében.

Ezek szerint a Schaeffler AG részvényesei elfogadták az Igazgatótanács osztalékra vonatkozó javaslatát.

A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvények után kifizetésre kerülő osztalék mértéke 50 cent. A kifizetési ráta közel 44 százalék , ez a 30-50 százalékos célként megfogalmazott sáv felső határán van az anyavállalat részvényeseinek beszámítható rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredményre vonatkoztatva.

„A nehéz körülmények ellenére is jó eredménnyel zártuk a 2021-es üzleti évet. Így részvényeseinknek ismét vonzó osztalékot tudunk fizetni. Az elmúlt évek folyamatos stratégiai fejlesztéseinek köszönhetően jól felkészültünk az előttünk álló kihívások kezelésére”

- mondta Klaus Rosenfeld, a globálisan tevékenykedő autóipari és ipari beszállító cég igazgatótanácsának elnöke.
Az új szombathelyi gyárat 2021. szeptemberében adták át
Mészáros D. Zsolt

Rosenfeld kitért a szombathelyi gyárakkal is rendelkező vállalat elmúlt üzleti évben mutatott fejlődésére és az integrált autóipari és ipari beszállítói pozíció erősítésére.

A Schaeffler-csoport sikeréhez nagy mértékben járult hozzá az autóipari technológiák üzletág jó teljesítménye , mely 4 százalékpontos értékkel jobban teljesített, mint a világszintű személyautó- és könnyűhaszongépjárműgyártás. Ezen túlmenően az autóipari kereskedelem üzletág profitálni tudott az árbevétel jelentős mértékű emelkedéséből és az egyedi mobilitás iránti kereslet növekedéséből.

A pozitív eredmény összességében a Schaeffler-csoport több lábon állására és különösen az ipari üzletág erős növekedésére vezethető vissza. Ez a divízió 2021-ben valamennyi régióban kétszámjegyű növekedési rátát ért el, és ezzel jelentős mértékben hozzájárult a vállalat eredményéhez. A bizonytalanságokkal teli évben ez a diverzitás volt az erős szabad cash flow feltétele.

"A 2022-es év nehéz lesz. Nagyon bizonytalan környezetben dolgozunk. Az Ukrajnában zajló háború komolyan érint minket. Hasonlóan más vállalatokhoz, minket is hátrányosan érintenek az emelkedő alapanyagárak, a növekvő energia-, fuvar- és logisztikai költségek, valamint a globális ellátási láncok egyre nagyobb bizonytalansága. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy ezeknek a körülményeknek a Schaeffler-csoportra gyakorolt hatásait a lehető leginkább mérsékeljük. Valamennyi globális kihívás és bizonytalanság ellenére folytatjuk a stratégiánk végrehajtását. Mindezek mellett tisztában erőségeinkkel, mellyekkel integrált technológiai konszernként rendelkezünk” - mondta Klaus Rosenfeld.

A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a vállalati stratégiában a fenntarthatóság és a digitalizáció témái bírnak a legnagyobb jelentőséggel . 2021 októberében intenzív előkészítő munka után a vállalat azt tűzte ki célul, hogy 2040-ig klímasemlegessé válik. Azóta kidolgozásra került egy konkrét és egyértelmű terv, mely tartalmazza a mérföldköveket és az egyes évek sikermutatóit.

Új Shaeffler gyár megnyitó
Az új szombathelyi gyár
Mészáros D. Zsolt

Múlt szeptemberben lapuk is beszámolt Felavatták a Schaeffler új, szombathelyi gyárát 2021. September 17. 14:00 az 23,5 milliárd forintba került, új szombathelyi Schaeffler-üzem indulásáról, ami elektromos autókhoz gyárt motorokat és hajtásláncokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság