Felavatták a Schaeffler új, szombathelyi gyárát

23,5 milliárd forintba került az új üzem, elektromos autókhoz gyárt majd motorokat és hajtásláncokat.

Az autóipar Magyarország motorja, az elekromobilitás az autóipar jövője – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délelőtt Szombathelyen, a Schaeffler-cégcsoport új gyárának avatásán.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Érkezik Szijjártó Péter
Mészáros D. Zsolt

Az avatóünnepségen az is kiderült, hogy az új gyár elektromos autókhoz gyárt motorokat és hajtásláncokat, de kutató-fejlesztő munkát is végeznek, így további termékekkel bővítik majd a portfóliójukat.

Az új gyár első körben 150 embernek ad munkát, ami elsőre nem tűnik soknak, viszont ez egy magas hozzáadott értékű, képzett szakembereket foglalkoztató üzem. Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a gyár karbonsemleges, azaz nem használ fosszilis energiát, környezetbarát módon működik a gyártástól a hulladékkezelésig.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Komplett hang- és fénystúdió.
Mészáros D. Zsolt

Hozzátette, a cégcsoport betartja a párizsi klímamegállapodásban foglaltakat, a termékeket ezért is bővítik az elektromos autók alkatrészeivel. A Schaeffler ma már a régió legnagyobb foglalkoztatója, a 25 éve működő első szombathelyi gyárukban 3300 embert foglalkoztatnak.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Georg F. W. Schaeffler
Mészáros D. Zsolt

Georg F. W. Schaeffler, a Schaeffler AG felügyelőbizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy az új gyár a jövő felé vezető út kapuja. Mint mondta, a cégcsoport nem hibázott, amikor 25 éve Szombathelyt választotta a magasan képzett, jól dolgozó munkaerő és a logisztikai lehetőségek miatt. Szoros kötelék alakult a cégcsoport és Szombathely, illetve Magyarország között, az új gyárat is úgy építették meg, hogy könnyedén bővíthető, és tovább fejleszthető legyen.

Hende Csaba országgyűlési képviselő is szót kapott, ő egyébként az első meghívóban kiküldött programban még nem szerepelt, lásd keretes írásunkat a cikk alján.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Hende Csaba később került be a programba
Mészáros D. Zsolt

Hende azt jelentette be, hogy a közép-kelet európai országok közül elsőként Lengyelországnak és Magyarországnak van esélye arra, hogy a fejlett országok közé sorolják őket. Ennek feltétele, hogy 17 ezer dollár felett legyen az egy főre jutó, éves GDP összege. Lengyelország most 15 ezer, Magyarország pedig 16 ezer dollárnál jár, ezért is fontosak a hasonló fejlesztések.

Hende kijelentette, az ipar fejlesztése és a gyártási kapacitások növelése a fontos, szerinte a 2010-től máig terjedő időszak eredményei egy új történelmi korszaknak nyitnak kaput.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Szijjártó Péter és Demcsák Zsuzsa
Mészáros D. Zsolt

Szijjártó Péter zárta a beszédek sorát, aki elmondta, hogy sikeresnek bizonyult a magyar válságkezelés, hiszen nem segély-, hanem munkalapú programokat indítottak, azt támogatták, ha a vállalkozások tovább működnek a pandémia alatt.

Jelenleg 1700 milliárd forint értékű beruházás zajlik az országban, kijelentette, úgy tűnik, 2021 újra a rekordok éve lesz – mondta.

A beszédek végén a felszólalók közösen, gombnyomással indították el az új gyárat.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Együtt indították el a gyárat
Mészáros D. Zsolt

Az ünnepség egyébként nagyszabású, lenyűgöző volt. A hatalmas, részben még üres csarnokokon látszott a magas színvonal, az ünnepségnek helyet adó terem végén egy komplett hang- és fénystúdiót rendeztek be, innen vezényelték a hang és fényeffektusokat.

Azokból ugyanis volt bőven. A külsőségek jobban hasonlítottak egy show-műsorra, mint egy gazdasági eseményre, minden fellépőt hangos szignál kísért. Még meg sem szólalt senki, már egy háromfős férfi táncegyüttes tapsoltatta meg (szó szerint) az öltönyös, kiskosztümös közönséget.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Ilyeneket gyártanak
Mészáros D. Zsolt

A műsorvezető Demcsák Zsuzsa volt, aki angolul irányította a programot, a több nyelvű felszólalásokat szinkrontolmácsok fordították.

A nézőtér szellős volt, a belépéskor védettségi igazolást vagy tesztet kértek, maszkot kellett viselni, a nézőtéri székek egymástól másfél méterre álltak. Valószínű, ennek tudható be, hogy végül kevésnek is bizonyultak, sokan szorultak ki oldalra, az állóhelyekre.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Puskás Tivadar és Harangozó Bertalan
Mészáros D. Zsolt

Szombathely két alpolgármesterének, Horváth Attilának és Horváth Somának, valamint Károlyi Ákos jegyzőnek sem jutott azonnal ülőhely, de a szervezők gyorsan intézkedtek. Nemény András polgármester az első sorban kapott széket.

Illés Károly, a Fidesz szombathelyi közgyűlési frakciójának vezetője Szijjártó Péter kísérői között volt, neki már tényleg nem jutott hely, állva nézte végig a programot.

A meghívott vendégek között egyébként találkoztunk Puskás Tivadarral, Szombathely előző polgármesterével, Harangozó Bertalan kormánymegbízottal, Majtényi Lászlóval, a Vas megyei közgyűlés elnökével. És a szombathelyi gazdasági élet sok szereplőjével.

Másfél éve jelentették be az új gyárat

Az új gyár megépítését 2019. november 28-án jelentette be Budapesten 23,5 milliárd forintért robotizált óriásgyárat épít Szombathelyen a Schaeffler 2019. November 28. 14:26 Szijjártó Péter. A miniszter elmondta, a Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással épít új gyárat Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt.

Új Schaeffler gyár megnyitó
Hatalmas csarnokok
Mészáros D. Zsolt

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer tisztán gyártóterület lesz.

Az új gyárról az éppen akkor, (november 28-án) ülésező szombathelyi közgyűlésen Kemény határozat a Vasivíz Zrt. igazgatóságának, átvilágítják a Haladást, lesz otthona az SZKKA-nak 2019. December 02. 11:54 is szó volt, de Nemény András polgármester csak annyit jelentett be, hogy új gyár épül Szombathelyen, első körben 150 munkahelyet teremt, elektromos autó alkatrészeket gyártanak majd és további beszállítók is érkezhetnek.

Kiderült, hogy másfél éves előkészítő munka eredményéről van szó, és addig azért nem beszéltek róla, mert az előkészítésben közreműködők titoktartást fogadtak.

A másnapi, közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon Új Schaeffler-gyár, vízelvezetés és városi céges ügyek 2019. November 29. 15:08 több részletet is megtudtunk. Azt például, hogy magas tőkeintenzitású, azaz nagy értékű, automatizált gyárról van szó, ahol helyben foglalkoznak a fejlesztésekkel is. Nem sok, de magasan képzett munkaerőre lesz szükség, ráadásul a jövő területén, az elektromos autók gyártásába kapcsolódnak be.

Új Schaeffler gyár megnyitó
A főbejárat távolról
Mészáros D. Zsolt

Az új gyár beruházási szerződését a bejelentést követő napon alá is írták, Aláírták a Schaeffler-csoport új szombathelyi gyárának beruházási szerződését 2019. November 29. 16:26 aztán elkezdődött az építkezés. 2020 májusában néztük meg, Építik az új szombathelyi Schaeffler-gyárat 2020. May 08. 08:34 hol tart a munka, közben már tombolt a világjárvány. Később az is kiderült, Négy óvodára, kerékpárútra, önkormányzati lakásokra költött eddig Szombathely a Schaeffler-beruházás bevételéből 2020. July 01. 07:25 hogy a városnak 2,2 milliárd forint bevétele származott az ipari parki terület eladásából.

Az új gyártól egyébként azt is várja az önkormányzat, hogy alvállalkozókat, beszállítókat vonz majd Szombathelyre. A gyár mellett hatalmas terület van a szombathelyi önkormányzat tulajdonában, jó része viszont Söpte közigazgatási területéhez tartozott.

Idén augusztus elején az első beruházó meg is jelent. A vépi székhelyű Galambos Holding Kft. egy új, több mint 15 ezer m 2 alapterületű logisztikai központot épít. Söpte több mint 71 millió forintot kap Szombathelytől, miközben 174 millió az éves költségvetésük 2021. August 03. 07:41

Hende Csabával később egészítették ki a programot

Hende Csabának, Szombathely országgyűlési képviselőjének felszólalása az augusztusban kiküldött első programban még nem szerepelt. Közben aztán történt valami, mert az ünnepség előtti nap kapott emlékeztetőhöz csatolt részletes programban már ott volt Hende felszólalása.

Az augusztusban kapott program.
Nyugat.hu
Az ünnepség előtti nap kiküldött program.
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet