Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ön is gondolkodott már zöldségtermesztésen? - Ismét átalakulóban a Szombathely környéki kiskerthasználat

A koronavírus utóhatásairól érdeklődtünk, de valami másba futottunk bele.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha visszaidézzük a koronavírus-járvány alatti Facebook-posztokat, még élénken emlékezünk, milyen sok ismerősünk kezdett el házikenyeret sütni, hogy hirtelen felértékelődtek a nyaralók, a családi házak hátsó udvarai és a kiskertek.

És sokan jutottak arra a következtetésre, többek között jelen sorok írója is, hogy nem ártana némi önállátás zöldségből és gyümölcsből.

Mindezt megerősítette az utóbbi termékek drasztikus drágulása 500 forintos alma, 1600 forintos cseresznye és zöldbab – Miért vannak az egekben a zöldség- és gyümölcsárak? June 12. 07:28 .

Mindeme logika mentén gyorsan juthatunk arra a következtetésre, hogy most, hogy ismét szabad a vásár, de még élénken dolgozik bennünk a bezártság és a kiszolgáltatottság élménye, drasztikusan megnőtt az érdeklődés a városszéli kiskertek iránt.

De a romantikus elképzelés és az újságírói prekoncepció elég gyorsan zátonyra futott, miután beszéltem a hozzáértőkkel.

„A korlátozások ideje alatt az érdeklődés számottevően nőtt a kiskertekre és az udvarral rendelkező ingatlanokra egyaránt. Azonban ez az érdeklődés a korlátozások enyhítésével arányosan csökkent is a járvány előtti állapotra. Árak tekintetében pedig változást nem tapasztaltunk. A korlátozó intézkedések túl rövidek voltak ahhoz, hogy a piac ilyen mértékben átalakuljon” – közölte érdeklődésünkre Konetsny Barnabás, a Duna House Kiskar utcai irodájának vezetője.

Garai Antal Atom

Mindez azt is jelenti, hogy a járvány kapcsán a szombathelyi ingatlanpiacon a korábban megjósolt Mindenképp változás jön a szombathelyi ingatlanpiacon, csak azt nem tudni, hogy döccenő lesz vagy szakadék April 03. 07:52 , kedvezőbb verzió valósult meg.

Az ingatlanszakértő szerint egy épülettel is rendelkező kiskertet a szombathelyi Parkerdőben valahol 2,2-4,5 millió forint körül lehet most megvásárolni.

Változás van, csak éppen nem sok köze van a vírushoz

„Rengetegen költöznek ki. Úgy vesznek ingatlant, vagy úgy építkeznek, hogy állandó jelleggel is tudjanak élni a Parkerdőben” - mondta lapunknak Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke.

Míg néhány évvel ezelőtt kb. 20 család lakott az egyesülethez tartozó ingatlanokban, addig ma ez a szám már száz körül lehet, azaz közel minden ötödik kertben élnek emberek, és ez a jelenség a város más kiskertes részén is megfigyelhető.

De aztán kiderül, mindennek nem sok köze van a járványhoz.

Sőt gyakorlatilag semmi.

Mert nem annyira világszemléleti vagy életmódváltási, mint szociális, anyagi okok állnak a háttérben: például az alacsonyabb rezsiszámlák vagy egy válás - ráadásul egy kiskertben sok minden meg is termelhető.

Molnár Lajos is úgy látja, hogy a járvány nem nagyon befolyásolta az árakat, de ettől függetlenül alaposan megdrágultak a kertek az utóbbi néhány évben: amit korábban másfél millió forintért kínáltak, azért most hárommilliót kérnek.

A kiskerteknek megvan a maga romantikája
Bonyhádi Zoltán

A vevők főleg az állandó tartózkodásra alkalmas ingatlanokat keresik, amiket aztán gyakran leszigetelik, így télen is lakhatóvá teszik – tudtuk meg.

A víz és villany megoldott, az úthálózat sem rossz, a legnagyobb gondot a tömegközlekedés okozza a kitelepülőknek: naponta mindössze négy busz jár, az is csak november közepéig, után minden megáll március 15-ig.

Éves szinten 50-60 ingatlan cserél gazdát a Parkerdőben, de most éppen nem sok, egy-két tucat eladó lehet.

Figyelemre méltó, hogy időnként generációváltás van a Parkerdőben. Ez történt például 2009-ben és 2017-ban, amikor sok idős ember megvált a kertjétől, és helyükre fiatalok jöttek.

A fiatalok viszont hajlamosak arra, hogy megszüntessék a zöldséges kerteket, és helyette a szabadidős tevékenységeket részesítsék előnyben. Ekkor jelentek meg nagyobb számban például a kerti medencék.

Ismét népszerű lett a zöldségtermesztés
Bonyhádi Zoltán

Ugyanakkor tavaly nyár óta megfordult a trend, ismét egyre többen foglalkoznak a hagyományos kerti munkákkal, azaz zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, ami örvendetes, de minden bizonnyal nem független a drámaian emelkedő áraktól 500 forintos alma, 1600 forintos cseresznye és zöldbab – Miért vannak az egekben a zöldség- és gyümölcsárak? June 12. 07:28 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés