Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Leállíthatják az állami támogatásokat, ha nem lesz költségvetése a városnak

Nem csak Szombathelyen, a XV. kerületben is blokkolják a költségvetés elfogadását.

Nem sikerült megalkotnia az idei költségvetési rendeletet a közgyűlésnek, a fideszes többség nem volt hajlandó napirendre venni annak megtárgyalását. Ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, szükségük volta az egyik alpolgármester szavazatára, amit meg is kaptak polgármestertől, aki korábban a Fidesz képviselője volt. A kerület polgármestere ezért kezdeményezte az alpolgármester visszahívását, ezt azonban a Fidesz-frakció és az érintett alpolgármester megakadályozta.

Nem is annyira egyedi a szombathelyi közgyűlési történet

A történet Budapest 15. kerületében esett meg, március 18-án, hétfőn. A kerületben 2014-nben hasonlóan alakultak az erőviszonyok, mint Szombathelyen. A Fidesz 10 mandátumot szerzett, a közösen induló baloldal nyolcat. Egy-egy képviselője van a Jobbiknak és az LMP-nek. A polgármestert viszont a baloldal adja, a posztot a DK-s Németh Angéla tölti be.

A kerületi önkormányzatnak így nincs elfogadott költségvetése, pedig lejárt a törvényi határidő. Így most azzal kell szembesülniük, hogy a Magyar Államkincstár április 1-től nem utalja a normatív támogatásokat, és bezárulnak előttük a pályázati lehetőségek is.

Működik a Fideszen kívüli többség Szombathelyen
Kovács Dávid

Mint tudjuk, Szombathelyen is hasonló esetek történtek. Annyi különbséggel, hogy itt a fideszes polgármester akarta visszahívni Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert 2019. February 22. 16:05 Molnár Miklós alpolgármestert, ezt az ellenzék akadályozta meg Fideszen kívüli többség, időhúzás, migránsozás a szombathelyi közgyűlésen 2019. February 28. 08:42 , és így lett egyfős többsége A FORDULAT: lesöpörte a porondról a Fideszt a szombathelyi ellenzék 2019. February 28. 10:08 a Fideszen kívüli képviselőknek a közgyűlésben.

A szombathelyi Fidesz-frakció azonban nem tudja megakadályozni a költségvetés elfogadását, annyit tudtak tenni, hogy Puskás Tivadar visszaküldte a közgyűlésnek Puskás Tivadar nem adja fel, a szombathelyi közgyűlés több határozatát is visszadobta újratárgyalásra 2019. March 14. 18:12 az új többség módosító javaslatait. Így viszont itt is kicsúsztak a törvényi határidőből, és tényleg leállhat az állami támogatás, noha erről eddig nem nagyon esett szó.

Mi történik, ha sokáig nem lesz költségvetés?

A törvényi határidő be nem tartása miatt a kormányhivatal eljárást kezdeményez a bíróságnál, amely határidőt szab a rendelet megalkotására, ha pedig az önkormányzat annak sem tesz eleget, a bíróság elrendeli, hogy azt a helyi önkormányzat nevében a fővárosi kormányhivatal vezetője alkossa meg. Azt az önkormányzat csak a következő önkormányzati választás után módosíthatja, helyezheti hatályon kívül.

Ha felfüggesztik az önkormányzatnak járó költségvetési támogatásokat, az önként vállalt feladatokra, a kulturális, a civil és a sportszervezetek támogatására, a fizetések előírtnál nagyobb emelésére, a szociális támogatásokra, a fejlesztésekre nem jut pénz.

A hivatalban dolgozó köztisztviselők, az önkormányzati intézményekben dolgozó közalkalmazottak csak a kötelező garantált bérminimumra történő kiegészítést kaphatják meg, a kieső állami támogatásokat saját forrásból kell pótolnia az önkormányzatnak.

Nem hivatalos információink szerint március 27-én tárgyalhat újra a költségvetésről a szombathelyi közgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra