Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A városvezetés láthatóan lemondott a Stylről, és a német tulajdonosra hárítja a felelősséget

A délelőtti tüntetés után kiadtak egy közleményt, amiből ez derül ki. De még tárgyalnak-

Szombaton reggel írtunk arról 50 millió forintot akart adni a szombathelyi önkormányzat a Stylnek, de ez csak nehezítené a cég helyzetét 2018. March 10. 08:09 , miért nem fogadja el a Styl ruhagyár az önkormányzat által felajánlott 50 milliós tagi kölcsönt, és hogy a cég nem tudja kifizetni a munkabéreket. Pár órával később a szombathelyi MSZP állt elő egy javaslattal, miszerint 150 millióval segítsék ki a gyárat, így a dolgozók a bérükhöz jutnak, és hogy a későbbiekben támogassák a gyár vezetése által kidolgozott cselekvési tervet.

Tüntetés a STYL megmentéséért
Galériánk a hétfő délelőtti tüntetésről
Vágvölgyi Bálint

Ugyanazon a napon jelent meg a Szombathelyi7Nap című, kormánypárti hetilapban egy hibáktól hemzsegő cikk, ennek lényege, hogy a városvezetés és Hende Csaba mindent megtett, de a gyár német tulajdonosa visszautasította a segítséget, és levonták a következtetést, hogy a tulajdonos be akarja dönteni a céget.

Vasárnap pontokba szedve közöltük a tényeket Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását 2018. March 11. 17:20 , ezek azért eléggé szembemennek a cikk állításaival. Hétfőn délelőtt aztán a gyár dolgozói demonstráltak Több százan tüntettek a STYL ruhaipari gyár megmentéséért 2018. March 12. 09:58 a városháza előtt, és petíciót küldtek a polgármesternek. Puskás Tivadar egyik munkatársa olvasta fel a városvezetés álláspontját, amit később közleményben is kiadtak.

Tüntetés a STYL megmentéséért
Galériánk a hétfő délelőtti tüntetésről
Vágvölgyi Bálint

Ebben lényegileg leírják ugyanazt, mint a szombati cikkben. Hogy a tulajdonos utasította vissza a segítséget, pedig az önkormányzat mindent megtett, de könnyen lehet, hogy a tulajdonosk cserben hagyják a céget. Új információ viszont az, hogy megnyitnak egy Munkaerőpiaci és Foglalkoztatási Irodát, ahol segítséget nyújtanak a cég dolgozóinak, ha arra szükség lesz.

Úgy tűnik tehát, hogy a városvezetés lemondott a Stylről, nem foglalkoznak sem az MSZP javaslatával, sem a cég vezetése általkidolgozott cselekvési tervvel.

Puskás Tivadar

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének STYL Alapszervezete demonstrációt tartott a Városháza előtti téren a munkavállalók bér-kifizetésének elmaradása miatt. Képviselőik irodámban...

Sajtóközlemény

2018. március 12-én délelőtt a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének STYL Alapszervezete demonstrációt tartott Szombathelyen, a Városháza előtti téren a munkavállalók bér-kifizetésének elmaradása miatt.

A STYL körül kialakult helyzet kapcsán fontosnak tartjuk, hogy az alábbi tényeket ismertessük.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kisebbségi tulajdonosa a cégnek. A város a Magyar Állam támogatásával folyamatosan segítette a majd egy évtizedig felszámolás alatt működő vállalat megmentését, életben tartását.

A Magyar Állam 2015 áprilisában 1 milliárd 475 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást biztosított a gyár megmentésére, majd a szombathelyi önkormányzat, mint 25 százalékos kisebbségi tulajdonos 2017 februárjában 120 millió forint, 2017 novemberében 30 millió forint összegű tagi kölcsönt nyújtott a társaság részére.

Időközben kiderült, újabb segítségre van szükség.

A Belügyminisztériummal együttműködve további 50 millió forintot ajánlott fel Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a STYL működőképességének biztosításához.

A STYL fő-tulajdonosa, a Günter Leibold által vezetett német cég, valamint a többi tulajdonostárs azonban ezt a felajánlást visszautasította.

Mindezen tények ismeretében megállapítható, hogy a gyár jövője a fő-tulajdonos kezében van, aki tudomásunk szerint eddig egyetlen fillért sem tett hozzá a STYL működéséhez. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata minden esetben a STYL dolgozói mellett állt, és most is készen áll támogatást biztosítani a helyzet megoldására, ha a többi tulajdonos is megteszi azt a tulajdoni arányoknak megfelelően.

Fel kell készülnünk arra is, hogy a többi tulajdonos estlegesen végképp magára hagyja a STYL-t.

Mivel minden egyes dolgozó fontos a Város vezetése számára, ezért a mai napon megnyitjuk a Munkaerőpiaci és Foglalkoztatási Irodát, amelynek célja, hogy folyamatos információkkal és új állásajánlatokkal segítsen megtalálni a munkavállalóknak a kiutat e kétségkívül nehéz helyzetből. Az iroda címe: Szombathely, Akacs Mihály utca 8-10., telefonszáma: 06-94-513-470. Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere napi szinten egyeztet az iroda vezetőjével annak érdekében, hogy egyetlen STYL munkavállaló se maradjon munka nélkül.

A tárgyalások természetesen folynak tovább, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata ugyanis továbbra is elkötelezett abban, hogy minden tőle telhető segítséget megadjon a STYL-nek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra