Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az önkormányzati tulajdonrész akadályozza a Styl talpraállását

A Fidesz-propaganda tegnap nekiugrott a cégnek, de még a Falco-gyárral is összekeverték.

Szombaton, március 10-én felforrósodott a helyzet a Styl-gyár környékén. Reggel jelent meg cikkünk, amiben megírtuk 50 millió forintot akart adni a szombathelyi önkormányzat a Stylnek, de ez csak nehezítené a cég helyzetét 2018. March 10. 08:09 , hogy a gyár nem tud munkabért fizetni, ugyanis a NAV 150 milliós inkasszót tett a számlájára. És a gyár az inkasszó miatt utasította vissza az önkormányzat által felajánlott 50 milliós tagi kölcsönt, ugyanis ez a pénz így nem segített volna, ráadásul az év végéig vissza kellene fizetni, plusz a város még jelzálogjogot jegyeztetett volna be a cég ingatlanaira.

A cselekvési tervet kellene komolyan venni

Délelőtt a szombathelyi MSZP két képviselője, Nemény András és Ipkovich György tartott sajtótájékoztatót Rendkívüli közgyűlésen segítené ki 150 millióval a Stylt a szombathelyi MSZP 2018. March 10. 12:21 , ahol elmondták, rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek a Styl érdekében. Javasolják, hogy az önkormányzat adjon 150 milliós támogatást, ami megszünteti az inkasszót, és még a hosszú hétvége előtt ki lehet fizetni a dolgozók bérét.

A Styl 1981-ben
Berzsenyi D. Könyvtár/Czika László

Azt is javasolták, hogy a gyár menedzsmentje által, még tavaly ősszel készült cselekvési terv Nyílt levélben kérnek segítséget Hende Csabától a szombathelyi Styl alkalmazottai 2018. February 02. 06:55 mellé álljon oda az önkormányzat, nyilvánítsa ki segítő szándékát, és egy későbbi közgyűlésen dolgozzák ki a részleteket.

A cselekvési tervben egyébként 190 milliós állami támogatást és 135 milliós kölcsönt kér a gyár azzal, hogy ennek segítségével a cég meg tudja vetni a lábát a piacon. A cselekvési tervet elküldték a kormánynak is, de választ nem kaptak sem onnan, sem a városvezetéstől. Pedig a Styl 25 százalékban az önkormányzaté, így felelőssége is van, de erről később bővebben.

Amire nincs magyarázat

Közben a Médiaworks tulajdonában lévő, de egy kisebb cég által kiadott Szombathelyi7Nap című hetilap abszurd bohózatba illő cikket közölt, azt ígérve, hogy megvilágítják a Styl-ügy hátterét. De már a kezdés is furcsa. Ugyanis, a lap címoldalán a Styl-gyár fotója mellett ez a szöveg áll:

A Falco német tulajdonosa nem kér a segítségből

.

Szilágyi József (telefonos fotó)

A második oldalon legalább a gyár nevét eltalálták, a fotón viszont a Falco-gyár látható.

Szilágyi József (telefonos fotó)

De eltekintve a nyilvánvaló bakitól, a cikkben is furcsa állítások vannak. Például az, hogy a német tulajdonos utasította vissza az önkormányzati 50 milliót, és hogy a saját érdekei miatt csődbe akarja vinni a céget. Azt is állítják, hogy a Styl nem teljesítette a februári áfa-bevallást, és hogy erről a cég felügyelőbizottságának elnöke, Molnár Miklós alpolgármester erről nem tájékoztatta az önkormányzatot. Sőt, még egy alapos bűnügyi nyomozás lehetőségét is felvetik. A Styl gazdasági igazgatója helyreigazítást kér a Szombathelyi7Naptól, ennek szövegét más lapoknak, így nekünk is elküldte. Cikkünk alján, keretben olvasható.

De nézzük a tényeket

 • 2015-ben, a Hende Csaba által bejelentett megmentési akcióban 1,470 milliárd forint állami pénz érkezett a belügyminisztériumból a szombathelyi önkormányzathoz. Ebből viszont csak 500 milliót fordítottak a gyárra, 970 millió a felszámolóhoz ment.
 • Ez a pénz az akkori nehéz helyzetet orvosolta, viszont nem készítette fel a céget a piaci viszonyokra, korábban tíz évig védett környezetben, felszámolás alatt működtek. Viszont az önkormányzat ekkor szerzett 25 százalékos tulajdonrész a cégben.
 • Azóta több, ennél kisebb támogatást kapott a gyár az önkormányzattól, de ezek a napi gondokat oldották meg.
 • A cég által kidolgozott üzleti terv egyszeri, ennél nagyobb, és jórészt visszatérülő pénzügyi segítséget kérne, de ezzel sem a eredeti támogatást nyújtó belügyminisztérium, sem az önkormányzat nem foglalkozott.
 • A Stylnek nincs többségi tulajdonosa, a nagytulajdonos, a német Günter J. Leibold 45 százalék felett rendelkezik, az önkormányzat, 25 százalék felett.
 • A Styl ügyeiben a tulajdonosok taggyűlése dönt, érvényes döntéshez 75 százalék, plusz egy szavazat kell, vagyis, az önkormányzat nélkül semmiféle komoly döntést nem hozhatnak.
 • Nem igaz, hogy a cég megszegte az áfa.bevallás szabályait. A gyár ugyanis negyedéves áfa-bejelentő és fizető, ezt a döntést pedig a NAV hozta meg. A Styl január végén lejelentette az áfát, a következő bejelentést április végéig kell megtenniük.
 • A gyárnak nem érdeke, hogy elhalassza az áfa-bejelentést, a cég ugyanis nettó áfa-befizető. Beszerzéseinek nagyobb részét a magyar piacról végzi, termékeinek nagyobb része viszont export. Így jóval több áfát fizet be a beszerzéseknél, mint amennyit a termékek után visszakap. Magyarul: a Styl negyedévente komoly nagyságrendű áfát kap vissza. Így ha elhalasztaná az áfa-bejelentést, bevételektől esne el, és a saját érdekeit sértené.
 • A Styl piacon való túlélésének legfőbb gátja a önkormányzati tulajdonrész és a mérete. Állami közbeszerzési pályázatokon azért nem indulhat, mert 25 százaléka önkormányzati tulajdonban van. Európai Uniós pályázatokon azért nem mert túl nagy, kisebb, például munkahelymegtartó pályázatokon pedig azért nem, mert köztartozása van.
 • Ezt, a piaci alapú működést gátló struktúrát az első, nagy megmentési kísérletnél az önkormányzat és az állam részvételével alakították ki. Akkor a támogatás mellé beruházásokat és pályázatokat is ígértek, ezekből semmi nem valósult meg.
 • A cég tavaly ősszel kidolgozott cselekvési terve megoldaná ezeket a problémákat, a néhány havonta, nagy nyilvánosság előtt bejelentett kisebb támogatások nem. Ezért lenne fontos, hogy azt a tervet támogassa a kormány és az önkormányzat is.
 • +1 Információink szerint a Falco-gyár perre készül, mert a nevét és a fotóját egy olyan üggyel hozták kapcsolatba, amihez semmi köze, ráadásul a csődveszély hangoztatása a jó hírnevüket is rontja.
 • A Styl-gyár megmentését még 2014-ben jelentette be Hende Csaba, 1,470 milliárd forint állami pénz érkezett a belügyminisztériumból a szombathelyi önkormányzathoz. Ebből viszont csak 500 milliót fordítottak a gyárra, 970 millió a felszámolóhoz ment, mely összeget a felszámoló a hitelezők között osztott fel. Az ügy részleteiről és hátteréről január végén írtunk oknyomozó cikket STYLe Nacht: Másfél milliárdnyi közpénz tűnt el Szombathely egyik legrégebbi és legpatinásabb gyárában 2018. January 31. 18:00 .

  A gyár szakszervezete és dolgozói februárban kértek segítséget Nyílt levélben kérnek segítséget Hende Csabától a szombathelyi Styl alkalmazottai 2018. February 02. 06:55 Hende Csabától, az MSZP akkor is a közgyűlés elé akarta vinni A szombathelyi közgyűlés elé vinné a baloldali frakció a Styl megmentésének ügyét 2018. February 02. 10:59 az ügyet. Hende február közepén jelentette be Újabb állami támogatást kap a szombathelyi Styl ruhagyár 2018. February 13. 11:26 , hogy újabb állami támogatást kap a cég, ennek azonban még nincs nyoma, csak az önkormányzat ajánlotta fel az 50 milliós tagi kölcsönt.

  A gyár szakszervezete és dolgozói március 12-én, hétfőn délelőtt 10 és 11 között demonstrálnak a gyár megmentéséért a szombathelyi városháza előtt.

  A gyár helyreigazítási kérése a Szonbathelyi7Naphoz

  Helyreigazítás kérése a Szombathely7Nap 2018. március 10-i számában megjelent, STYL-lel foglalkozó cikkel kapcsolatban:

  A cikk többi állításával nem kívánunk foglalkozni, viszont az, hogy a STYL hónapok óta nem adott le ÁFA bevallást, teljes valótlanság. A cégnek ÁFA tekintetében 2018. évtől a NAV értesítése alapján negyedéves bevallási kötelezettsége van. A cég megalakulása óta a mai napig is valamennyi adóbevallását, így ÁFA bevallását is határidőben benyújtotta az adóhatóság részére. ÁFA bevallás tekintetében a legutóbbi esedékes bevallási határidő 2018. január 22. napja volt, mely napon a bevallás benyújtásra és az adóhatóság által elfogadásra került. Továbbá megjegyezzük, hogy a Falco német tulajdonosaival nem állunk kapcsolatban.

  Kérjük a fentieket szó szerint közölni, a helyreigazítással kapcsolatos lépéseket haladéktalanul megtenni.

  Üdvözlettel:

  Salamon Balázs
  gazdasági igazgató

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra