Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mennyit keresnek valójában a szombathelyi önkormányzati cégek igazgatói?

Egy meg sem történt béremelés miatt robbant ki a politikai vita.

Némi zavart éreztünk az Erőben, amikor a múlt hét végén elektronikus postaládánkban landolt Horváth Attila, Szombathely önkormányzati cégekért (is) felelős alpolgármesterének közleménye.

Nem tudtuk, mire reagál az alpolgármester

Az alpolgármester ebben azt írja, hogy a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága tett javaslatot arra, hogy a cég vezetőjének többletjuttatást adjanak. És hogy ezt az összeget az elnyert pályázatokból finanszírozzák, ne a város költségvetéséből. Arra is utal, hogy ez a fideszes városvezetés alatt bevett gyakorlat volt.

De ezt a javaslatot Nemény András polgármester a város nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva nem támogatta, és nem is terjesztett elő elő semmilyen ügyvezetői béremelésre vonatkozó javaslatot.

Az alpolgármester arról is ír, hogy Lendvai Ferenc városi képviselő (Fidesz) állítása ellenére a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek bére sem most, sem korábban nem volt egységes. És, hogy Illés Károly (Fidesz), volt alpolgármester, a Fidesz-frakció jelenlegi vezetője "1,5 millió, azaz másfél millió forintos fizetést kapott ügyvezetőként az akkor induló, egy alkalmazottal működő, érdemi munkát nem végző Haladás Sportkomplexum NKft.-ben." (A közlemény cikkünk alján szó szerint olvasható.)

A kabinetfőnök felesége

Aztán kiderült, hogy Horváth Attila a szombathelyi Fidesz-frakció korábbi sajtótájékoztatójára reagált, amire csak a kormánypárti sajtót hívták meg, mi nem is tudtunk róla. Mint később kiderült, ezen azt mondták, hogy a Szombathelyi Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének fel akarják emelni a fizetését, annak ellenére, hogy az önkormányzati cégek vezetőinek bére egységes.

És azt is kiemelték, hogy Kovácsné Takács Klaudia, a Városfejlesztési NKft. ügyvezetője Nemény András polgármester kabinetfőnökének, Kovács Elődnek a felesége.

Arról, hogy nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások után egy házaspár mindkét tagja fontos pozícióba került a szombathelyi önkormányzatnál, mi is írtunk Házaspár került két fontos pozícióba az új szombathelyi önkormányzatnál 2019. November 14. 10:05 akkor. Kovács Előd kabinetfőnök lett, felesége pedig a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.

Az ügyvezető kinevezését egyébként akkor azzal indokolta a városvezetés, hogy Kovácsné Takács Klaudia rendelkezik a poszt betöltéséhez szükséges végzettséggel és szakmai gyakorlattal. Károlyi Ákos jegyző pedig lapunk kérdése kifejtette Házaspár került két fontos pozícióba az új szombathelyi önkormányzatnál 2019. November 14. 10:05 , hogy nincsenek jogi és összeférhetetlenségi aggályok a két kinevezés kapcsán.

Megnéztük, mennyit keresnek az önkormányzati cégvezetők

De ha már szó volt róla, megnéztük, mennyit keresnek a szombathelyi önkormányzati cégek ügyvezetői. Kiderült,

alapesetben bruttó 600 ezer forint a bérük havonta, ami nettóban közel 400 ezerre jön ki.

Ehhez aztán járhatnak még további juttatások, ezek cégenként változnak.

Három olyan cég van, ahol a bruttó 600 ezertől eltér az igazgató fizetése.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. igazgatójának, Grünwald Stefániának a havi bére bruttó 685 ezer forint .

Ennél jóval többet, bruttó 1 millió 350 ezer forintot keres havonta Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója . A magasabb összeget korábban azzal indokolták, hogy a SZOVA komoly gazdasági tevékenységet végez, évente több tízmilliárd forintot mozgat a cég, sok alkalmazottal dolgoznak, így a vezérigazgató felelőssége is nagyobb.

A Vasivíz Zrt. vezérigazgatója, Krenner Róbert is jóval többet keres havonta, mint a többi önkormányzati cég vezetője (1 millió 485 ezer forint bruttó). A Vasivíznek nem a szombathelyi önkormányzat a kizárólagos tulajdonosa, igaz, többségi tulajdonrésze van, de több települési önkormányzat is a tulajdonosok között van.

Át kell gondolni a béreket

Megbízható információink szerint az önkormányzat tervezi a bérek emelését, de a város nehéz helyzete miatt ez nem egyszerű. Viszont mindenképpen szükség lesz az emelésre, ha azt akarják, hogy az önkormányzati cégeknél és a hivatalokban maradjanak szakemberek.

Egy magasan képzett, vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakembernek ugyanis nem vonzó a nettó 400 ezres fizetés. Ennek akár a többszörösét is megkeresheti a privát szférában.

És nem csupán a vezetőkről van szó, a szakembereket ma már mindenhol jobban megfizetik, mint az önkormányzati területen. Az egyik legfőbb konkurencia a kormányhivatal, ahol pár évvel ezelőtt az állami költségvetésből emelték a béreket.

Ma már, ha a polgármesteri hivatalból egy szakember átigazol a kormányhivatalhoz, csak a munkahely-váltás miatt több tízezer forinttal többet keres havonta.

Vagyis ha az önkormányzat meg akarja tartani a szakmájukhoz értő embereket, akkor az ügyvezetőknek bruttó 600 ezer forintban maximált havi bérét is emelni kell. És nem csak a vezetői szinten kell a fizetéseket emelni, hanem mindenhol.

Mart ha nem lesz változás, senki sem tud sajtótájékoztatót tartani "felháborító" juttatások miatt, mert nem lesz kinek juttatást adni.

Horváth Attila alpolgármester közleménye

A Fideszes városvezetés idején bevezetett gyakorlat szerint az elnyert uniós és hazai pályázatokban végzett többletmunkáért az önkormányzati dolgozók és egyes cégvezetők az alapbérükön felül többletdíjazást kapnak, mely nem a város költségvetésének terhére, hanem a pályázatokból kerül finanszírozásra. A Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága erre tett javaslatot ennek a cégnek az esetében is.

A FEB törvényesnek találta a javaslatot, de a város nehéz gazdasági helyzetére való tekintettel, mely a kormányzati elvonások miatt állt elő, dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere nem terjesztett és nem is terjeszt elő semmilyen ügyvezetői béremelésre vonatkozó javaslatot.

Lendvai Ferenc állításaival ellentétben a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek bére sem most, sem korábban nem volt egységes.

Lendvai Ferenc hajlamos elfelejteni, hogy az előző, fideszes városvezetés alatt Illés Károly, a Fidesz-KDNP jelenlegi frakcióvezetője 1,5 millió, azaz másfél millió forintos fizetést kapott ügyvezetőként az akkor induló, egy alkalmazottal működő, érdemi munkát nem végző Haladás Sportkomplexum NKft.-ben. Nem emlékszem rá, hogy akkor akár Lendvai Ferenc vagy a Fidesz-frakció bármely tagja tiltakozott volna ez ellen.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra