A lakossággal közösen akarják vezetni Szombathelyt az Éljen Szombathely! közös képviselőjelöltjei

Bemutatkoztak a széles körű választási szövetség polgármester- és képviselőjelöltjei.

Lehet, hogy a szervezőkben nem, bennünk viszont felmerült a mai jelöltbemutató sajtótájékoztató helyszínén a párhuzam. A 2010-es önkormányzati választások után a városháza házasságkötő termében búcsúzott el a a várostól Nem lesz képviselő - Ipkovich az országos politikában folytatja 2010. October 06. 14:47 és sajtótól Ipkovich György, aki addig nyolc éven át vezette a várost polgármesterként.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

És tulajdonképpen itt búcsúzott el a szombathelyi baloldal is a városvezetéstől, hiszen nem csak abban az évben Húszból 13 hely a Fideszé - Összefoglaljuk a vasi eredményeket 2010. October 04. 00:10 , de 2014-ben is Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét 2014. October 12. 19:04 a Fidesz győzött az önkormányzati választásokon.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Nagy Jácint

Most, nyolc és fél évvel később pedig ugyanebben a teremben mutatta be polgármester- és képviselőjelöltjeit az Éljen Szombathely Egyesület vezette választási szövetség, aminek tagja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a V, mint Vas Egyesület.

A választási szövetség polgármester-jelöltje

A választási szövetség polgármesterjelöltje Nemény András.

Nemény András ügyvéd, 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő volt, 2014-től az ellenzéki Éljen Szombathely-frakció vezetője a közgyűlésben, az MSZP Vas megyei elnöke.

A képviselőjelöltek

1. választókerület: György István Péter,
aki korábban a bűnmegelőzési bizottság tagja volt

2. választókerület: Bokányi Adrienn
okleveles közgazdász, az Éljen Szombathely Egyesület alelnöke

3. választókerület: Horváth Attila ügyvéd, 2010 óta városi képviselő

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Balról: György István Péter, Bokányi Adrienn, Horváth Attila, Horváth Soma
Nagy Jácint

4. választókerület: Horváth Soma
2014 óta képviselő, akkor őt választották meg a legmagasabb arányban képviselőnek

5. választókerület: László Győző
ügyvéd, tavaly októberben ő nyert az időközi választáson a Derkovitson, ezzel szűnt meg a Fidesz többsége. Lászlót ugyanaz a választási szövetség indította, mint a most bemutatott jelölteket.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Horváth Attila, Horváth Soma, László Győző
Nagy Jácint

6. választókerület: Kopcsándi József
szakközgazdász, 2014-től képviselő

7. választókerület: Horváth Zoltán
közművelődési szakember, szakszervezeti koordinátor, az LMP városi elnökségének tagja, 2010-2014 között városi képviselő

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Kopcsándi József, Horváth Zoltán, Lukács Dániel, Kelemen Krisztián
Nagy Jácint

8. választókerület: Lukács Dániel
egyetemi hallgató, a Momentum szombathelyi alelnöke

9. választókerület: Kelemen Krisztián 2014-től a Joskar-Ola képviselője

10. választókerület: Gömböcz Zoltán
mérnök, a a Momentum szombathelyi alelnöke

11. választókerület: Árvai Roland
ügyvéd, 2010-ben a Jobbik képviselőjelöltje volt

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Gömböcz Zoltán, Árvai Roland, Németh Ákos. Nemény András
Nagy Jácint

12. választókerület: Gálffy Áron
egyetemi hallgató

13. választókerület: Németh Ákos
az LMP Vas megyei elnöke

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Balra Tóth Kálmán
Nagy Jácint

14. választókerület: Tóth Kálmán Az Éljen Szombathely Egyesület elnöke, több ciklusos városi képviselő

A bemutatkozás

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület elnöke vezette fel a bemutatkozást, felidézve az október 8-i időközi választást Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson 2018. October 14. 20:26 , ahol ugyanezen választási szövetség jelöltje, László Győző nyert, ezzel legyőzte a Fidesz jelöltjét.

Megemlítette a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket Hende majdnem nagyobb fújt kapott, mint Orbán - Élőztünk a szombathelyi tüntetésről 2018. December 18. 17:56 , ahol a szövetségben részt vevő szervezetek egymás mellett szerepeltek, és azt, hogy január elején a rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 megszűnt a Fidesz többsége.

Miután bemutatta a szövetségben részt vevő szervezeteket, kiemelte, hogy a Jobbikkal ígéretes egyeztetések folynak, így lehet, hogy módosul majd a jelöltek listája. Mert a jelöltek tudják, hogy az egyéni ambíciókat alá kell rendelniük a közösségi céloknak.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Ipkovich György mutatta be Nemény András polgármester-jelöltet
Nagy Jácint

A polgármester-jelöltet Ipkovich György mutatta be, aki 2010-ig nyolc éven át volt polgármester, azzal ajánlotta Neményt a választók figyelmébe, hogy régóta ismeri, tudja, hogy nem szereti a szemetet a városban, a gödrös utcákat, a büdös levegőt, és biztos abban, hogy mindent megtesz szombathelyiek érdekében.

Okos várost akar a csapat

Nemény András, noha azt ígérte, nem tart programismertetőt, de azért sok részletet elárult. Előtte azért megjegyezte, hogy valószínűleg túl korai a jelöltbemutató, de nagyon aktuális. Hiszen szétesett a városvezetés, megszűnt a Fidesz t8bbsége Szombathely gyakorlatilag nem fideszes város többé 2019. January 29. 14:57 a közgyűlésben. A rettegő, bezárkózó polgármester még az alpolgármestereivel sem beszél, a közgyűlést sem meri összehívni.

Pedig dolgozni kellene, és ahol van egy erős csapat, ott kötelező dolgozni - mondta Nemény.

Kijelentette, rossz állapotú, szemetes a város, nincs vezetve a hivatal, vállalkozók érdelei alapján születnek a döntések, stagnáló, lemaradó, versenyképtelen lett Szombathely. A várost egyedül a lakossága teszi most szerethetővé, akik közösségi munkájukkal csodát tudnak tenni.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Nemény András nem akart, mégis programbeszédet mondott
Nagy Jácint

Ők modern, európai, szolgáltató városban gondolkodnak, amit a városlakókkal együtt vezetnének. Nyitott ajtókat akarnak a hivatalokban, szolgáltató és együttműködő önkormányzatot. Aztán felsorolt pár programpontot, ezeket cikkünk végén, keretben olvashatják.

Mi lesz Czeglédy Csabával?

Hangzott el egy újságírói kérdés a sajtótájékoztató végén. Erre Ipkovich György válaszolt, aki azt mondta, Czeglédynek tehetsége, tudása, szorgalma révén helye van a közéletben. Ő úgy gondolja, hogy elsősorban az országos politikában lehet szerepe, erre biztatja is, már csak azért is, mert az országos politikában végzett tevékenységét büntette az ellene indított eljárással és hosszú előzetessel a hatalom.

Ipkovich megjegyezte, Czeglédy jelenleg nem hagyhatja el a lakhelyét, a jelenlegi teendőkről most kell dönteni, és összeállt az őszi választásokon induló csapat.

Kivonat az Éljen Szombathely Egyesület programjából

MILYEN VÁROST SZERETNÉNK MI A JÖVŐBEN?

1. A városlakók és az Önkormányzat szoros együttműködésében vezetett, közös érdeken (a város dinamikus fejlődése, élhetővé tétele) alapuló modern európai várost, ahol a városvezetés és az önkormányzat valóban a városlakókért tevékenykedik, egyfajta szolgáltató városként. Az önkormányzat nem hivatal lesz többé, hanem tényleges partner.

MIT TESZÜNK ENNEK ÉRDEKÉBEN?

1. Helyreállítjuk az Önkormányzat irányába elvesztett városlakói bizalmat: eljön a nyitott ajtók korszaka a városházán

2. Azonnal:

a) átfogó út-híd-járda felújítási programot hajtunk végre – jelenleg minden épségben megtett méter ajándék Szombathelyen
b) a teljes városra és a tervezett fejlesztésekre is kiterjedő közlekedési koncepciót dolgozunk ki és vezetünk be
c) parkolókat létesítünk a belvárosban és a lakótelepeken
d) átalakítjuk a parkolásgazdálkodást: x óra ingyen, utána tényleges díjfizetés, smart parkolási rendszerrel, a szabad parkolóhelyekre való szoftveres irányítással
e) Felújítjuk a leromlott állapotú közösségi tereket, új játszótereket és parkokat építünk
f) szociális bérlakásokat építünk

3. Modernizáljuk a városvezetést, a városlakók és az önkormányzat kapcsolatát

a) Bevezetjük a Szombathely App-ot, ami azonnali közvetlen kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosít a városlakók számára a szolgáltató önkormányzattal

A VÁROSLAKÓK RÉSZÉRŐL

I. minden hiba bejelentése (legyen az kátyú, elromlott jelzőlámpa, letört pad vagy szemetes, stb.) egyetlen gombnyomással továbbításra kerülhet a városlakók részéről, melynek státuszáról folyamatos visszajelzést fog kapni

II. gyors reagálású 0-24h elérhető csoportot állítunk fel a városlakók minden ingatlanukkal, közműszolgáltatókkal, stb. kapcsolatos problémáinak kezelésére

AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL

I. SZOVA által kezelt társasházakban minden tekintetben real time adatokat tartalmazó online működésre állunk át, a társasházakban élőket számos kényelmi smart funkcióval ellátva

II. Valamennyi folyamatban lévő, önkormányzati, intézményi, vagy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokban végbe menő fejlesztések státuszát folyamatosan nyomon követhetővé tesszük.

III. Azonnal jelezzük a városi közlekedést érintő valamennyi előre tervezhető, vagy váratlan eseményt

IV. Minden egyéb, a városlakókat érintő esemény/történés kommunikálása

b) Az idős emberek részére egészségügyi vészjelző rendszert vezetünk be, melyhez a szükséges IKT-eszközöket és szoftvert is biztosít a város

c) A Szombathely App, az idősek egészségügyi vészjelző rendszere, és napjaink elsődleges információ merítési és kapcsolat felvételi felületeihez a közösségi oldalakhoz ingyenes internet elérést biztosítunk: ingyen Wi-Fi-t bocsátunk a városlakók rendelkezésére. Ennek részletei is már kidolgozás alatt vannak.

d) Átalakítjuk a tömegközlekedést

I. kizárólag alacsony padlós buszok közlekedését fogjuk megengedni

II. közbringa programot indítunk

III. Akadálymentesítjük a teljes várost a mozgássérült embertársaink, a babakocsis családok és a biciklisek közlekedésének biztonságossá és könnyebbé tételének érdekében

e) Civil szervezetek

I. a politikai alapú pénzosztás helyett a tényleges civil aktivitás alapján támogatjuk a szombathelyi civil szervezeteket

II. Kiemelt figyelmet és támogatást szentelünk az állatvédelem és a környezetvédelem területén tevékenykedő szervezeteknek

III. A sérült embertársainkon segítő és ellátásukban közreműködő valamennyi szervezetet kiemelünk


Időközben megérkezett az ügyben a Fidesz közleménye:

A szombathelyi Fidesz az ellenzéki jelöltekről

„A bukott baloldal szombathelyi törpepártjai"-ról beszél a kormánypárt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szombathelyi baloldali ellenzék ma bemutatta képviselőjelöltjeit és polgármester-jelöltjét. Az esemény után nem sokkal a helyi Fidesz az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünnek: Különös frigy köttetett ma Szombathely házasságkötő termében. A bukott baloldal szombathelyi törpepártjai odáig jutottak, hogy külön-külön képtelenek lennének 14 képviselőt kiállítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet