Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A lakossággal közösen akarják vezetni Szombathelyt az Éljen Szombathely! közös képviselőjelöltjei

Bemutatkoztak a széles körű választási szövetség polgármester- és képviselőjelöltjei.

Lehet, hogy a szervezőkben nem, bennünk viszont felmerült a mai jelöltbemutató sajtótájékoztató helyszínén a párhuzam. A 2010-es önkormányzati választások után a városháza házasságkötő termében búcsúzott el a a várostól Nem lesz képviselő - Ipkovich az országos politikában folytatja 2010. October 06. 14:47 és sajtótól Ipkovich György, aki addig nyolc éven át vezette a várost polgármesterként.

És tulajdonképpen itt búcsúzott el a szombathelyi baloldal is a városvezetéstől, hiszen nem csak abban az évben Húszból 13 hely a Fideszé - Összefoglaljuk a vasi eredményeket 2010. October 04. 00:10 , de 2014-ben is Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, de a Fidesz elveszítette a többségét 2014. October 12. 19:04 a Fidesz győzött az önkormányzati választásokon.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Nagy Jácint

Most, nyolc és fél évvel később pedig ugyanebben a teremben mutatta be polgármester- és képviselőjelöltjeit az Éljen Szombathely Egyesület vezette választási szövetség, aminek tagja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a V, mint Vas Egyesület.

A választási szövetség polgármester-jelöltje

A választási szövetség polgármesterjelöltje Nemény András .

Nemény András ügyvéd, 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő volt, 2014-től az ellenzéki Éljen Szombathely-frakció vezetője a közgyűlésben, az MSZP Vas megyei elnöke.

A képviselőjelöltek

1. választókerület: György István Péter ,
aki korábban a bűnmegelőzési bizottság tagja volt

2. választókerület: Bokányi Adrienn
okleveles közgazdász, az Éljen Szombathely Egyesület alelnöke

3. választókerület: Horváth Attila ügyvéd, 2010 óta városi képviselő

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Balról: György István Péter, Bokányi Adrienn, Horváth Attila, Horváth Soma
Nagy Jácint

4. választókerület: Horváth Soma
2014 óta képviselő, akkor őt választották meg a legmagasabb arányban képviselőnek

5. választókerület: László Győző
ügyvéd, tavaly októberben ő nyert az időközi választáson a Derkovitson, ezzel szűnt meg a Fidesz többsége. Lászlót ugyanaz a választási szövetség indította, mint a most bemutatott jelölteket.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Horváth Attila, Horváth Soma, László Győző
Nagy Jácint

6. választókerület: Kopcsándi József
szakközgazdász, 2014-től képviselő

7. választókerület: Horváth Zoltán
közművelődési szakember, szakszervezeti koordinátor, az LMP városi elnökségének tagja, 2010-2014 között városi képviselő

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Kopcsándi József, Horváth Zoltán, Lukács Dániel, Kelemen Krisztián
Nagy Jácint

8. választókerület: Lukács Dániel
egyetemi hallgató, a Momentum szombathelyi alelnöke

9. választókerület: Kelemen Krisztián 2014-től a Joskar-Ola képviselője

10. választókerület: Gömböcz Zoltán
mérnök, a a Momentum szombathelyi alelnöke

11. választókerület: Árvai Roland
ügyvéd, 2010-ben a Jobbik képviselőjelöltje volt

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Gömböcz Zoltán, Árvai Roland, Németh Ákos. Nemény András
Nagy Jácint

12. választókerület: Gálffy Áron
egyetemi hallgató

13. választókerület: Németh Ákos
az LMP Vas megyei elnöke

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Balra Tóth Kálmán
Nagy Jácint

14. választókerület: Tóth Kálmán Az Éljen Szombathely Egyesület elnöke, több ciklusos városi képviselő

A bemutatkozás

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely Egyesület elnöke vezette fel a bemutatkozást, felidézve az október 8-i időközi választást Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson 2018. October 14. 20:26 , ahol ugyanezen választási szövetség jelöltje, László Győző nyert, ezzel legyőzte a Fidesz jelöltjét.

Megemlítette a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket Hende majdnem nagyobb fújt kapott, mint Orbán - Élőztünk a szombathelyi tüntetésről 2018. December 18. 17:56 , ahol a szövetségben részt vevő szervezetek egymás mellett szerepeltek, és azt, hogy január elején a rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 megszűnt a Fidesz többsége.

Miután bemutatta a szövetségben részt vevő szervezeteket, kiemelte, hogy a Jobbikkal ígéretes egyeztetések folynak, így lehet, hogy módosul majd a jelöltek listája. Mert a jelöltek tudják, hogy az egyéni ambíciókat alá kell rendelniük a közösségi céloknak.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Ipkovich György mutatta be Nemény András polgármester-jelöltet
Nagy Jácint

A polgármester-jelöltet Ipkovich György mutatta be, aki 2010-ig nyolc éven át volt polgármester, azzal ajánlotta Neményt a választók figyelmébe, hogy régóta ismeri, tudja, hogy nem szereti a szemetet a városban, a gödrös utcákat, a büdös levegőt, és biztos abban, hogy mindent megtesz szombathelyiek érdekében.

Okos várost akar a csapat

Nemény András, noha azt ígérte, nem tart programismertetőt, de azért sok részletet elárult. Előtte azért megjegyezte, hogy valószínűleg túl korai a jelöltbemutató, de nagyon aktuális. Hiszen szétesett a városvezetés, megszűnt a Fidesz t8bbsége Szombathely gyakorlatilag nem fideszes város többé 2019. January 29. 14:57 a közgyűlésben. A rettegő, bezárkózó polgármester még az alpolgármestereivel sem beszél, a közgyűlést sem meri összehívni.

Pedig dolgozni kellene, és ahol van egy erős csapat, ott kötelező dolgozni - mondta Nemény.

Kijelentette, rossz állapotú, szemetes a város, nincs vezetve a hivatal, vállalkozók érdelei alapján születnek a döntések, stagnáló, lemaradó, versenyképtelen lett Szombathely. A várost egyedül a lakossága teszi most szerethetővé, akik közösségi munkájukkal csodát tudnak tenni.

Ellenzéki sajtáj-2019.02.01
Nemény András nem akart, mégis programbeszédet mondott
Nagy Jácint

Ők modern, európai, szolgáltató városban gondolkodnak, amit a városlakókkal együtt vezetnének. Nyitott ajtókat akarnak a hivatalokban, szolgáltató és együttműködő önkormányzatot. Aztán felsorolt pár programpontot, ezeket cikkünk végén, keretben olvashatják.

Mi lesz Czeglédy Csabával?

Hangzott el egy újságírói kérdés a sajtótájékoztató végén. Erre Ipkovich György válaszolt, aki azt mondta, Czeglédynek tehetsége, tudása, szorgalma révén helye van a közéletben. Ő úgy gondolja, hogy elsősorban az országos politikában lehet szerepe, erre biztatja is, már csak azért is, mert az országos politikában végzett tevékenységét büntette az ellene indított eljárással és hosszú előzetessel a hatalom.

Ipkovich megjegyezte, Czeglédy jelenleg nem hagyhatja el a lakhelyét, a jelenlegi teendőkről most kell dönteni, és összeállt az őszi választásokon induló csapat.

Kivonat az Éljen Szombathely Egyesület programjából

MILYEN VÁROST SZERETNÉNK MI A JÖVŐBEN?

1. A városlakók és az Önkormányzat szoros együttműködésében vezetett, közös érdeken (a város dinamikus fejlődése, élhetővé tétele) alapuló modern európai várost, ahol a városvezetés és az önkormányzat valóban a városlakókért tevékenykedik, egyfajta szolgáltató városként. Az önkormányzat nem hivatal lesz többé, hanem tényleges partner.

MIT TESZÜNK ENNEK ÉRDEKÉBEN?

1. Helyreállítjuk az Önkormányzat irányába elvesztett városlakói bizalmat: eljön a nyitott ajtók korszaka a városházán

2. Azonnal:

a) átfogó út-híd-járda felújítási programot hajtunk végre – jelenleg minden épségben megtett méter ajándék Szombathelyen
b) a teljes városra és a tervezett fejlesztésekre is kiterjedő közlekedési koncepciót dolgozunk ki és vezetünk be
c) parkolókat létesítünk a belvárosban és a lakótelepeken
d) átalakítjuk a parkolásgazdálkodást: x óra ingyen, utána tényleges díjfizetés, smart parkolási rendszerrel, a szabad parkolóhelyekre való szoftveres irányítással
e) Felújítjuk a leromlott állapotú közösségi tereket, új játszótereket és parkokat építünk
f) szociális bérlakásokat építünk

3. Modernizáljuk a városvezetést, a városlakók és az önkormányzat kapcsolatát

a) Bevezetjük a Szombathely App-ot, ami azonnali közvetlen kapcsolatfelvételi lehetőséget biztosít a városlakók számára a szolgáltató önkormányzattal

A VÁROSLAKÓK RÉSZÉRŐL

I. minden hiba bejelentése (legyen az kátyú, elromlott jelzőlámpa, letört pad vagy szemetes, stb.) egyetlen gombnyomással továbbításra kerülhet a városlakók részéről, melynek státuszáról folyamatos visszajelzést fog kapni

II. gyors reagálású 0-24h elérhető csoportot állítunk fel a városlakók minden ingatlanukkal, közműszolgáltatókkal, stb. kapcsolatos problémáinak kezelésére

AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRŐL

I. SZOVA által kezelt társasházakban minden tekintetben real time adatokat tartalmazó online működésre állunk át, a társasházakban élőket számos kényelmi smart funkcióval ellátva

II. Valamennyi folyamatban lévő, önkormányzati, intézményi, vagy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokban végbe menő fejlesztések státuszát folyamatosan nyomon követhetővé tesszük.

III. Azonnal jelezzük a városi közlekedést érintő valamennyi előre tervezhető, vagy váratlan eseményt

IV. Minden egyéb, a városlakókat érintő esemény/történés kommunikálása

b) Az idős emberek részére egészségügyi vészjelző rendszert vezetünk be, melyhez a szükséges IKT-eszközöket és szoftvert is biztosít a város

c) A Szombathely App, az idősek egészségügyi vészjelző rendszere, és napjaink elsődleges információ merítési és kapcsolat felvételi felületeihez a közösségi oldalakhoz ingyenes internet elérést biztosítunk: ingyen Wi-Fi-t bocsátunk a városlakók rendelkezésére. Ennek részletei is már kidolgozás alatt vannak.

d) Átalakítjuk a tömegközlekedést

I. kizárólag alacsony padlós buszok közlekedését fogjuk megengedni

II. közbringa programot indítunk

III. Akadálymentesítjük a teljes várost a mozgássérült embertársaink, a babakocsis családok és a biciklisek közlekedésének biztonságossá és könnyebbé tételének érdekében

e) Civil szervezetek

I. a politikai alapú pénzosztás helyett a tényleges civil aktivitás alapján támogatjuk a szombathelyi civil szervezeteket

II. Kiemelt figyelmet és támogatást szentelünk az állatvédelem és a környezetvédelem területén tevékenykedő szervezeteknek

III. A sérült embertársainkon segítő és ellátásukban közreműködő valamennyi szervezetet kiemelünk


Időközben megérkezett az ügyben a Fidesz közleménye:

A szombathelyi Fidesz az ellenzéki jelöltekről

„A bukott baloldal szombathelyi törpepártjai"-ról beszél a kormánypárt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szombathelyi baloldali ellenzék ma bemutatta képviselőjelöltjeit és polgármester-jelöltjét. Az esemény után nem sokkal a helyi Fidesz az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünnek: Különös frigy köttetett ma Szombathely házasságkötő termében. A bukott baloldal szombathelyi törpepártjai odáig jutottak, hogy külön-külön képtelenek lennének 14 képviselőt kiállítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra