Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Húszból 13 hely a Fideszé - Összefoglaljuk a vasi eredményeket

Vasárnap este 23 óra körül váltak véglegessé az önkormányzati választás eredményei. Összefoglaljuk a megyei eredményeket.

Kezdjük a szombathelyi eredményekkel. A várakozásokkal ellentétben nem volt szoros küzdelem a polgármesteri székért. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) végig magabiztosan vezetve győzte le Ipkovich Györgyöt (MSZP-SZTKE). Puskás 51,5, Ipkovich 39,15 százalékot szerzett. A harmadik helyre került Balassa Péter (Jobbik) (6,5), a negyedikre Gyimesi József (2,84).

Húszból 13 hely a Fideszé

A 14 egyéni választókerületből 12-ben a Fidesz jelöltje nyert, kettőben az MSZP-é. Íme, a névsor:

1. vk. Marton Zsolt Fidesz-KDNP (43,42)
2. vk. Molnár Miklós Fidesz-KDNP (42,75)
3. vk. Rettegi Attila Fidesz-KDNP (46,95)
4. vk. Horváth Csaba Fidesz-KDNP (44,83)
5. vk, Czeglédy Csaba MSZP-SZTKE (47,67)
6. vk. Szakály Gábor Fidesz-KDNP (49,73)
7. vk. Szakács Dávid Fidesz-KDNP (38,23)
8. vk. Takátsné Tenki Fidesz-KDNP Mária (50,1)
9. vk.Lendvai Ferenc Fidesz-KDNP (47,93)
10. vk. Prugberger Emil Fidesz-KDNP (53,68)
11. vk. Lazáry Viktor Fidesz-KDNP (52,81)
12. vk. Ágh Péter Fidesz-KDNP (50,64)
13. vk. Gyebrovszki János MSZP-SZTKE (44,09)
14. vk. Sági József Fidesz-KDNP (48,13)

Kompenzációs listáról három MSZP-SZTKE jelölt, Ipkovich György, Horváth Attila és Németh Kálmán jutott be. A Jobbik és az LMP egy-egy mandátumhoz jutott, így képviselő lett Balassa Péter és Horváth Zoltán (LMP). Az ESZE kimaradt a testületből.

Dr. Puskás Tivadar Szombathely új polgármestere
Mészáros Zsolt

Erős többség a megyei közgyűlésben

A Vas megyei közgyűlési választás sem hozott meglepetést. A Fidesz-KDNP 11, az MSZP kettő, a Jobbik és a Szolidaritás egy-egy képviselői helyet kapott. A megyei közgyűlés névsora:

Básthy Béla, Kerekes Ferenc, Kovács Endre, Kovács Ferenc, Majtényi László, Marton Ferenc, Nagy Gábor, Pajor András, Sőre Zoltán, Szakács Marcell, Tausz István Béla, mindannyian a Fidesz-KDNP képviselői. Az MSZP-t Fehér László István és Szabó Lajos, a Jobbikot Rába Kálmán, a Szolidaritást Patyi Elemér képviseli majd.

Függetlenek győzelme

Nézzük a megye nagyobb városait. Sárváron Kondora István (Fidesz-KDNP) a polgármester, a testületben nyolc Fidesz-KDNP-s és egy-egy Jobbikos, MSZP-s és a Híd a Jövőnkért Egyesület színeiben indult képviselő van.

Kőszegen az előző polgármester, Huber László (Fidesz-KDNP) nyert, pártja hét képviselőt ad. Kettőt ad a Civil Mozgalom, egyet-egyet az MSZP és a Jobbik.

Répcelakon Németh Kálmán független jelölt lett a polgármester, a testület összetételéről nincs információnk.

Celldömölkön a jelenlegi polgármester, Fehér László nyert, ő most függetlenként indult, korábban MSZP-s volt. A képviselő-testület összetétele: nyolc képviselő a Cselekvő Összefogás Celldömölkért Egyesület színeiben és három Fidesz-KDNP-s.

Bük sem lett fideszes bázis, polgármesterré a független Németh Sándort választották, a testületbe pedig egy fideszest és öt függetlent küldtek a szavazók.

Szentgotthárd szakított hagyományaival

Vasváron a korábbi alpolgármester, Kovács Tilda Matild (Fidesz-KDNP) lett a városvezető, az utóbbi négy hónapban már ellátta a feladatot, mivel V. Németh Zsolt korábbi polgármestert államtitkárnak nevezték ki. A testületben négy Fidesz-KDNP-s és két független van.

Körmenden ismét Bebes István (Fidesz-KDNP) nyert, a testületet nyolc fideszes és egy-egy MSZP-s, jobbikos és a Rába-parti Fórum által indított képviselő van.

Szentgotthárdon sem voltak sikeresek a kormánypártok. A nyolc éve a várost vezető, most a Fidesz-KDNP színeiben induló Viniczay Tibort a független Huszár Gábor győzte le. Egyetlen fideszes jelölt került a testületbe és hét független.

A választási részvétel egyébként elmaradt mind a 2006-os, mind a 2002-es adatoktól. Országosan a választópolgárok 46,51 százaléka voksolt. Vas megye ennél jobban teljesített, 51,46 százalékot ért el. Szombathelyen pedig kevesebben, 44,33 százaléknyian voksoltak.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Választási blog 2010 - Puskás Tivadar az új polgármester

Választási blogunkban riportokkal, interjúkkal, adatokkal, galériákkal, videóval követtük az eseményeket percről-percre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2010

Tovább az oldalra