Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Orbán a LuKban préselt - Hende pápát intett a reptérnek

Az üzemcsarnok-avatóra kivezényelt szalagmunkások új ünnepi sárga pólót is kaptak, fehéret az irodisták. Orbán préselt először, aztán villámebédelt.

Fél tizenkettőkor, az üzemcsarnok-avató hivatalos időpontjában a hatalmas hangár szélén felállított színpad és előtte a székek még üresen tátongtak. Mint később kiderült, nagyon is korán érkeztünk, vagy egy órát ácsoroghattunk még a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. szívében, egy vadonatúj 630 tonnás Kaiser sajtolóautomata árnyékában.

Időközben mellénk vezényeltek vagy száz egyenpólós munkást (mi kabátban majd megfagytunk), állítólag az ünnepre sárga pólót kaptak a szalagosok, fehéret az irodisták. Nagy volt az összhang. ( Újságírók seregén túl Ipkovich Györggyel és Nemény András szocialista országgyűlési képviselőkkel futottunk össze, megyei fideszes vezetőket nem láttunk – talán nem véletlen. )

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Orbánra várva
Garai Antal Atom

Fanfárok hangjai (jó nem túlozok, a szombathelyi fúvósok) jelezték, végre lesz valami: először a helyi Fidesz emberei léptek be az üzemcsarnokba, majd Orbán Viktor is megérkezett, mellette a közel két méteres gyárigazgató lépdelt. Az L-alakba felsorakoztatott munkásruhás szombathelyi fiatalok pedig ( egy óra ácsorgás után ) lekezezhettek Magyarország miniszterelnökével.

Hende: Pápá a reptérnek

A beszédek sorát Puskás Tivadar szombathelyi polgármester kezdte, aki többek között megemlítette, mennyire örül annak, hogy minden tizedik autókuplungot a világban Szombathelyen gyártják, és hogy a mostani a beruházással az eddig 46 fejlesztéssel foglalkozó szakember létszáma is 150-re nő.

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Megérkezett Orbán
Garai Antal Atom

A sorban Hende Csaba honvédelmi miniszter következett, aki mondandóját egyik kedvelt szlogenjével nyitotta, miszerint „Ha munka van, minden van, ha munka nincs, semmi sincs.” Aztán bejelentette, hogy épp ezért a kormány gőzerővel támogatja a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ célkitűzéseit, amely idővel a harmadik járműipari-gépipari-mechatronikai központja lehet Magyarországnak. Ez a központ (Szentgotthárd, Szombathely és Zalaegerszeg körzetében) aztán potenciálisan 25 000 munkahelyet teremthet és 1 milliárd euró befektetést jelenthet a térségben. Megtudtuk még, hogy ennek az iparfejlesztési programnak a stratégiai tervezésében 5 munkacsoportban közel 70 szakértő közvetlenül és további 100 munkatárs közvetetten vesz részt.

Hende kiemelte, hogy a kormánnyal együtt a legfontosabb infrastrukturális beruházásnak a térségben zajló közúti- és vasúti fejlesztések (kitért a M86-os út fejlesztésének fontosságára), valamint a dunai belvízi hajózási összeköttetés megteremtését tartja. Majd bejelentette azt, amit ma délelőtt az épülő M86-os főút mentén tartott sajtótájékoztatóján Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere 2012. October 26. 11:37 , Hegyfalun már elmondott, miszerint Vát-Porpác helyett a kormány Pápán tervez repteret. A kormány szerdai ülésén ugyanis döntött, és a NATO-val már egyeztetett is arról, hogy a pápai repülőteret egy vegyes használatú, civil és katonai teherszállító gépek fogadására is alkalmas intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik.

Hende Csaba a LuK üzemcsarnokában
Hende bejelent
Garai Antal Atom

A honvédelmi miniszter – üzenve a szombathelyieknek – azért megemlítette, hogy a Vát-Porpác térségébe tervezett repülőtérnek az állam részéről semmilyen akadálya nem lett volna, csak a befektetők szándékai nem voltak komolyak.

Sok éven át jelentős illúziókat tápláltak amolyan senki által soha nem látott befektetők iránt, akiről annyit tudunk, hogy 2009-óta a fülük botját nem mozgatták, és egyetlen egyszer nem keresték meg a magyar hatóságokat semmilyen ügyben…

Tehát lesz „Nyugat-Pannóniának” egy teherszállító repülőtere, de nem Váton, hanem Pápán. Eztán Hende még beszélt arról, hogy a kormány támogatja azon elképzelést, hogy a Haladás stadiont (az ingatlant) a város átvegye a MÁV-tól, ellenérték nélkül, és ígéretet tett arra is, hogy a kormány segít abban, hogy a stadion „fejlesztéseken menjen keresztül”. Végezetül még azt is felolvasta, kik azok (szám szerint 9 helyi kis- és középvállalkozó), akik az államtól 522 millió vissza nem térítendő fejlesztési támogatást nyertek el.

LuK-történelem: így lesz 196-ból 2500 munkahely

Jürgen M. Geisinger, a cégcsoport igazgatóságának elnöke felelevenítette, hogy Szombathelyen a kuplunggyárat 1996 Így kezdődött az LUK szombathelyi története 2012. October 25. 11:13 májusában alapították, a termelés 1997 novemberében kezdődött meg. Akkor 196-an dolgoztak itt, a mostani beruházás végeztével, 2014-ben már 2500 főt fognak foglalkoztatni. (Jelenleg 1800 fős a létszám.) A Schaeffler cégcsoportnak – tudtuk meg – a világ ötven országában, Magyarországon Szombathely mellett Debrecenben és Budapesten működik gyáregysége, és csak hazánkban 10 ezer főt foglalkoztatnak.

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Közel húszezer négyzetméter, 3, 3 milliárdos beruházásból
Garai Antal Atom

A német cégvezető utalt rá, nem csak a tőke, hanem a szaktudás idetelepítése is céljuk, ezért a gyárban saját képzést is indítottak a szakmunkásoknak. (A mostani beruházásnak egyébként összköltsége 3, 7 milliárd forint volt, ebből 1 milliárd forintot a magyar állam és az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében támogatott.)

Közben azon gondolkodtam, a beszédek közötti zenés betét vajon mi. Kodály Zoltán Háry Jánosára tippelnék, de lehet, tévedek…

Orbán: „Győztesek azok lesznek, akik mozgásban tartják a világot”

Orbán Viktor beszédének elején örvendetesnek nevezte, hogy nem telik el hónap Magyarországon új autóipari beruházás nélkül. Mindez egy „olyan európai környezetben, amikor gyárakat zárnak be, munkásokat bocsátanak el.” Hosszasan üdvözölte a Schaeffler cégcsoport stratégiáját, hogy az európai gazdasági válság dacára ők nem gyárbezárásban, elbocsátásban, hanem előre menve új gyártócsarnok építésében és bővítésben gondolkodnak. Mert a titkuk:

a válságot csak a jövő emberei győzhetik le, akik nem félnek a jövőtől, akik mindent elkövetnek, hogy mozgásban tartsák a világot … azok, akik nem várnak arra, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, hanem cselekszenek, kezdeményeznek, befektetnek, reggel korán felkelnek és mennek előre…

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Orbán Viktor a LuK-ban
Garai Antal Atom

A magyar kormány - utalt rá Orbán - azokra a külföldi befektetőkre szövetségeseiként tekint, akik a válság dacára is fantáziát láttak Magyarországban, és nem csak a gyors haszonszerzés miatt, spekulációs céllal jönnek hazánkba. Akik partnernek tekintik a magyarokat – ilyen a Schaeffler cégcsoport.

Európának pedig ezt üzenete Orbán:

„Brüsszelben ma azon gondolkodnak, a fékre lépjenek vagy a gázpedálra, ahelyett, hogy a kuplungot használnák, amely lehetővé teszi a tengelyek közötti nyomaték áttételét

Használják a kuplungot, és azt a stratégiát, amelyet a Schaeffler cégcsoport mellett a magyar kormány is magáénak vall. Végezetül még megemlítette, a válságból való kilábalás egyik kulcsa Németország és Közép- Európa együttműködése lehet. Viszont tudomásul kell venni Európában – figyelmeztetett a miniszterelnök -, hogy leáldozott annak a világnak, „hogy egyre kevesebb munkával egyre többet lehet keresni…” Orbán szerint látható jelei vannak annak, hogy a világ kezd észhez térni, és újra a valódi értékek felé fordul: győztesek és nyertesek azok lesznek, akik mozgásban tartják a világot.

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Az első kuplunggal
Garai Antal Atom

Préselés villámebéddel

A magyar miniszterelnök eztán a Schaeffler cégcsoport vezérkarával elindította az új présgépet és sétált egyet a gyárban. Váltott pár szót a sárga pólóba bújtatott szalagmunkásokkal, majd állófogadáson, a sajtóval és helyi politikusokkal villám-ebédelt. ( Innen üzenem a szervezőknek: a spenótos lazacos palacsinta isteni volt, kérnénk a receptjét… )


A szombathelyi Fidesz üdvözli a kormány döntéseit

Sajtóközlemény

A Fidesz-KDNP szombathelyi önkormányzati frakciója üdvözli a mai miniszterelnöki látogatás kapcsán tett bejelentéseket:

A mai napon 700 új szombathelyi munkahely létesült milliárdos kormányzati segítséggel. Ezen felül 500 millió Ft-ot meghaladó munkahelyteremtő támogatást kapott több szombathelyi kis-, és középvállalkozás. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ keretében a közeljövőben több mint huszonötezer új munkahely létesülhet a régióban, és 1 milliárd eurós tőkebefektetés várható.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata ingyenes tulajdonba kapja a Rohonci úti Haladás-stadionnak is helyet biztosító MÁV-ingatlanokat. Emlékezetes, hogy az előző kormányzati ciklusban mintegy 700 millió forintért kívánta a MÁV, illetve az MSZP vezette kormányzat eladni az ingatlanegységet, amelyhez most térítésmentesen juthatnak hozzá a szombathelyiek.

Ugyancsak a szombathelyi önkormányzat tulajdonába kerül ingyenes átadással a Vas megyei polgárok temetkezését is ellátó, korábbi megyei tulajdonú cég. Ez óriási lépés a megyei temetkezési szolgáltatás egységének megőrzése érdekében, és jelentős vagyoni többletet jelent Szombathely városának.

A hosszú ideig kiemelt kormányzati projektként kezelt vát-porpáci reptér engedélyezése – holott erre a lehetőség fennállt – nem indult el a mai napig. A soha, senki által nem látott kínai, és az állítólagos magyar befektetők 2009 óta egyetlen lépést sem tettek a projekt engedélyeinek megszerzése érdekében. Bár szocialista politikusok egyéni érdekeket sem mellőző motivációkkal házaltak az ügyben, sajnos a valóság a köddé vált többi MSZP-s ígérethez hasonlatos. A térségben zajló jelentős iparfejlesztések ugyanakkor indokolttá teszik egy cargo reptér létrehozását, amely ideálisnak mutatkozik a szombathelyi gazdasági szereplők igényeinek kielégítésére. Nem kergethetünk tovább illúziókat, és vágyálmokat!

A mai, honvédelmi miniszteri bejelentést már több szombathelyi cég vezetője is üdvözölte. A pápai katonai reptér fejlesztése és intermodális logisztikai központtá alakítása a Nyugat-Dunántúl egésze számára jelentős gazdasági előnyöket hoz.

Felszólítjuk az MSZP-s képviselőket, hogy a mögöttük álló gazdasági érdekcsoport kiszolgálása helyett Szombathely városát képviseljék!

Szombathely, 2012. október 26.

A Fidesz-KDNP szombathelyi frakciója

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Illés Béla a legnagyobb király – kurjantotta el magát Orbán Viktor

Az Illés Akadémián tett látogatásakor az egyik ifjú focista megjegyezte: a miniszterelnök pont olyan magas, mint a Rácz Barni az U16-ból. Még az újraélesztést is megszakították.

Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a terv beleillik a térségi gazdaságfejlesztési programba. Az MSZP szerint jobb, ha Hende Pápán indul a következő választásokon.

Így kezdődött az LUK szombathelyi története

Orbán Viktor avatja fel pénteken az LUK Savaria új gyártócsarnokát, a jelenlegi városvezetéssel közösen. Utánanéztünk, kik bábáskodtak a cég megszületésénél.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra