Orbán a LuKban préselt - Hende pápát intett a reptérnek

Az üzemcsarnok-avatóra kivezényelt szalagmunkások új ünnepi sárga pólót is kaptak, fehéret az irodisták. Orbán préselt először, aztán villámebédelt.

Fél tizenkettőkor, az üzemcsarnok-avató hivatalos időpontjában a hatalmas hangár szélén felállított színpad és előtte a székek még üresen tátongtak. Mint később kiderült, nagyon is korán érkeztünk, vagy egy órát ácsoroghattunk még a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. szívében, egy vadonatúj 630 tonnás Kaiser sajtolóautomata árnyékában.

Időközben mellénk vezényeltek vagy száz egyenpólós munkást (mi kabátban majd megfagytunk), állítólag az ünnepre sárga pólót kaptak a szalagosok, fehéret az irodisták. Nagy volt az összhang. ( Újságírók seregén túl Ipkovich Györggyel és Nemény András szocialista országgyűlési képviselőkkel futottunk össze, megyei fideszes vezetőket nem láttunk – talán nem véletlen.)

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Orbánra várva
Garai Antal Atom

Fanfárok hangjai (jó nem túlozok, a szombathelyi fúvósok) jelezték, végre lesz valami: először a helyi Fidesz emberei léptek be az üzemcsarnokba, majd Orbán Viktor is megérkezett, mellette a közel két méteres gyárigazgató lépdelt. Az L-alakba felsorakoztatott munkásruhás szombathelyi fiatalok pedig ( egy óra ácsorgás után) lekezezhettek Magyarország miniszterelnökével.

Hende: Pápá a reptérnek

A beszédek sorát Puskás Tivadar szombathelyi polgármester kezdte, aki többek között megemlítette, mennyire örül annak, hogy minden tizedik autókuplungot a világban Szombathelyen gyártják, és hogy a mostani a beruházással az eddig 46 fejlesztéssel foglalkozó szakember létszáma is 150-re nő.

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Megérkezett Orbán
Garai Antal Atom

A sorban Hende Csaba honvédelmi miniszter következett, aki mondandóját egyik kedvelt szlogenjével nyitotta, miszerint „Ha munka van, minden van, ha munka nincs, semmi sincs.” Aztán bejelentette, hogy épp ezért a kormány gőzerővel támogatja a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ célkitűzéseit, amely idővel a harmadik járműipari-gépipari-mechatronikai központja lehet Magyarországnak. Ez a központ (Szentgotthárd, Szombathely és Zalaegerszeg körzetében) aztán potenciálisan 25 000 munkahelyet teremthet és 1 milliárd euró befektetést jelenthet a térségben. Megtudtuk még, hogy ennek az iparfejlesztési programnak a stratégiai tervezésében 5 munkacsoportban közel 70 szakértő közvetlenül és további 100 munkatárs közvetetten vesz részt.

Hende kiemelte, hogy a kormánnyal együtt a legfontosabb infrastrukturális beruházásnak a térségben zajló közúti- és vasúti fejlesztések (kitért a M86-os út fejlesztésének fontosságára), valamint a dunai belvízi hajózási összeköttetés megteremtését tartja. Majd bejelentette azt, amit ma délelőtt az épülő M86-os főút mentén tartott sajtótájékoztatóján Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere 2012. October 26. 11:37 , Hegyfalun már elmondott, miszerint Vát-Porpác helyett a kormány Pápán tervez repteret. A kormány szerdai ülésén ugyanis döntött, és a NATO-val már egyeztetett is arról, hogy a pápai repülőteret egy vegyes használatú, civil és katonai teherszállító gépek fogadására is alkalmas intermodális logisztikai csomóponttá fejlesztik.

Hende Csaba a LuK üzemcsarnokában
Hende bejelent
Garai Antal Atom

A honvédelmi miniszter – üzenve a szombathelyieknek – azért megemlítette, hogy a Vát-Porpác térségébe tervezett repülőtérnek az állam részéről semmilyen akadálya nem lett volna, csak a befektetők szándékai nem voltak komolyak.

Sok éven át jelentős illúziókat tápláltak amolyan senki által soha nem látott befektetők iránt, akiről annyit tudunk, hogy 2009-óta a fülük botját nem mozgatták, és egyetlen egyszer nem keresték meg a magyar hatóságokat semmilyen ügyben…

Tehát lesz „Nyugat-Pannóniának” egy teherszállító repülőtere, de nem Váton, hanem Pápán. Eztán Hende még beszélt arról, hogy a kormány támogatja azon elképzelést, hogy a Haladás stadiont (az ingatlant) a város átvegye a MÁV-tól, ellenérték nélkül, és ígéretet tett arra is, hogy a kormány segít abban, hogy a stadion „fejlesztéseken menjen keresztül”. Végezetül még azt is felolvasta, kik azok (szám szerint 9 helyi kis- és középvállalkozó), akik az államtól 522 millió vissza nem térítendő fejlesztési támogatást nyertek el.

LuK-történelem: így lesz 196-ból 2500 munkahely

Jürgen M. Geisinger, a cégcsoport igazgatóságának elnöke felelevenítette, hogy Szombathelyen a kuplunggyárat 1996 Így kezdődött az LUK szombathelyi története 2012. October 25. 11:13 májusában alapították, a termelés 1997 novemberében kezdődött meg. Akkor 196-an dolgoztak itt, a mostani beruházás végeztével, 2014-ben már 2500 főt fognak foglalkoztatni. (Jelenleg 1800 fős a létszám.) A Schaeffler cégcsoportnak – tudtuk meg – a világ ötven országában, Magyarországon Szombathely mellett Debrecenben és Budapesten működik gyáregysége, és csak hazánkban 10 ezer főt foglalkoztatnak.

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Közel húszezer négyzetméter, 3, 3 milliárdos beruházásból
Garai Antal Atom

A német cégvezető utalt rá, nem csak a tőke, hanem a szaktudás idetelepítése is céljuk, ezért a gyárban saját képzést is indítottak a szakmunkásoknak. (A mostani beruházásnak egyébként összköltsége 3, 7 milliárd forint volt, ebből 1 milliárd forintot a magyar állam és az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében támogatott.)

Közben azon gondolkodtam, a beszédek közötti zenés betét vajon mi. Kodály Zoltán Háry Jánosára tippelnék, de lehet, tévedek…

Orbán: „Győztesek azok lesznek, akik mozgásban tartják a világot”

Orbán Viktor beszédének elején örvendetesnek nevezte, hogy nem telik el hónap Magyarországon új autóipari beruházás nélkül. Mindez egy „olyan európai környezetben, amikor gyárakat zárnak be, munkásokat bocsátanak el.” Hosszasan üdvözölte a Schaeffler cégcsoport stratégiáját, hogy az európai gazdasági válság dacára ők nem gyárbezárásban, elbocsátásban, hanem előre menve új gyártócsarnok építésében és bővítésben gondolkodnak. Mert a titkuk:

a válságot csak a jövő emberei győzhetik le, akik nem félnek a jövőtől, akik mindent elkövetnek, hogy mozgásban tartsák a világot … azok, akik nem várnak arra, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, hanem cselekszenek, kezdeményeznek, befektetnek, reggel korán felkelnek és mennek előre…

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Orbán Viktor a LuK-ban
Garai Antal Atom

A magyar kormány - utalt rá Orbán - azokra a külföldi befektetőkre szövetségeseiként tekint, akik a válság dacára is fantáziát láttak Magyarországban, és nem csak a gyors haszonszerzés miatt, spekulációs céllal jönnek hazánkba. Akik partnernek tekintik a magyarokat – ilyen a Schaeffler cégcsoport.

Európának pedig ezt üzenete Orbán:

„Brüsszelben ma azon gondolkodnak, a fékre lépjenek vagy a gázpedálra, ahelyett, hogy a kuplungot használnák, amely lehetővé teszi a tengelyek közötti nyomaték áttételét

Használják a kuplungot, és azt a stratégiát, amelyet a Schaeffler cégcsoport mellett a magyar kormány is magáénak vall. Végezetül még megemlítette, a válságból való kilábalás egyik kulcsa Németország és Közép- Európa együttműködése lehet. Viszont tudomásul kell venni Európában – figyelmeztetett a miniszterelnök -, hogy leáldozott annak a világnak, „hogy egyre kevesebb munkával egyre többet lehet keresni…” Orbán szerint látható jelei vannak annak, hogy a világ kezd észhez térni, és újra a valódi értékek felé fordul: győztesek és nyertesek azok lesznek, akik mozgásban tartják a világot.

Orbán Viktor a LuK üzemcsarnokában
Az első kuplunggal
Garai Antal Atom

Préselés villámebéddel

A magyar miniszterelnök eztán a Schaeffler cégcsoport vezérkarával elindította az új présgépet és sétált egyet a gyárban. Váltott pár szót a sárga pólóba bújtatott szalagmunkásokkal, majd állófogadáson, a sajtóval és helyi politikusokkal villám-ebédelt. ( Innen üzenem a szervezőknek: a spenótos lazacos palacsinta isteni volt, kérnénk a receptjét…)


A szombathelyi Fidesz üdvözli a kormány döntéseit

Sajtóközlemény

A Fidesz-KDNP szombathelyi önkormányzati frakciója üdvözli a mai miniszterelnöki látogatás kapcsán tett bejelentéseket:

A mai napon 700 új szombathelyi munkahely létesült milliárdos kormányzati segítséggel. Ezen felül 500 millió Ft-ot meghaladó munkahelyteremtő támogatást kapott több szombathelyi kis-, és középvállalkozás. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ keretében a közeljövőben több mint huszonötezer új munkahely létesülhet a régióban, és 1 milliárd eurós tőkebefektetés várható.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata ingyenes tulajdonba kapja a Rohonci úti Haladás-stadionnak is helyet biztosító MÁV-ingatlanokat. Emlékezetes, hogy az előző kormányzati ciklusban mintegy 700 millió forintért kívánta a MÁV, illetve az MSZP vezette kormányzat eladni az ingatlanegységet, amelyhez most térítésmentesen juthatnak hozzá a szombathelyiek.

Ugyancsak a szombathelyi önkormányzat tulajdonába kerül ingyenes átadással a Vas megyei polgárok temetkezését is ellátó, korábbi megyei tulajdonú cég. Ez óriási lépés a megyei temetkezési szolgáltatás egységének megőrzése érdekében, és jelentős vagyoni többletet jelent Szombathely városának.

A hosszú ideig kiemelt kormányzati projektként kezelt vát-porpáci reptér engedélyezése – holott erre a lehetőség fennállt – nem indult el a mai napig. A soha, senki által nem látott kínai, és az állítólagos magyar befektetők 2009 óta egyetlen lépést sem tettek a projekt engedélyeinek megszerzése érdekében. Bár szocialista politikusok egyéni érdekeket sem mellőző motivációkkal házaltak az ügyben, sajnos a valóság a köddé vált többi MSZP-s ígérethez hasonlatos. A térségben zajló jelentős iparfejlesztések ugyanakkor indokolttá teszik egy cargo reptér létrehozását, amely ideálisnak mutatkozik a szombathelyi gazdasági szereplők igényeinek kielégítésére. Nem kergethetünk tovább illúziókat, és vágyálmokat!

A mai, honvédelmi miniszteri bejelentést már több szombathelyi cég vezetője is üdvözölte. A pápai katonai reptér fejlesztése és intermodális logisztikai központtá alakítása a Nyugat-Dunántúl egésze számára jelentős gazdasági előnyöket hoz.

Felszólítjuk az MSZP-s képviselőket, hogy a mögöttük álló gazdasági érdekcsoport kiszolgálása helyett Szombathely városát képviseljék!

Szombathely, 2012. október 26.

A Fidesz-KDNP szombathelyi frakciója

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Illés Béla a legnagyobb király – kurjantotta el magát Orbán Viktor

Az Illés Akadémián tett látogatásakor az egyik ifjú focista megjegyezte: a miniszterelnök pont olyan magas, mint a Rácz Barni az U16-ból. Még az újraélesztést is megszakították.

Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a terv beleillik a térségi gazdaságfejlesztési programba. Az MSZP szerint jobb, ha Hende Pápán indul a következő választásokon.

Így kezdődött az LUK szombathelyi története

Orbán Viktor avatja fel pénteken az LUK Savaria új gyártócsarnokát, a jelenlegi városvezetéssel közösen. Utánanéztünk, kik bábáskodtak a cég megszületésénél.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet