Orbán Viktor: "nem koldulni jöttem Jákra"

„Európa agresszív, szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett”. Orbán Jákon járt, mi pedig meghallgattuk, mit mondott a búza- és templomáldásos szentmise után.

Szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt (akkor április 27-én) Orbán Viktor Jákon 2003. April 28. 01:23 már megfordult Orbán Viktor Jákon, akkor az ellenzék vezéreként látogatott el a falu Szent György napi búcsújára, amit a polgári körösök első Vas megyei találkozóval fejeltek meg. A májusfaállítós gazdakörös búcsúból hagyomány lett, immár második éve kultúrprogramot is szerveznek köré. (Azóta kikopott a másik, a bolt-kocsma-kultúrház háromszögben a búcsúi parádé: nyoma sincs a falu közepén a sátras fröccsöntött gagyi-kavalkádnak.) Orbán Viktor – tíz év elteltével – újfent a polgári körösök díszvendége, ezúttal a templomfelújítás első ütemének zárása alkalmából, a templom megáldására és a búza megszentelésére érkezett.

Orbán tíz éve, Jákon

A szentmisén - április 28., vasárnap 9. 45 perc

Az én kis falumban a vasárnap délelőtthöz képest szokatlanul nagy volt a forgalom. Míg baktattam a főúton, a járda nélküli oldalon (legalább tíz éve beígérték) luxusautók sora húzott el mellettem. Egy furgonos, kistraktorral a hátán is köztük pöfékel, garantáltan nem szentmisére igyekezett. Amúgy sem Szombathelyen, sem Jákon nem verték nagydobra Orbán áprilisi eljövetelét, ovis szülőktől hallottam először, hogy a vegyes-csoportosok hetek óta gyakorolnak az ünnepi műsorra. És azt is beszélték, hogy Orbán látogatása miatt kellett kivágni pár tuját. (Utólagos megjegyzés: az az info - amit a hallgatóság soraiban a gyűlésen beszéltek - miszerint a falat is kivették volna a színpad mögött - hazugságnak bizonyult, csak a kaput nyitották ki - hogy szép legyen a kilátás.) (A média hivatalosan csak pénteken kapott tájékoztatást Orbán látogatásáról.)

A templomi padsorokban már háromnegyed tíz táján is mindenhol szorongtak, az oldalsó hajókban lett volna hely, onnan viszont csak a románkori oszlopokban gyönyörködhetnénk, így inkább középtájban, állva vártuk a szentmise kezdetét.

Orbán Viktor Jákon
Érkezés
Bonyhádi Zoltán

A helyi énekkar bearanyozta a reggelt – a nap fénypontja, ahogy megszólalt az orgona, és a Szent Cecília kórus kristálytiszta hanggal csatlakozott. A főbejáraton ministránsok vonultak be, elöl Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő mosolygott, aztán V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár tűnt fel. Majd mögöttük vonult a helyi Fidesz vezérkar, feltűnt Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, szép sorban érkezett Lazáry, Molnár Miklós. (Nekem meg mosolyognom kellett: több mint tíz éve a Bánk bán című operafilmben statisztáltam, aminek egyes részeit itt, a jáki templomban forgatták Káel Csaba rendezésében. Akkor - ugrott be most - apáca-jelmezben, Melinda temetésén szinte ugyanitt álltam, és ugyanezt láttam: szólt az orgona, elől vonult a király, mögötte a nagyurak – hányszor, de hányszor lepróbáltuk. Minden ugyanaz, csak a jelmez más.)

A szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta – meg kell hagyni, nagymamám szavaival élve szépen beszélt, semmi politika, annál több szeretet. Az énekkar továbbra is mennyeien szólt, csöppet sem bántam, hogy ott álltam … miközben a Fidesz vezérkar az első sorokban térdepelt.

Közben kint a templom előtti térségben állt a színpad, üresen, és még hosszú percekig várták ott is, vagy ötvenen-százan, a tűző napon, egyre vörösebb fejjel, hogy történjen végre valami. De bent még áldoztak.

A templom, a hit is ugyanaz- ugye hátborzongató

Hende Csaba beszédében megjegyezte, amikor a kormányváltás idején szóba került ez a térség, két dolgot határoztak el, amit mindenképpen szeretnének majd véghezvinni. Egyrészt a 86-os út fejlesztését, másrészt a jáki templomfelújítást. Orbán akkor megígérte, hogy segít az elhúzódó templomfelújításban (évekig állt a munka, korhadtak az állványok, de nem kapott pénzt a templom) és lám, tartotta a szavát.

Hende elmesélte: a mögöttünk lévő 800 éves templom tornyaiban közel 800-900 egykori jáki csontjait őrzik, és amikor régészek, antropológusok ezeket megvizsgálták, derült ki, hogy az genetikailag megegyezik a ma élő jákiakéval. „A nép ugyanaz, ugyanazok az arcok ülnek a padokban, a templom, a hit is ugyanaz… Ugye hátborzongató!” – fogalmazott.

Orbán Viktor Jákon
A templom árnyékában Hende
Bonyhádi Zoltán

„El ne hibázzuk az X-et! – Ják V. Németh Zsolt körzete lesz

Hende bejelentette: a választókerületek átrendezése miatt a térség országgyűlési képviselőjelöltje jövőre várhatóan nem ő, hanem V. Németh Zsolt lesz. Jövőre – intett a honvédelmi miniszter – amikor behúzzuk az X-et, jussanak eszünkbe a rothadó penészes állványok, és az, hogy ez a templom nyolc éven át egyetlen fillér sem kapott felújításra. Szóval „El ne hibázzuk az X-et!” – figyelmeztetett.

Orbán Viktor Jákon
A prominensek
Bonyhádi Zoltán

Majd a beharangozott V. Németh Zsolt következett, aki megígérte, legalább olyan lelkesedéssel fog a jáki templomért lobbizni, mint Hende. Majd felidézte, hogy Szent György nap hagyományosan a „tavaszi gonoszjáró nap volt”, amikor a boszorkányok – „mérsékelt esztétikájú nők” – a határban lepedőkkel harmatcseppeket gyűjtöttek. Innen jutottunk el a vidékfejlesztés elmúlt három éves sikereihez, és a felsoroláshoz, amiből megtudhattuk, mennyivel jobb lett a vidéki gazdák helyzete, mint pár éve volt.

Európa Földhöz ragadt – Orbán Szent István útján

Orbán beszédében kiemelte, hogy Magyarország csak akkor tud megújulni, ha sikerül visszatalálnia önmagához, és sikerül visszahelyeznie az imádság és a munka hagyományát életfelfogása középpontjába. Ellenpontként felhozta Európát, ahol lassan már sem az imádságnak, sem a munkának nincs becsülete. Ahogy vizionálta: "Európa egy agresszív, szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett, ami logikusan vezet a saját keresztény hagyományainak feladásához. (...) A hajdan égbe törő Európa a földhöz ragadt".

Orbán Viktor Jákon
Bonyhádi Zoltán

Felidézte, hogy ennek szellemében az alaptörvénybe foglalták a magyar államiság keresztény gyökereit, és - mint fogalmazott - "magunkénak valljuk Szent István útját". „Nekünk magyaroknak ezen a saját úton érdemes továbbmennünk, a saját felismert igazságainkat érdemes alkalmaznunk… És nem szabad sem Brüsszeltől, sem a saját magunk árnyékától megijednünk.”

A tizedik perc után – miután Orbán saját bevallása szerint is elfogyott a hivatalos beszéd – saját hangján, papír nélkül folytatta: nem a kormány tartja meg országot, hanem az ország nemzeti érzelmű emberei tartják meg a kormányt. Ahogy fogalmazott, megérintette Veres püspök beszéde, amit a szeretetről mondott, azóta is azon töprengett. Hogy a szeretet nem érzelem, hanem akarat kérdése, ami egyben döntés kérdése is. Ahogy mondta, nem koldulni jött Jákra, de a kormánynak szüksége van a közösség szeretetére is ahhoz, hogy működni tudjon. Vannak hibák, ismerte el, „de a polgári körösök azok, akik a dolgoknak nem csak a fonákját látják, de a színét is. És ha a mi polgári körös barátaink és a nemzeti érzelmű magyarok nem állnak ott naponta újra és újra a biztatásukkal (...), akkor még a kétharmad ereje is el tud fogyni".

Orbán Viktor Jákon
Bonyhádi Zoltán

Folytatásban pálinkaverseny

A jáki gazdabúcsú a vasárnapi rántott hús elfogyasztása után is tovább folytatódik, a Közösségi ház udvarában. Helyi termékek bemutatójával és vásárával, játékos gyermek programok sorával a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ördögkövek és szerelmi varázslás - A jáki templom titkai

Tudták, hogy a jáki templomot eredetileg nagyobbra tervezték? És azt, miért került oldalra a 12-ből két apostol?

Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot

A híres főbejáratra már nem jut pénz. De hol tart a felújítás? Körbejártuk, lefotóztuk.

Orbán Viktor Jákon

A Vas Megyei Polgári Körök vasárnap a jáki búcsún tartották első találkozójukat, amelynek díszvendége Orbán Viktor volt...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet