Orbán Viktor: "nem koldulni jöttem Jákra"

„Európa agresszív, szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett”. Orbán Jákon járt, mi pedig meghallgattuk, mit mondott a búza- és templomáldásos szentmise után.

Szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt (akkor április 27-én) Orbán Viktor Jákon 2003. April 28. 01:23 már megfordult Orbán Viktor Jákon, akkor az ellenzék vezéreként látogatott el a falu Szent György napi búcsújára, amit a polgári körösök első Vas megyei találkozóval fejeltek meg. A májusfaállítós gazdakörös búcsúból hagyomány lett, immár második éve kultúrprogramot is szerveznek köré. (Azóta kikopott a másik, a bolt-kocsma-kultúrház háromszögben a búcsúi parádé: nyoma sincs a falu közepén a sátras fröccsöntött gagyi-kavalkádnak.) Orbán Viktor – tíz év elteltével – újfent a polgári körösök díszvendége, ezúttal a templomfelújítás első ütemének zárása alkalmából, a templom megáldására és a búza megszentelésére érkezett.

Orbán tíz éve, Jákon

A szentmisén - április 28., vasárnap 9. 45 perc

Az én kis falumban a vasárnap délelőtthöz képest szokatlanul nagy volt a forgalom. Míg baktattam a főúton, a járda nélküli oldalon (legalább tíz éve beígérték) luxusautók sora húzott el mellettem. Egy furgonos, kistraktorral a hátán is köztük pöfékel, garantáltan nem szentmisére igyekezett. Amúgy sem Szombathelyen, sem Jákon nem verték nagydobra Orbán áprilisi eljövetelét, ovis szülőktől hallottam először, hogy a vegyes-csoportosok hetek óta gyakorolnak az ünnepi műsorra. És azt is beszélték, hogy Orbán látogatása miatt kellett kivágni pár tuját. (Utólagos megjegyzés: az az info - amit a hallgatóság soraiban a gyűlésen beszéltek - miszerint a falat is kivették volna a színpad mögött - hazugságnak bizonyult, csak a kaput nyitották ki - hogy szép legyen a kilátás.) (A média hivatalosan csak pénteken kapott tájékoztatást Orbán látogatásáról.)

A templomi padsorokban már háromnegyed tíz táján is mindenhol szorongtak, az oldalsó hajókban lett volna hely, onnan viszont csak a románkori oszlopokban gyönyörködhetnénk, így inkább középtájban, állva vártuk a szentmise kezdetét.

Orbán Viktor Jákon
Érkezés
Bonyhádi Zoltán

A helyi énekkar bearanyozta a reggelt – a nap fénypontja, ahogy megszólalt az orgona, és a Szent Cecília kórus kristálytiszta hanggal csatlakozott. A főbejáraton ministránsok vonultak be, elöl Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő mosolygott, aztán V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár tűnt fel. Majd mögöttük vonult a helyi Fidesz vezérkar, feltűnt Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, szép sorban érkezett Lazáry, Molnár Miklós. (Nekem meg mosolyognom kellett: több mint tíz éve a Bánk bán című operafilmben statisztáltam, aminek egyes részeit itt, a jáki templomban forgatták Káel Csaba rendezésében. Akkor - ugrott be most - apáca-jelmezben, Melinda temetésén szinte ugyanitt álltam, és ugyanezt láttam: szólt az orgona, elől vonult a király, mögötte a nagyurak – hányszor, de hányszor lepróbáltuk. Minden ugyanaz, csak a jelmez más.)

A szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta – meg kell hagyni, nagymamám szavaival élve szépen beszélt, semmi politika, annál több szeretet. Az énekkar továbbra is mennyeien szólt, csöppet sem bántam, hogy ott álltam … miközben a Fidesz vezérkar az első sorokban térdepelt.

Közben kint a templom előtti térségben állt a színpad, üresen, és még hosszú percekig várták ott is, vagy ötvenen-százan, a tűző napon, egyre vörösebb fejjel, hogy történjen végre valami. De bent még áldoztak.

A templom, a hit is ugyanaz- ugye hátborzongató

Hende Csaba beszédében megjegyezte, amikor a kormányváltás idején szóba került ez a térség, két dolgot határoztak el, amit mindenképpen szeretnének majd véghezvinni. Egyrészt a 86-os út fejlesztését, másrészt a jáki templomfelújítást. Orbán akkor megígérte, hogy segít az elhúzódó templomfelújításban (évekig állt a munka, korhadtak az állványok, de nem kapott pénzt a templom) és lám, tartotta a szavát.

Hende elmesélte: a mögöttünk lévő 800 éves templom tornyaiban közel 800-900 egykori jáki csontjait őrzik, és amikor régészek, antropológusok ezeket megvizsgálták, derült ki, hogy az genetikailag megegyezik a ma élő jákiakéval. „A nép ugyanaz, ugyanazok az arcok ülnek a padokban, a templom, a hit is ugyanaz… Ugye hátborzongató!” – fogalmazott.

Orbán Viktor Jákon
A templom árnyékában Hende
Bonyhádi Zoltán

„El ne hibázzuk az X-et! – Ják V. Németh Zsolt körzete lesz

Hende bejelentette: a választókerületek átrendezése miatt a térség országgyűlési képviselőjelöltje jövőre várhatóan nem ő, hanem V. Németh Zsolt lesz. Jövőre – intett a honvédelmi miniszter – amikor behúzzuk az X-et, jussanak eszünkbe a rothadó penészes állványok, és az, hogy ez a templom nyolc éven át egyetlen fillér sem kapott felújításra. Szóval „El ne hibázzuk az X-et!” – figyelmeztetett.

Orbán Viktor Jákon
A prominensek
Bonyhádi Zoltán

Majd a beharangozott V. Németh Zsolt következett, aki megígérte, legalább olyan lelkesedéssel fog a jáki templomért lobbizni, mint Hende. Majd felidézte, hogy Szent György nap hagyományosan a „tavaszi gonoszjáró nap volt”, amikor a boszorkányok – „mérsékelt esztétikájú nők” – a határban lepedőkkel harmatcseppeket gyűjtöttek. Innen jutottunk el a vidékfejlesztés elmúlt három éves sikereihez, és a felsoroláshoz, amiből megtudhattuk, mennyivel jobb lett a vidéki gazdák helyzete, mint pár éve volt.

Európa Földhöz ragadt – Orbán Szent István útján

Orbán beszédében kiemelte, hogy Magyarország csak akkor tud megújulni, ha sikerül visszatalálnia önmagához, és sikerül visszahelyeznie az imádság és a munka hagyományát életfelfogása középpontjába. Ellenpontként felhozta Európát, ahol lassan már sem az imádságnak, sem a munkának nincs becsülete. Ahogy vizionálta: "Európa egy agresszív, szekuláris, internacionalista és családellenes látomás csapdájába esett, ami logikusan vezet a saját keresztény hagyományainak feladásához. (...) A hajdan égbe törő Európa a földhöz ragadt".

Orbán Viktor Jákon
Bonyhádi Zoltán

Felidézte, hogy ennek szellemében az alaptörvénybe foglalták a magyar államiság keresztény gyökereit, és - mint fogalmazott - "magunkénak valljuk Szent István útját". „Nekünk magyaroknak ezen a saját úton érdemes továbbmennünk, a saját felismert igazságainkat érdemes alkalmaznunk… És nem szabad sem Brüsszeltől, sem a saját magunk árnyékától megijednünk.”

A tizedik perc után – miután Orbán saját bevallása szerint is elfogyott a hivatalos beszéd – saját hangján, papír nélkül folytatta: nem a kormány tartja meg országot, hanem az ország nemzeti érzelmű emberei tartják meg a kormányt. Ahogy fogalmazott, megérintette Veres püspök beszéde, amit a szeretetről mondott, azóta is azon töprengett. Hogy a szeretet nem érzelem, hanem akarat kérdése, ami egyben döntés kérdése is. Ahogy mondta, nem koldulni jött Jákra, de a kormánynak szüksége van a közösség szeretetére is ahhoz, hogy működni tudjon. Vannak hibák, ismerte el, „de a polgári körösök azok, akik a dolgoknak nem csak a fonákját látják, de a színét is. És ha a mi polgári körös barátaink és a nemzeti érzelmű magyarok nem állnak ott naponta újra és újra a biztatásukkal (...), akkor még a kétharmad ereje is el tud fogyni".

Orbán Viktor Jákon
Bonyhádi Zoltán

Folytatásban pálinkaverseny

A jáki gazdabúcsú a vasárnapi rántott hús elfogyasztása után is tovább folytatódik, a Közösségi ház udvarában. Helyi termékek bemutatójával és vásárával, játékos gyermek programok sorával a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ördögkövek és szerelmi varázslás - A jáki templom titkai

Tudták, hogy a jáki templomot eredetileg nagyobbra tervezték? És azt, miért került oldalra a 12-ből két apostol?

Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot

A híres főbejáratra már nem jut pénz. De hol tart a felújítás? Körbejártuk, lefotóztuk.

Orbán Viktor Jákon

A Vas Megyei Polgári Körök vasárnap a jáki búcsún tartották első találkozójukat, amelynek díszvendége Orbán Viktor volt...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet