Ez történt Zalaegerszegen: Orbán Viktor miatt NoGo zóna lett az új tesztpálya

Bár hétfő délelőtt megtartották a ZalaZone nevű járműipari tesztpálya első ütemének átadását Zalaegerszegen, a hivatalos ceremóniáján egyetlen képkockányi felvételt sem lehetett készíteni az új beruházásról.

Bár hétfő délelőtt megtartották a ZalaZone nevű járműipari tesztpálya első ütemének átadását Zalaegerszegen, a hivatalos ceremóniáján egyetlen képkockányi felvételt sem lehetett készíteni az új beruházásról.

Zalaegerszeg, 9 óra 39 perc: a kerítésen kívül felépített ideiglenes parkolóba terelik az újságírókat. Parkolás után a médiások, fényképezőgépekkel, kamerákkal, mikrofonokkal felszerelkezve, a főbejáratot védő kordon mellett haladnak el, majd a hátsó bejáraton érkeznek meg a konferenciaterembe, az átadó helyszínére.

A szűk helyiségben széksorok és színpad, a színpadon nagy zöld gomb. Ez az a fajta, félgömb alakú gomb, amit a 90-es évek tévéjátékaiból ismerünk. Aki tudja a választ rátenyerel, jön a hang- és fényeffekt, aztán a nyeremény – ha jót tudta. Ma a gomb a 45 milliárd forintnyi állami pénzből épült tesztpálya beindítását jelképezi.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője átadja a ZalaZone Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya első ütemét 2019. május 20-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A teremben nyüzsögve gyülekeznek az öltönyös emberek. Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója a második sor széléről nézheti a nagy gombnyomást. Mögötte a harmadikban Széles Gábor ül. Az üzletember jelenleg az ország hatodik leggazdagabb embere. Vagyona azonban meg sem közelíti a kettővel mellette helyet foglaló úrét, aki egyetlen pillatanra se fordul hátra, így az őt leső kamerák csak a tarkóját tudják megörökíteni.

Igen, ő Mészáros Lőrinc, az ország második leggazdagabb embere. Azt, hogy egykor gázszerelő volt, nem érdemes kiemelni, elvégre a gázszerelésnek nem sok köze lehet ahhoz, amilyennek most ismerjük. Higgadtan, a székében ülve hallgatja az ütemes zenét és várja az ünnepség főszereplőjét, Orbán Viktort.

Nyugat.hu

Természetes, hogy higgadt, hiszen ha kérdezni szeretne valamit a miniszterelnöktől, azt könnyedén megteheti, és valószínűleg választ is kap rá. Ellenben az újságírókkal, akik nem nagyon kapnak választ, de legalább nem is kérdezhetnek. A kordonok miatt ezen az eseményen 5 méternél közelebb nem lehet menni senkihez, akitől bármilyen aktuális témával kapcsolatban kérdezni érdemes.

A média így tisztes távolból figyeli, hogy Orbán Viktor kezet fog-e Mészáros Lőrinccel – de a nagy találkozás elmaradt.

Az átadó többi része olyan volt, mint amilyennek egy teljesen átlagos átadót képzelünk. A ledfalak előtt beszélt a polgármester, az országgyűlési képviselő és a miniszterelnök. Utóbbi egy rövid mondatban kitért az osztrák kormányválságra – ezzel tulajdonképpen a maga módján válaszolt több újságírói kérdésre – majd a beszédét a vasárnapi EP választással kapcsolatos gondolataival zárta.

Egy átlagos átadó utáni átlagos tudósítás ezen a ponton úgy folytatódik, hogy a sajtó kikíséri Orbán Viktort és csapatát a tesztpályára egy nagy megtekintésre. Csalódnia kellett annak, aki erre számított. A tesztpályát ugyanis a kamerák nem láthatják egyetlen pillanatra sem.

Zalaegerszeg, 10 óra 41 perc: a konferanszié bejelenti, hogy az ünnepség sajtónyilvános része véget ér. A VIP vendégek buszra szállnak, hogy megnézzék az önvezető autók fejlesztésére létrehozott technikai csodákat. A médiásokat – ahogy jöttek – kitessékelik a hátsó bejáraton, el a főbejáratot védő kordon mellett, a kerítésen kívül épített ideiglenes parkolóba.

Akinek lenne ideje vagy kedve, visszamehetett volna délután, amikor a miniszterelnök és kísérete távoztak.

Kiegészítés:

Azt MTI-t korábban azért csipkedtük , mert napközben olyan anyagot adott ki, amelynek fotóin pusztán a politikusok voltak, a pályáról meg semmi. Most már értjük, hogy miért. Mindenesetre a távirati iroda hétfőn este - fél nappal az esemény után - közreadott néhány fotót a létesítményről. A fotós kolléga valószínűleg később visszament.

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Felavatták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét, ahol Orbán Viktor arról beszélt, hogy meg kell védeni a biztonságot

Mindenről ugyanaz jut az eszükbe. Hétfőn átadták a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét - közölte az MTI, amely meglehetősen furcsa híranyagot tett közzé az eseményről. A beszámoló legnagyobb részét ugyanis Orbán Viktor beszéde teszi ki, aki viszont olyanokat mondott, hogy „Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot és tovább kell erősíteni a versenyképességet".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény