Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Orbán Viktor nem félrekezeli a járványt, hanem 2022-re figyel

És ez bizony áldozatokkal jár.

Lapunk is beszámolt Ez így nem lesz jó: 4709 új fertőzött és 100 felett a halottak száma 2020. November 06. 09:30 a péntek reggeli adatokról, amely szerint Magyarországon minden korábbinál többen, 103-man haltak meg koronavírus-fertőzésben az elmúlt 24 órában, és rohamosan emelkedik a mind a kórházban kezeltek, mind a lélegeztetőgépen lévők száma.

Az elemzések szerint november 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra - közölte Orbán Viktor: Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat 2020. November 06. 10:15 ma reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Koronavírus-beteg ápolása a budapesti Korányi-kórházban
MTI/kormany.hu/Árvai Károly

"Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa", mert a 4480 intenzív ágyon fekvő beteg összesen 30-32 ezer olyan koronavírusos beteget jelent, aki kórházban van" - tette hozzá a kormányfő.

És nem értjük, hogy akkor miért nem történik valami érdemleges.

Mert nem úgy tűnik, hogy a bolti maszkviselés és az éjszakai kijárási tilalom megoldja a gondokat, és abban sem vagyunk biztosak, hogy az ingyenes parkolás lenne a csodafegyver a járvány megállításához.

Itt valami nem stimmel

- vonhatjuk le a következtetést, különösen ha visszagondolunk a tavasszal bevezetett drákói - és hatásosnak bizonyult- szigorításokra.

Nagyon is hihető magyarázat

„Előbb-utóbb a piac be fogja árazni a halottak számát” – mondta lapunknak még a koronavírus járvány kezdetén egy pénzügyekkel foglalkozó szakember.

És úgy tűnik, hogy igaza van.

Zsiday Viktor ismert befektetési tanácsadó blogján most egy hosszabb írásban elemzi az Orbán-kormány járványkezelését, illetve annak lehetséges mozgatórugóját.

„Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor félrekezeli a vírusválságot, miközben csak arról van szó, hogy nem feltétlenül arra optimalizál, hogy kevesen haljanak meg” – szól az elemzés egyik tételmondata, majd következik ennek az alátámasztása.

A szerző szerint a kulcs a gazdaság életben tartása, és ezért nincsenek korlátozások.

A gazdaságra pedig azért koncentrál a kormány, mert Magyarországon is a jólét a legfőbb vezérlője a választási eredményeknek.

"A kormánypárt fő célja a gazdasági válság mielőbbi letudása, ehhez pedig az szükséges, hogy kialakuljon a vírussal szembeni valamekkora immunitás, és a lakosság ismét elkezdjen fogyasztani, szabadabban mozogni. Mivel részleges korlátozásokkal, amelyekkel el lehet éldegélni egy ideig (iskola nyitva, munkahely nyitva, maszk kötelező, tömegrendezvények részben korlátozva, önkontroll) Európa legtöbb országában ősszel 1,3-1,4 között lehetett tartani a reprodukciós rátát (R), ebből következik, hogy ha a lakosság kb. 30%-a megfertőződik, akkor ezek mellett a részleges korlátozások mellett a vírus lecseng" - írja Zsiday, aki szerint ez összhangban van azzal, hogy valószínűleg tavasszal vagy nyáron jön az oltás, ami után a betegség leszálló ágba kerül, és mire 2022-ben választás lesz, a gazdaság talpra áll.

Közben persze arra is vigyázni kell, hogy a kórházi ellátás ne omoljon össze.

Zsiday számításai szerint ennek a stratégiának 10-15 ezer halottja lehet Magyarországon.

Máshol is hasonló a helyzet

Mindehhez egyrészt azt tennénk hozzá, hogy a befektetési szakembernek könnyen igaza lehet, hiszen egy ilyen stratégia megmagyarázná, hogy ami éppen történik, pontosabban nem történik Magyarországon.

De még mielőtt véleményt mondunk minderről, nem árt emlékezni, hogy láthatóan jó néhány más európai ország is hasonlóan gondolkodik.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény