Örvendjünk: Magyarország a kiemelkedő jólétű országok között van

Megmérték és így találták.

A mérések kezdetétől egészen a Covid-19-járvány megjelenéséig nem volt példa arra, hogy csökkenjen az úgynevezett emberi fejlettségi index (HDI - Human Development Index), amelyet az ENSZ az emberi jólét mérésére vezetett be 1990-ben. A jóléti index a koronavírus-járvány 2020-as megjelenése után ráadásul ismét nagyot csökkent 2022-ben, az orosz-ukrán háború miatt - írja a napi.hu.

A lap szerint az HDI mutató célja, hogy egy ország teljesítményét ne a gazdasági növekedés alapján határozza meg, mint a GDP, hanem az emberek jóléte alapján. A HDI a jólétet a bruttó nemzeti jövedelem figyelembevételével az életszínvonal mellett a születéskor várható élettartam, az írástudás és az oktatás alapján határozza meg.

Az emberi fejlettségi indexet egy komplex képlettel számolják ki. Minél magasabb az érték, annál jobb helyet foglal el az ország a jóléti rangsorban. A besoroláson belül négy kategória van: alacsony, közepes, magas, és nagyon magas.

Magyarország a nagyon magas jólétű országok között szerepel, a 46. helyen.

Ezekben az országokban a legmagasabb a HDI értéke:

Svájc

Norvégia

Izland

Hong Kong

Ausztrália

Dánia

Svédország

Írország

Németország

Hollandia

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód