Négy EU-országot is megelőzünk vásárlóerőben, találja ki melyikeket!

Kijöttek a legújabb európai statisztikák.

Nemrég foglalkoztunk Olyannyira rohamos Magyarország felzárkózása, hogy egyelőre az 1990-es Ausztriát sem értük utol March 25. 07:01 azzal, hogy a vásárlóerőt tekintve Magyarországnak még az 1990-es Ausztriát sem sikerült utolérnie.

Az Eurostat által most kiadott jelentését értékelhetjük úgy, hogy végre egy európai összehasonlítás, amelyben nem mi vagyunk a sereghajtók, illetve hogy más országoknak is van min eltöprengeniük.

A legújabb statisztikai adatok szerint

Magyarország egy főre eső, vásárlóerőt is beleszámított GDP-je jelenleg négy országot is megelőz az Európai Unióban.

Az nem meglepetés, hogy a leggyengébben Bulgária muzsikál, az már inkább, hogy a görögöknek kemény munkával sikerült az utolsó előtti helyre leküzdeniük magukat, de a sokáig „bezzegországnak” tartott Szlovákia is szintén nehezen találja mostanában az irányt.

A kiváló földrajzi adottságokkal rendelkező Horvátországgal jelenleg fej-fej mellett állunk (76-76%), Románia fejlődése viszont továbbra is látványos.

Szlovénia és Csehország már több nyugat-európai országot is megelőzött, és nem sok hiányzik, hogy elérjék az uniós átlagot.

Egy főre eső GDP az Európai Unió átlagához viszonyítva, vásárlóerő-paritáson számolva
Eurostat

Figyelemre méltó az is, hogy mennyire más ligában játszik Luxemburg és Írország, ahol – kis leegyszerűsítéssel - kétszer olyan jól élnek, mint az európai átlag.

Még egyszer hangsúlyozzuk: a lista a vásárlóerőt is figyelembe veszi, azaz az egy főre eső nemzeti jövedelem korrigálva van az adott országok árszínvonalával, így sokkal reálisabb képet mutat az életszínvonalról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság