A szombathelyi Pados Gábor galériájának a standja lett a legjobb Bécsben

A bécsi kortárs vásárt, a Vienna Contemporaryt még október 8-ig megnézhetik. Csodás hely, ha nem bírja már értelmezni a látottakat, igyon egyet a tetőteraszán.

A legnagyobb hagyományokkal rendelkező bécsi kortárs vásárt, a Vienna Contemporaryt (VC) a Ring mentén elnyúló városi park neoreneszánsz palotájában, a Kursalon Wienben rendezték meg. Most került először ilyen központi helyre az esemény, és engem igazán lenyűgözött az a bécsi elegancia, monarchiabeli hangulat, ami az egész palotát, környezetét és udvarát jellemezte.

A hely azonban így kicsit szűk volt, a világ több országából érkezett 62 galériás, egymásra épülő standjokat több lélegzettel lehetett csak végigjárni.

Hogy mi a modern művészet ma és kinek mi tetszik ebből, azt jobb személyesen eldönteni. Az biztos, hogy sok fajta dologgal kísérleteznek a művészek, sokkal több lett a női alkotó, s ahogy a divatban, mindent mindennel lehet, csak egyedinek hasson.

Selma Selman kiállítási standja Bécsben
viennacontemporary

Ami számunkra érdekesebb, hogy még a megnyitó napján összefutottunk Pados Gáborral, aki nem volt túl lelkes attól, hogy acb Galériájának a standja a pincében kapott helyet. (A szombathelyi származású, budapesti galéria-tulajdonossal többször is beszélgettünk itt a Nyugaton.) Aztán kiderült, hogy a hátránynak tűnő dolog előnnyé is válhat.

És most közelebbről...
viennacontemporary

Ugyanis az a légkör is hozzájárult ahhoz, hogy a Bosznia-hercegovinai Selma Selman egyéni tárlatával az acb Galéria elnyerte a vásár legjobb standjának járó díjat. A zsűri indoklása szerint „Selma Selman önéletrajzi elemekre épülő műveiben felforgatja a társadalmi hierarchiákat és a nemi szerepmodelleket. Műveinek szemlélőit önbizalomról tanúskodó erőteljes attitűdjével győzi meg, melyben érvényesül a mű durva anyaga és érzékeny, esztétikus megvalósítása közötti kölcsönhatás”.

Egyszerűbben fogalmazva – ahogy én láttam – Selman az eldobott tárgyakból, a lomizásból, és az emberi lét abszurditásiból alkot művészetet.

Ezt a standot is megnézhetik még október 8-ig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra