Valami nagy játszma kezdődik – Tényleg ki akarja nyírni az önkormányzatiságot a kormány

Nemcsak felfüggesztené, hanem elengedné az iparűzési adót – és ezzel együtt gyakorlatilag megszüntetné a városok önálló gazdálkodását – Parragh László, aki minden bizonnyal Orbán Viktor magyar hangja.

Lapunk többször foglalkozott az iparűzési adó körüli hírekkel.

És most újabb, minden korábbinál egyértelműbb interjút adott a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Amikor Parragh László először jelentette be Parragh László az iparűzési adó felfüggesztését javasolta Orbánnak 2020. November 08. 17:54 a lehetőségét annak, hogy felfüggesztik az iparűzési adót, még mindenki komolytalannak, hirtelen felindulásból kikottyantott, kósza ötletnek tartotta a felvetést.

Még a lapunknak nyilatkozó, költségvetésesért felelős szombathelyi alpolgármester is, aki „értelmezhetetlennek” minősítette a javaslatot, Horváth Attila: „Értelmezhetetlen. Ha nincs iparűzési adó, megállnak a városok” 2020. November 09. 15:58 mondván, ha ez megtörténne, megállna a városok működése.

Igen ám, de az MKIK elnöke ezek után egy hosszabb interjút adott a Népszavának, és megismételte a javaslatot, Parragh kitart az iparűzési adó eltörlése mellett – Orbán az önkormányzatiság kiherélésére készül? 2020. November 10. 16:19 hozzátéve azt a cseppet sem mellékes mondatot, hogy Orbán Viktor azt kedvezően fogadta.

„Erős esélyt látok arra, hogy a javaslatom át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik, vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre. Én az elengedés mellett vagyok. Ami pedig az időtartamot illeti, egy év elegendő lehet, hiszen néhány hónap múlva nagy eséllyel meglesz a vakcina, őszre mindenkit beolthatunk és a gazdaság visszazökkenhet a normál kerékvágásba” – mondta.

Orbán Viktor magyar hangja: Parragh László
Józing Antal

Már ez is sejttette, hogy sokkal többről van szó mint Parragh vagy az MKIK ötleteléséről, míg aztán maga a „nagyfőnök” is megszólalt az ügyben.

Orbán Viktor ezt mondta a péntek reggeli rádióinterjúban: Orbán Viktor: 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját 2020. November 13. 10:11

Meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell eltalálni.

Ráadásul úgy tűnik, még a korábbi változatnál is meredekebb megoldásokban gondolkodik a kormány. A Magyar Nemzetnek ugyanis Parragh most azt mondja, hogy nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek lelakhatóvá válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

De még itt sem áll meg a történet.

Merthogy:

Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását

– mondja mellékesen a lapnak Parragh, azzal indokolva, hogy az önkormányzatok így nem tudják más adók emelkedésével kompenzálni az iparűzési adók kiesését.

Mindez természetesen a koronavírus elleni harc jegyében történne. Pontosabban azért, hogy a kis- és középvállalkozóknak ezzel is segítsenek.

Az Európai Unió mellett az önkormányzatok ellen is háború nyílik

Nyilvánvaló, hogy a „közszolgálati” média és a KESMA-birodalom majd úgy állítja be a tervet, mint a kormány gazdaságvédelmi eszközeinek egyikét.

De ha valaki csak egy kicsit is tisztában van az önkormányzatok és a gazdaság működésével, nem tudja nem látni a kilógó szőrös patát.

Orbán Viktor – mert Parragh László nyilván csak marionett-figura ebben a történetben – az önkormányzatok bedarálására készül.

Iparűzési adó bevételek nélkül a városok többsége megszűnik normálisan működni: ennek hiányában akadozhatnak a városi intézmények fizetései, gond lehet az óvodákkal, megállhat a szemétszállítás.

Egy átlagos „békeévben” Szombathely 30 milliárdos költségvetésében például kb. 10 milliárdot tesznek ki az iparűzési adó bevételek, és még ellenzéki képviselők is elismerik, hogy e nélkül nem működtethető a város.

Ezeket a kieső bevételeket elvileg pótolhatja az állam, de egyrészt nem látszik erre forrás, másrészt egy ilyen verzióban a kormány annak az önkormányzatnak és úgy ad pénzt, ahogy jónak látja.

Azaz a mostani önkormányzatiság végét jelenti.

A változtatás célja gyaníthatóan Budapest és a többi ellenzéki város móresre tanítása, de nyilván a fideszes vezetésű városok sem tapsikolnak örömükben.

Szombathely bevételeinek egyharmadától búcsúzna el.
Nagy Jácint

Ha az Országgyűlés elfogadja a Parragh-féle javaslatot, vagy annak akár egy lájtosabb verzióját, nem nehéz megjósolni, hogy újabb masszív politikai front nyílik, és az Európai Unióval vívott permanens csatákkal Orbán Viktor: Magyarország megvétózza az uniós büdzsét és a helyreállítási alapot 2020. November 16. 15:50 együtt Magyarország még inkább „háborús övezetté” válik.

Úgy tűnik, Orbán Viktor szereti emelni a tétet és lubickolni az értelmetlen konfliktusokban.

Vajon mi lesz a következő?

– tesszük fel a költői kérdést.

Ami a valóságot illeti

Újabban egyre kisebb a súlya a tényeknek és a valóságnak, de ha már egyszer dolgoztunk rajta, megosztjuk olvasóinkkal – annál is inkább, mert Parragh László a kisvállalkozások érdekeire hivatkozik, amikor nevét adja az önkormányzatiság kiheréléséhez.

A számok ugyanis cseppet mást mutatnak.

Lapunk történetesen a közelmúltban kérte ki Károlyi Ákos jegyzőtől a 2019-es szombathelyi iparűzési adó adatait.

Ezek szerint a városban 9200 adóalany (egyéni és társas vállalkozás) van, de csak 32 százalékuk fizet iparűzési adót.

A maradék vagy felmentett alóla, vagy árbevétele miatt nem kell fizetnie.

Szombathelyen – ahogy feltehetően a többi városban is – a nagyvállalatok adják az iparűzési adóbevétel gerincét, ráadásul elég torz módon.

2019-ben a város 10 legnagyobb adózója 6 milliárd 282 millió forintnyi iparűzési adót fizetett, míg a maradék kb. háromezer adózó összesen ennek az összegnek a felét.

Az iparűzési adó elengedésének a nagy nyertesei tehát leginkább a multinacionális cégek lennének.

Nem azt mondjuk, hogy a kis és közepes cégeknek nincs szükségük segítségre a jelenlegi helyzetben, de – a Vas megyei kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint – egészen más támogatási formákban gondolkodnak. Nehéz hónapok után, még nehezebbek előtt – Milyen segítségre lenne szükségük a Vas megyei vállalkozásoknak? 2020. November 12. 15:26

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság