Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végiggondolható művészet

Fotók és versek, festmények és fotók. Párhuzamos dolgok, mint természet és művészet. Stekovics Gáspár kiállításának megnyitóján jártunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mára alig maradt olyan galéria Szombathelyen, ahol a kortárs művészek alkotásaival ismerkedhet a művészetbarát, pedig volt ez másként is, nem is olyan régen. De azért van, méghozzá elég különleges helyen, bútorok, konyhafelszerelések között, lakásdíszek társaságában. A Vitalitas Galériáról beszélünk, a 11-es Huszár út elején, mármint ott, ahol még nem számít főútnak az utca.

Ami felfedezhető

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ha jobban körülnézünk, azt is láthatjuk, az út két, párhuzamos oldala két párhuzamos világot mutat. Az egyik oldal a szocreálé, doboztömbházak, a földszinten egyenüzletek. A másikon viszont a régebbi korok maradványai, stílépületek, szinte századelős hangulatot idézve, persze, a 20. század elejére célzunk.

Az egyik utolsó hely
Az egyik utolsó hely
Zergi Borbála

Ezek egyikében nyílt meg az embergyűjtő Stekovics Gáspár képzőművész Az embergyűjtő Stekovics 2010. October 23. 10:50 legújabb kiállítása, Párhuzamos struktúrák címmel. És ezek a párhuzamosok itt találkoznak is és nem is, de inkább szépen kiegészítik egymást, ahogyan erre Rasperger József grafikusművész, mint a tárlat megnyitója utalt.

Hiszen Stekovics művészete a figuratív elemekből indult, aztán szépen kialakult nonfiguratív művészete, amelyben azért a figyelő szem felfedezheti a figurális utalásokat, még talán akkor is, ha Rasperger nem hívta volna fel erre a figyelmet.

Ami végiggondolható

De egyelőre még a párhuzamosoknál tartunk, Stekovics festményei a természetből indulnak, és annak belső szerkezetét felismerve alakul ki az a stílus, amely most már egyénivé teszi stílusát. Tehát struktúrák találkoznak, alakulnak ki egymásból és alakulnak párhuzammá – elmélkedünk el a grafikusművész gondolatain.

Valóban, a festményeken felismerhetőek az ihlető természet alkotásai. Vagy talán csak mi látjuk bele azokat, és máris kialakul egy újabb párhuzamosság a művész és a műélvező ítéletei között. Amelyek vagy találkoznak, vagy nem, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egymástól függetlenül, de mégis egymásra utalva alakulnak ki itt a gondolatok.

Mint ahogyan a fotókat nézve, amelyek egy részét, a portrékat versrészletekkel illusztrálta, és tényleg, a vers olyan plusz értelmét adja a nyers valóságot mutató felvételekkel, amelyek egyébként rejtve maradnának a csak bámuló és nem beleérző ember előtt.

Ami lefordítható

Szinte meg akartuk simítani példának okáért azt a felvételt, amely a Balaton hullámzását mutatja. Olyan térhatásúan, hogy azt képzeli a térhatás illúzióját élvező tudatunk, meg lehet simítani a hullámok taraját, hiszen azok kiemelkednek a képből.

Rasperger bevezetőjében célzott rá, hogy egy jó portréfotóhoz két dolog kell, egy ember, aki a kamera előtt, és egy másik, aki a kamera mögött áll. Itt viszont nehezebb a dolog, hiszen a természetfotón az egyik szereplő passzív, pontosabban nem ad mást, csak önmagát, amit az aktívabb félnek kell felismernie és megmutatnia. És hozzátesszük, kell még egy szereplő, jelen esetben a néző, aki ezt az egészet le tudja fordítani magában, szakkifejezéssel dekódolni tudja.

És a művész kódolása, a műélvező felismerése, dekódolása adja azt a folyamatot, amely megteremti a művészetet. A művészet ugyanis – szerintünk – nem egy létező, objektív, megfogható dolog, hanem egy folyamat. Amelyből, ha kimarad egy elem, máris összeomlik. Ez a dolgok rendje, és valahogyan így találkoznak egymással a végtelenben a párhuzamosok.

Stekovics Gáspár kiállítása szeptember 15-ig, hétköznapokon 13.31 és 17.30 között tekinthető meg a Vitalitás Bútorgalériában, Szombathelyen, a 11-es Huszár út 19. alatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Az embergyűjtő Stekovics

Fellinitől levelet kapott, Törőcsik Mari pózolt a gépe előtt – most pedig százéves macik között, paraván mögé bújva bűvöli a Facebookot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés