Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább erősödik a DK és a Momentum, lassan süllyed az MSZP, eltűnik az LMP

Némileg csökken a Fidesz támogatottsága, de tartja az előnyét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az IDEA Intézet 2019. november 29 – december 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan csökkent (31 százalék) - írja a 24.hu .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A kormánypárt támogatottsága a biztos szavazó pártválasztóknál 49 százalék, így mindkét bázison minimális, 1–2 százalékpontos csökkenésről beszelhetünk. Ennek eredményeként a legnagyobb kormánypárt támogatottsága visszacsúszott a szeptember végén, október elején mért arányokra.

Lassan, de átrendeződik az ellenzéki oldal

Az ellenzéki pártokon belül tovább tart az EP-választások óta tartó lassú átrendeződés.

2019. december elején továbbra is a DK az ellenzéki oldal meghatározó pártja. Ugyanakkor a Momentum is emelkedő pályára állt.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 11 százalék (+2), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 17 (+3) százalék lenne.

Tél elejére az ellenzéki oldal második legtámogatottabb pártjává a parlamenten kívüli Momentum Mozgalom vált. A DK-hoz hasonlóan októberhez képest a teljes népességben 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal tudta növelni támogatottságát.

A Momentum az előző kategóriában 8 százalékos táborral rendelkezik, míg az utóbbi esetében támogatottsága meghaladta a 10 százalékpontot (12 százalék).

Forrás: Idea Intézet

A Jobbik és az MSZP támogatottsága lassan, de csökken

Az ellenzéki tábor két korábbi vezető pártjánál, a Jobbiknál és az MSZP-nél folytatódik a lassú csökkenés.

A Jobbikot a teljes, választókorú népesség 6 (-1), a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka (-2) támogatja.

Az MSZP mindkét vizsgált kategóriában éppen a parlamenti belépési küszöbön áll (5–5 százalék), ami a teljes népesség esetében változatlan támogatottságot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 2 százalékpontos visszaesést jelent.

Az LMP lassan eltűnik

A kis pártok mindegyike 1–2 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ebben a csoportban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a „legerősebb” 2, illetve 3 százalékponttal.

A Párbeszédet, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat a teljes választókorú népesség és a biztos szavazó pártot választóknak egyaránt 2–2 százaléka támogatja.

Az LMP eljelentéktelenedése 2019 decemberére újabb mérföldkőhöz érkezett. A teljes népességben ugyanis támogatottsága 1 százalékra csökkent (-1 százalék), a biztos szavazó pártot választóknál pedig továbbra is 2 százalék.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. november 29 – december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés