PB-gázpalack a gondja? Németh Szilárd megoldja!

A 11,5 kilós palackokból már tavaly tavasz óta hiány van.

Tíz hónapja foglaltuk össze „Már főzni sem tudunk, mert nem tudjuk kicseréltetni a gázpalackot” 2022. August 29. 11:22 a PB-gázpalack mizériát.

A hatósági ár áll a háttérben

Szombathelyen is és a megye többi részén is van még bőven olyan helyek, ahol nem elérhető a vezetékes földgáz, vagy éppen nem vezették be az a házba. Az ilyen lakások többségében PB-gázt használnak, amit palackokban lehet megvásárolni, majd cserélgetni, mint egykor a szódáspatronokat.

A legelterjedtebb a 11,5 kilós palack, és most éppen ez okozza a problémát. A rezsicsökkentés-csökkentés jegyében ugyanis pontosan meghatározták, hogy milyen energiahordozókra érvényesek az alacsonyabb hatósági árak, és milyenekre nem.

A PB-gázpalackoknál sikerült úgy megfogalmazni a jogszabályt, hogy a hatósági ár csak a 11,5 kilós gázpalackokra vonatkozik. Miközben a piacon vannak más méretű palackok is, ugyanarra a célra ott van például a 10,9 kilós, amire nem érvényes a hatósági ár.

Innentől könnyű kitalálni a folytatást. A MOL mint nagykereskedő, augusztus elején beszüntette a 11,5 kilós gázpalack forgalmazását és cseréjét, helyette a 10,9 kilósakat állították be. Amelyekre nem vonatkozik a hatósági ár.

Mit jelent ez a fogyasztóknak?

gázpalack 11,5 kg
Rosta Tibor / MTI

A 11,5 kilós gázpalack cseréje a hatósági áron 5 715 forint volt. A 10,9 kg-os palackot 7800 forintért cserélik, és abban 0,6 kg-mal kevesebb gáz van.

A rezsibiztos most az Origónak úgy nyilatkozott, hogy a kormány, a Fidesz-KDNP frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, ami „rendezi” a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet”, írja a 444.hu.

„Vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé, és mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a PB-gázpalacknak. Egyszerre kell fenntartani az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget” – mondta Németh Szilárd.

A hvg.hu arra emlékeztet, hogy a helyzetet a kormány okozta, amikor a „rezsicsökkentés” jegyében hatósági árat vezetett be a 11,5 kilós kiszerelésű palackokra:

hiány lett PB-gázpalackból, és ha van is, az kisebb töltőtömegű és drágább, mint korábban.

A 11,5 kilós, hatósági áron 5175 forintos palackokból már tavaly tavasszal hiány alakult ki, a három nagy szereplő közül a MOL és a Prímaenergia csak 10,9 kilós kiszerelést kínált, ezekhez 7000-8000 forintért lehetett hozzájutni. A hiány erősen s újtja a legszegényebb háztartásokat, ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, vagy nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

Németh Szilárd már tavaly márciusban beszélt arról, hogy a „kiskaput” be kell zárni, de jogalkotói lépés azóta sem történt - írja a 444.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet